Η κατάργηση του οφσάιντ και οι άλλες αλλαγές που εξετάζει η FIFA

Ο νέος επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής της FIFA, Μάρκο φαν Μπάστεν, παραχώρησε αποκαλυπτική συνέντευξη στο "SportBILD" για τις αλλαγές κανονισμών του ποδοσφαίρου που εξετάζει η FIFA!

Η κατάργηση του οφσάιντ και οι άλλες αλλαγές που εξετάζει η FIFA

Χωρίς υπερβολή, αν εφαρμοστούν όσα αποκάλυψε ο Μάρκο Φαν Μπάστεν, τότε σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για εντελώς διαφορετικό ποδόσφαιρο, συγκριτικά με ό,τι ισχύει σήμερα.

Συνοπτικά, ορισμένες από τις σημαντικότερες αλλαγές που εξετάζονται είναι η κατάργηση του οφσάιντ, η ποινή αποβολής για ορισμένο χρόνο αντί για κίτρινη κάρτα, πέναλτι με φόρα αντί για παράταση, χρονόμετρο στα τελευταία λεπτά των αγώνων για την αποφυγή καθυστερήσεων, αποβολή στα πέντε φάουλ και περισσότερες αλλαγές.

Για την κατάργηση του οφσάιντ, ο Μάρκο Φαν Μπάσκετ σχολίασε: " Η προσωπική γνώμη μου: Είμαι πολύ περίεργος για το πώς θα ήταν το ποδόσφαιρο χωρίς το οφσάιντ. Φοβάμαι ότι πολύς κόσμος θα ήταν εναντίον. Εγώ θα ήμουν υπέρ, επειδή το ποδόσφαιρο τώρα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το χάντμπολ: εννέα παίκτες συν τον τερματοφύλακα στη μεγάλη περιοχή, που μοιάζει με τείχος. Είναι πολύ δύσκολο να το διασπάσεις. Όλες οι ομάδες στηρίζονται στις ίδιες αποτελεσματικές τακτικές, με βάση μία σταθερή άμυνα. Χωρίς οφσάιντ, οι επιθετικοί μπορούν να βρίσκονται πίσω από τους αμυντικούς, κάτι που θα το έκανε πιο δύσκολο γι' αυτούς. Εάν κινηθούν πολύ πίσω, κοντά στην εστία τους, ο επιθετικός θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για σουτ από απόσταση. Αυτό θα κάνει το παιχνίδι πιο ελκυστικό, οι επιθετικοί θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες, θα σημειωθούν περισσότερα γκολ. Αυτό θέλουν να δουν οι φίλαθλοι. Οι ομάδες θα προσαρμοστούν στο νέο ποδόσφαιρο".

Για την ποινή αποβολής για ορισμένο χρόνο, είπε: "Υπάρχουν λίγες κίτρινες κάρτες για την ομάδα που επιτίθεται. Μία ιδέα είναι να αντικατασταθεί η κίτρινη κάρτα με χρονική ποινή πέντε ή δέκα λεπτών. Αυτό θα προκαλέσει προβληματισμό. Είναι πιο δύσκολο να παίζεις 10 εναντίον 11, πόσο μάλλον 8 ή 9 εναντίον 11".

Για το πέναλτι με φόρα: "Κάθε ομάδα έχει πέντε προσπάθειες. Ο διαιτητής σφυρίζει, τότε ο παίκτης τρέχει από τα 25 μέτρα προς τον τερματοφύλακα. Η ενέργεια πρέπει να ολοκληρωθεί εντός οκτώ δευτερολέπτων. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να βγει από τη μεγάλη περιοχή και εάν αποκρούσει, τότε όλα τελείωσαν. Αυτό είναι εντυπωσιακό για τους θεατές και ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή. Στη συγκεκριμένη διαδικασία, υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες: ο παίκτης μπορεί να ντριμπλάρει, να σουτάρει, να περιμένει την αντίδραση του τερματοφύλακα. Είναι περισσότερο σαν αγωνιστική κατάσταση".

Για το χρονόμοτρο στα τελευταία λεπτά: "Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα του χρόνου. Οι θεατές θέλουν να δουν δράση, γκολ, μονομαχίες. Όσο πιο αργή η αλλαγή, η εκτέλεση ενός φάουλ ή οι πρώτες βοήθειες σε έναν τραυματία παίκτη, τόσο περισσότερος χρόνος χάνεται. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτό. Γι' αυτό, συζητούμε επίσης να κάνουμε τα τελευταάι 10 παιχνίδια του αγώνα μία περίοδο αποτελεσματικού χρόνου. Η μπάλα πρέπει να κυλάει συνεχώς σε αυτά τα δέκα λεπτά, επειδή όταν μία ομάδα προηγείται πριν από το τέλος, κάνει τα πάντα για να 'ροκανίσει' τον χρόνο, με τις αλλαγές για παράδειγμα".

Για την αποβολή στα πέντε φάουλ: "Είχα την ιδέα ένας αμυντικός, όπως στο μπάσκετ, μπορεί να κάνει μόνο μέχρι πέντε φάουλ, μετά θα πρέπει να φεύγει από τον αγώνα".

Και τέλος για τις περισσότερες αλλαγές, σημείωσε: "Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που ένας προπονητής θα ήθελε κάτι τέτοιο, αλλά αυτό σημαίνει μάξιμουμ δώδεκα αλλαγές. Θα ήταν σπατάλη χρόνου. Συζητάμε για μία ή δύο επιπρόσθετες αλλαγές στην παράταση, που το βρίσκω καλό. Παρ' όλα αυτά, το παιχνίδι και η ροή του πρέπει να προστατευθούν και δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από αυτό".

24MEDIA NETWORK