Η καρδιακή προσβολή που έφραξε το δρόμο του Σιμάνσκι

Το μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ έρχεται από την Τσετσενία, διότι μια απρόσμενη απώλεια τού στέρησε μια δεδομένη μεταγραφή στην Αγγλία.

Ο Ντάμιαν Σιμάνσκι ποζάρει με τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του
Ο Ντάμιαν Σιμάνσκι ποζάρει με τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του INTIME SPORTS

Η μοιρολατρία ως έννοια κουβαλά μια αρνητική χροιά και παραπέμπει σ' άτομα άβουλα, κατευθυνόμενα, σχεδόν παρατημένα. Ο Ντάμιαν Σιμάνσκι, ο νέος χαφ της ΑΕΚ, ήταν μεν ένα παιδί που -με πατέρα υψηλόβαθμο στρατιωτικό- μεγάλωσε υπακούοντας σ' ένα κώδικα αυστηρών κανόνων και δεν παρέκκλινε - σχεδόν ποτέ. Ταυτόχρονα όμως δεν άφησε ουτ' έναν εξ όσων των περιτριγύριζαν να του φράξει το δρόμο προς την επαγγελματική καταξίωση στο ποδόσφαιρο, φεύγοντας έφηβος ακόμα από το μικρό Κράσνικ για το μεγαλύτερο Μπελχάτοφ, 250 χιλιόμετρα μακριά, έτσι ώστε να τρέξει πίσω από το όνειρό του. Απλώς δεν ήταν πάντα εύκολο να ορίσει τη ζωή του. Ιδίως από τη στιγμή που ο θάνατος ενός ανθρώπου που είχε συναντήσει μία φορά και είχαν μιλήσει για λίγες ώρες ανέτρεπε ό,τι είχε πλάσει στο μυαλό του ως πραγματικότητα.

Ο Σιμάνσκι ήταν ήδη αρχηγός της Βίσλα Πλοκ (έχοντας περάσει από τη Γιαγκελόνια) και εκ των αγαπημένων της κερκίδας, όταν ο Ρόμπερτ Ρόουαν, τεχνικός διευθυντής της αγγλικής Μπρέντφορντ, με έδρα τον Λονδίνο που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Championship, τον είχε 'ακτινογραφήσει' και τον είχε διαλέξει προκειμένου ν' αποτελέσει ένα από τα χειμερινά μεταγραφικά αποκτήματα του 2019 ενισχύοντας τον άξονα. Ψηλός, ευθυτενής, με ενέργεια και καλό χειρισμό της μπάλας και πάσα, ικανός τόσο για το '6' όσο για το '8', έμοιαζε ώριμος παρά το νεαρό της ηλικίας του για το επόμενο, μεγαλύτερο, βήμα της καριέρας του. Μια μετάβαση σ' ένα άλλο επίπεδο, εντελώς διαφορετικό.

Τον Οκτώβριο του 2018 οι δυο τους και ο ατζέντης του Πολωνού μέσου, Μάριους Πιεκάρσκι, είχαν συναντηθεί στη Βαρσοβία, την επομένη του αγώνα με την Πιαστ Γκλίβιτσε για να κουβεντιάσουν επί του ενδεχόμενου μιας συμφωνίας. "Δεν είχα πάει πολύ καλά, αλλά ήθελε να με δει. Καθίσαμε στο Marriott και για 2.5 ώρες μας παρουσίασε τα πάντα για το κλαμπ και τους υπαλλήλους του. Είχε μια συγκεκριμένη ιδέα για την πρόοδο του συλλόγου και ένιωσα ότι με ήθελε πάρα πολύ", είχε περιγράψει ο Σιμάνσκι σε συνέντευξή του μήνες αργότερα.

Στα 23 του τότε ο διεθνής Πολωνός, υπολόγιζε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προκύψει η επίσημη πρόταση προς τη Βίσλα Πλοκ και είχε ενθουσιαστεί. Το τηλέφωνο ωστόσο δεν χτύπησε ποτέ και δεν το είχε στο αθόρυβο. Ούτε έλαβε κάποια άλλη ειδοποίηση που θα έριχνε φως στην υπόθεση. Στις 12 Νοεμβρίου το υψηλόβαθμο στέλεχος της Μπρέντφορντ, μόλις στα 28 του, πέθαινε από έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά τη διάρκεια του ύπνου του, δίπλα στη σύζυγό του. Στην αγγλική ομάδα ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος δούλευε επί μια τετραετία και από τον Φλεβάρη του 2018 είχε ανέλθει στη θέση του επικεφαλής αγωνιστικού σχεδιασμού. Αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο και από τα 18 του είχε αυτοπροταθεί σε διάφορες ομάδες, ψάχνοντας μια ευκαιρία που του στην πορεία τού χάρισε η Σέλτικ.

Έφυγε όμως νωρίς και ύστερα από το αναπάντεχο τέλος του Ρόουαν κάθε ενέργεια που είχε προχωρήσει μπήκε στο αρχείο. Μεταξύ αυτών ο φάκελος του Σιμάνσκι, ο οποίος δεν ήξερε τι είχε μεσολαβήσει καρτερώντας ένα μήνυμα. "Αργότερα έμαθα ότι προέκυψε ένα κώλυμα στις συζητήσεις. Ψάξαμε στο διαδίκτυο. Δύο εβδομάδες μετά το ραντεβού, ο διευθυντής είχε πεθάνει από καρδιακή προσβολή", συμπλήρωνε στην ίδια εξομολόγηση ο Πολωνός, μην έχοντας τρόπο να παρέμβει στις εξελίξεις.

Τον χειμώνα πάντως ο νεαρός έφυγε γι' αλλού, αφήνοντας πίσω 8 γκολ και 8 ασίστ σε 52 συμμετοχές. Για τη ρωσική Αχμάτ Γκρόζνι του (τουλάχιστον αμφιλεγόμενου για τις πρακτικές του και φίλου του Πούτιν) Ραμζάν Καντίροφ, έναντι 1.5 εκατ. ευρώ. Ήταν μάλιστα το δεύτερο πιο κερδοφόρο deal της Βίσλα Πλοκ στην ιστορία της, λίγους μήνες μετά την καλοκαιρινή μεταγραφή του 24χρονου αμυντικού Αρκάντιους Ρέκα στην ιταλική Αταλάντα. Στη Ρωσία ο Σιμάνσκι άρχισε καλά και αγωνίστηκε σε διαδοχικά παιχνίδια κατά το πρώτο δίμηνο. Εντούτοις η αλλαγή προπονητή (Σαλίμοφ αντί Ραχίμοφ) και η απουσία ενός μήνα εξαιτίας μυϊκού τραυματισμού τον άφησαν εκτός πλάνων μετά τον Ιούλιο, μετρώντας έκτοτε μόλις 73 λεπτά συμμετοχής σε 2 ματς.

Εφόσον είχε προλάβει να υπογράψει στην Μπρέντφορντ πριν από τον αιφνίδιο θάνατο του Ρόουαν, ουδείς γνωρίζει αν σήμερα ο Ίλια Ιβιτς θα είχε τη δυνατότητα να τον φέρει δανεικό (με οψιόν αγοράς) στην ΑΕΚ. Με την οποία πλέον θα κυνηγήσει "την ευκαιρία να επιστρέψω στην Εθνική στο Euro 2020".

Θα επηρεαστεί ο ΠΑΟΚ από το τέλος στο αήττητο; Το Pod-όσφαιρο απαντά:

News 24/7

24MEDIA NETWORK