Ο σάλος που προκάλεσε στην Κύπρο η κίνηση του Λόρια

Ανόρθωση, ΚΠΟ και επιτροπή δεοντολογίας βρίσκονται στα χαρακώματα στην Κύπρο, εξαιτίας μιας φάσης στην αναμέτρηση Ανόρθωση-Απόλλων Λεμεσού και ένα περιστατικό που μοιάζει με αυτά των Μπόσφελτ-Τόλντο το 2000 και Βίντα-Γκομίς το 2011.

O Γκιόργκι Λόρια σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Κροατία - Γεωργία για την προκριματική φάση του Euro, στο 'Poljud stadium' του Σπλιτ στις 3 Ιουνίου 2011. (AP Photo/Darko Bandic)
O Γκιόργκι Λόρια σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Κροατία - Γεωργία για την προκριματική φάση του Euro, στο 'Poljud stadium' του Σπλιτ στις 3 Ιουνίου 2011. AP PHOTO/DARKO BANDIC

Ένας κακός χαμός επικρατεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο τις τελευταίες ώρες, από μια φάση της αναμέτρησης Ανόρθωση-Απόλλων Λεμεσού. Στο στόχαστρο βρίσκεται ο γκολκίπερ των γηπεδούχων Γκιόργκι Λόρια. Ο Γεωργιανός διεθνής που έγινε γνωστός στη χώρα μας με τη φανέλα του ΟΦΗ, μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό αλλά ουδέποτε αγωνίστηκε σε επίσημο ματς με τα ερυθρόλευκα.

Η Ανόρθωση πήρε προβάδισμα στην αναμέτρηση, με τον Απόλλωνα να κερδίζει πέναλτι λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο. Πριν την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών από τον Μπένσοπ, ο Λόρια φαίνεται να κάνει μια κίνηση αριστερά με το κεφάλι του. Στη γωνία που ο αντίπαλος του εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι, με τον 34χρονο τερματοφύλακα να πέφτει από την άλλη πλευρά.

*Δείτε μετά το 3:00

Σύντομα δημιουργήθηκε σάλος, καθώς η κίνηση αυτή του Λόρια με το κεφάλι θεωρήθηκε ύποπτη. Και μετά τον σάλο, ήρθε το χάος και οι αντπαραθέσεις μέσω διαρροών, δηλώσεων και επίσημων ανακοινώσεων, με πρωταγωνιστές την Ανόρθωση, την κυπριακή ομοσπονδία και την επιτροπή δεοντολογίας του ποδοσφαίρου της χώρας.

Η ΚΠΟ ζήτησε τη συνδρομή της UEFA, διαψεύδοντας ωστόσο πως έχει παραλάβει σχετική έκθεση από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα στο ματς. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς χρειάζονται μίνιμουμ 48 ώρες για τη συλλογή και αξιολόγηση των στοιχείων πριν βγουν τα όποια συμπεράσματα.

"Η ομοσπονδία ξεκαθαρίζει πως δεν έχει παραλάβει οποιαδήποτε έκθεση από το αρμόδιο τμήμα της UEFA αναφορικά με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα.

Σε σχέση με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για διερεύνηση πιθανού προσυνεννοημένου αγώνα από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, η ΚΟΠ επιθυμεί να δηλώσει ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει παραλάβει οποιαδήποτε έκθεση από το αρμόδιο τμήμα της UEFA αναφορικά με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε πρόσφατο αγώνα των διοργανώσεων της.

Με αυτή την ευκαιρία, η ΚΟΠ σημειώνει έχει ζητήσει από το αρμόδιο τμήμα της UEFA, όπως, όλες οι εκθέσεις που αποστέλλονται για πιθανούς προσυνεννοημένους αγώνες, να διαβιβάζονται ταυτόχρονα και στην αστυνομία", ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

H Εθνική Αρχή Στοιχημάτων στην Κύπρο τοποθετήθηκε για το ζήτημα τονίζοντας πως "σε συνέχεια δημοσιευμάτων και δηλώσεων τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, 21 Σεπτεμβρίου 2020, σχετικά με φερόμενη ύποπτη ή αυξημένη στοιχηματική δραστηριότητα επί του αγώνα Ανόρθωση – Απόλλων, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων ενημερώνει ότι, η διενέργεια στοιχήματος στους αδειούχους αποδέκτες Κλάσης Α και Β επί του εν λόγω γεγονότος δεν φάνηκε να παρουσίασε ύποπτη ή αυξημένη συμμετοχή. Επίσης, διευκρινίζεται ότι, η Αρχή δεν έλαβε οποιοδήποτε αίτημα από αρμόδια υπηρεσία της Δημοκρατίας, για παροχή πληροφοριών για τη στοιχηματική δραστηριότητα του εν λόγω ποδοσφαιρικού γεγονότος".

Ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους συγκέντρωσε τα πυρά των ανθρώπων της Ανόρθωσης, που του καταλογίζουν προκατάληψη. Ο ίδιος σε δηλώσεις του εξήγησε γιατί έδωσε εντολή άμεσης διευρεύνησης για το πλαίσιο στο οποίο διεξήχθη η αναμέτρηση, λέγοντας μεταξύ άλλων "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιτροπή δεοντολογίας και προστασίας του αθλητισμού δεν είναι επιτροπή που ασχολείται μόνο αν έρθουν φάκελοι. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τον αθλητισμό. Ακόμη και φήμες να υπάρχουν απ’ τους φιλάθλους εμείς πρέπει να ενεργήσουμε για να προστατέψουμε τον αθλητισμό. Πέστε ότι δεν έγινε κάτι, το πρώτο που θα κάνουν είναι να πουν: καλά δεν το είδαν;"

Ανάλογα περιστατικά δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά στο ποδόσφαιρο. Πολλές φορές στο παρελθόν η κάμερα έχει πιάσει κινήσεις παικτών που θεωρήθηκαν ύποπτες και δημιούργησαν σάλο. Μια από αυτές ήταν στο Euro 2000 και την αναμέτρηση της Ιταλίας με την Ολλανδία, που έφτασε στην διαδικασία των πέναλτι. Εκεί πολλοί 'είδαν' νεύμα του Πολ Μπόσφελτ στον Φραντσέσκο Τόλντο πριν την εκτέλεση, με τον Ιταλό γκολκίπερ να πέφτει σωστά και να αποκρούει το πέναλτι που έδωσε την πρόκριση στην 'Σκουάντρα Ατζούρα'.

Μια ακόμη φάση που είχε εγείρει ζήτημα ήταν αυτή στην αναμέτρηση της Ντίναμο Ζάγκρεμπ με την Λυών, τον Δεκέμβρη του 2011, όταν ο Ντομαγκόι Βίντα μοιάζει να κλείνει το μάτι του στον Μπαφετιμί Γκομίς, μετά από ένα γκολ του τελευταίου.

Η Ανόρθωση και ο Λόρια έχουν ήδη υποστεί επικοινωνιακό πλήγμα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί δόλο αν δεν προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία. Το σίγουρο είναι πως θα χρειαστεί η παρέμβαση της UEFA και η έκθεση της σχετικά με το αν υπήρξε κάτι ύποπτο στο ματς. Με τους άμεσα θιγόμενους να απειλούν με μηνύσεις όσους έπληξαν την εικόνα τους. Η έρυενα βρίσκεται σε εξέλιξη και μοιάζει δεδομένο πως είμαστε ακόμη στην αρχή ενός σήριαλ, που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί στις δικαστικές αίθουσες, είτε για την μια είτε για την άλλη πλευρά...

News 24/7

24MEDIA NETWORK