Η καλύτερη σεζόν στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας έχει αμέτρητα γκολ

1-4, 5-1, 4-2. Ξεχάστε οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Αν έπρεπε να κρατήσουμε μόνο μία στη μνήμη από το Κύπελλο Ελλάδας, είναι αυτή του 2000-2001 με τα απανωτά ντέρμπι, τα απίθανα γκολ και τις ιστορικές ανατροπές.

Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Ολυμπιακού-Ηρακλή, για τον 2ο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2000-2001 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Τετάρτη 21 Μαρτίου 2001
Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Ολυμπιακού-Ηρακλή, για τον 2ο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2000-2001 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Τετάρτη 21 Μαρτίου 2001 EUROKINISSI SPORTS

Το Κύπελλο Ελλάδας της σεζόν 2000-2001 είναι ίσως το καλύτερο στην ιστορία της διοργάνωσης και εξηγούμε το γιατί. Το όλο θέμα άρχισε παρακολουθώντας εν μέσω καραντίνας τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Ηρακλή για το Κύπελλο Ελλάδας του 2001. Είναι από αυτά τα videos που σου βγαίνουν ως προτεινόμενα, τα παρακολουθείς και αρχίζει μία ακολουθία βάσει αυτών, για να καταλήξεις στη συνειδητοποίηση ότι εκείνη τη σεζόν παρακολουθήσαμε ίσως την καλύτερη διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού.

Δεν είναι το 5-4 του συγκεκριμένου αγώνα που 'γέννησε' πολλές ιστορίες, είναι όλη η διοργάνωση. Και οι γκολάρες που είδαμε. Το ξέρατε ότι είχαμε συνολικά 9 ντέρμπι, τα οποία ξεκίνησαν από τις 13 Αυγούστου; Το ξέρατε ότι οι 3 μεγάλοι του τέως ΠΟΚ έπαιξαν μεταξύ τους από την αρχή του κυπέλλου μέχρι και τον προημιτελικό; Γενικά, το ξέρατε ότι στο κύπελλο της σεζόν 2000-2001 (το οποίο ειρήσθω εν παρόδω κατέληξε στον ΠΑΟΚ, αλλά θα φτάσουμε κι εκεί) έχουν γίνει απίθανα πράγματα;

Πάμε να κάνουμε ένα rewind σε μία διοργάνωση που θα μπορούσε από μόνη της να είναι ένα πρωτάθλημα.

Ντέρμπι Αυγουστιάτικα

Για πρώτη φορά καθιερώθηκε οι αγώνες της 1ης φάσης να είναι διπλοί, πράγμα που σήμαινε ότι κάθε ομάδα έδωσε από 10 παιχνίδια. Μάλιστα, επειδή οι αγώνες ξεκίνησαν πολύ νωρίς, επετράπη κατά τους 5 πρώτους ένα μάξιμουμ 7 αλλαγών για κάθε προπονητή. Για να καταλάβετε, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο (μαζί με ΑΕΛ, Εθνικό, Κοζάνη και Ολυμπιακό Βόλου) και έπαιξαν μέσα στο κατακαλόκαιρο. Στις 13 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ (ο Παναθηναϊκός επικράτησε 2-1, φορώντας μάλιστα τις εμφανίσεις της προηγούμενης χρονιάς) και στο δεύτερο ματς η ΑΕΚ νίκησε 3-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Από Αθήνα... Σαλονίκη

Η συνέχεια είναι ανάλογη. Πάμε στα νοκ άουτ παιχνίδια, όπου στη φάση των 16 η κληρωτίδα φέρνει ντέρμπι Θεσσαλονίκης και ντέρμπι Λεκανοπεδίου. Άρης εναντίον ΠΑΟΚ και ΑΕΚ-Ολυμπιακός σε διπλούς αγώνες. Όχι, να μην μείνουμε ήσυχοι!

Στο πρώτο ζευγάρι, οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1 στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' και στη ρεβάνς της Τούμπας, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς επικράτησε 2-0 με τα γκολ των Γιώργου Κουλακιώτη και Παντελή Κωνσταντινίδη.

Στα των Αθηνών, το πρώτο ματς της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο 'Νίκος Γκούμας' είναι επεισοδιακό και λήγει 1-1. Βασικά, δεν λήγει, διακόπτεται στο 1-1 και στη συνέχεια κατοχυρώνεται με 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Είναι το ντέρμπι του Δημήτρη Ποντίκη και των αποβολών, είναι το ντέρμπι του "πέστε κάτω οεοεοε", με την ΑΕΚ να μένει με 6 ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο, τα επεισόδια να γενικεύονται στο γήπεδο και τον διαιτητή να στέλνει τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, η ομάδα του Τάκη Λεμονή φτάνει στο θριαμβευτικό 6-1, 'σκοτώνοντας' την πληγωμένη ΑΕΚ και παίρνοντας πανηγυρική πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

"Ξαναέλα να μας δείξεις τη φανέλα"

Στην επόμενη φάση πάλι ντέρμπι. Και αυτή τη φορά ΤΟ ντέρμπι. Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού, οι 'αιώνιοι' που πάλευαν για το πρωτάθλημα, κληρώθηκαν και στο κύπελλο.

Στον πρώτο αγώνα του ΟΑΚΑ, δεν είναι το 1-1 αυτό που μένει ως γενική εικόνα, αλλά το εξαιρετικής ομορφιάς γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα και ο χαρακτηριστικός πανηγυρισμός του με τη φανέλα προς τον κόσμο του Ολυμπιακού.

Στη ρεβάνς του 'Απόστολος Νικολαΐδης', ο Παναθηναϊκός δεν έχει τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο του, αλλά τον Στράτο Αποστολάκη. Επίσης, δεν έχει τον Ρενέ Χένρικσεν και ο Ολυμπιακός τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Το ντέρμπι, όμως, έχει απ' όλα. Το ιστορικό 4-1 των 'ερυθρολεύκων' είχε το εκπληκτικό γκολ-φάουλ του Λουσιάνο και τον (εκδικητικό προς τον Λυμπερόπουλο) πανηγυρισμό των παικτών του Ολυμπιακού στο 3ο γκολ. Το παιχνίδι λήγει χωρίς παρατράγουδα, με τους Πειραιώτες να παίρνουν ιστορική πρόκριση και τον Παναθηναϊκό να μαζεύει τα κομμάτια του στη μεγαλύτερη συντριβή που γνώρισε στη Λεωφόρο από τον 'αιώνιο' αντίπαλο.

Στον ίδιο γύρο, ο ΠΑΟΚ είχε πιο εύκολη αποστολή απέναντι στην Ξάνθη και με δύο νίκες (2-0, 2-1) πήρε το 'εισιτήριο' για τα ημιτελικά.

Ρε 'σεις, τι είδαμε;

Στα ημιτελικά, αποφεύχθηκε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού. Ο 'Δικέφαλος' κληρώθηκε με τον Απόλλωνα Αθηνών (καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες, 5-2 και ήττα 0-1) και ο Ολυμπιακός με τον Ηρακλή του Αναστασιάδη, ο οποίος έχει βρει εκεί τη νέα επαγγελματική στέγη μετά το 'διαζύγιο' με τον Παναθηναϊκό.

Στο 'Καυτανζόγλειο', οι πρωταθλητές Ελλάδας επικρατούν με 1-0 και δεν υπήρχαν παρά ελάχιστοι που πίστευαν ότι η πρόκριση δεν έχει κριθεί. Ένας εξ αυτών ο Αναστασιάδης, που κατέβασε τον 'Γηραιό' στο Ολυμπιακό Στάδιο με στόχο την ανατροπή. Και την πέτυχε 3 φορές (!), αλλά στο τέλος ο μέγας Ζιοβάνι τον άφησε εκτός.

Ο Ηρακλής προηγείται 1-0, 2-1 και 4-3 και έχει ρίξει τον Ολυμπιακό στα σχοινιά. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου έχει πετύχει ένα φοβερό τέρμα με εκτέλεση φάουλ (η λεγόμενη καραβολίδα) και ο Ζιοβάνι έχει σκοράρει με εκπληκτική λόμπα από το κέντρο του γηπέδου. Λίγο πριν από το φινάλε, ο Βραζιλιάνος 'σκότωσε' κάθε ελπίδα των φιλοξενούμενων πετυχαίνοντας με σόλο το 'αγγλικό' 5-4, αναγκάζοντας τον Αναστασιάδη να του δώσει ιπποτικά το χέρι του. Όχι, πείτε μου, πόσα είναι τα ματς όπου έχουν γίνει τόσα πολλά;

Τελικός στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ολυμπιακός εναντίον ΠΑΟΚ, Λεμονής εναντίον Μπάγεβιτς. Έδρα η Νέα Φιλαδέλφεια, με τους Ολυμπιακούς και του ΠΑΟΚτσήδες σαν... σαρδέλες, σε έναν τελικό που η ανυπομονησία μπορούσε να συγκριθεί μόνο με εκείνον του 1988, τον λεγόμενο 'τελικό του Κοσκωτά'.

Το ντέρμπι ήταν στα χαρτιά. Ο Μπάγεβιτς δίνει ρεσιτάλ προπονητικής και διαλύει τον Ολυμπιακό με το εκκωφαντικό 4-2. Ήταν μία επίδειξη δύναμης για έναν πρωταθληματικό ΠΑΟΚ, που δεν κατάφερε, όμως, με τη συγκεκριμένη φουρνιά να φτάσει στη δική του ονείρωξη, παρά μόνο στην κορυφή του κυπέλλου. Ο Ολυμπιακός, με πληγωμένο εγωισμό, έμεινε φιναλίστ, αν και στην πορεία του μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια απέκλεισε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό με θριαμβευτικές νίκες. Το τέλος της χρονιάς τον βρήκε πρωταθλητή για 5η συνεχόμενη φορά.


News 24/7

24MEDIA NETWORK