Η κληρονομιά δισεκατομμυρίων του Κριστιάνο Ρονάλντο

Η μεγαλύτερη επιτυχία του ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία δεν είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά το σύστημα που "χτίστηκε" πάνω στον 32χρονο επιθετικό και έχει φέρει στα ταμεία των ομάδων πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ την τελευταία εξαετία! Φυσικά για να συμβεί αυτό χρειάστηκαν ΣΩΣΤΕΣ επενδύσεις.

Η κληρονομιά δισεκατομμυρίων του Κριστιάνο Ρονάλντο
cristiano ronaldo

Κορυφαία ομάδα στην Πορτογαλία, βάσει τίτλων, είναι η Μπενφίκα των Μήτρογλου, Σάμαρη ( 36 έναντι 27 της Πόρτο). Βέβαια, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι "αετοί" έκαναν κοιλιά για να επανέλθουν δυναμικά την τελευταία τετραετία, μετρώντας αντίστοιχους τίτλους.

Παράλληλα η Μπενφίκα πήρε τα... σκήπτρα της Πόρτο και στις επιτυχημένες εξαγωγές ποδοσφαιριστών, μετρώντας 414.000.000€ σε πωλήσεις στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου στο διάστημα 2010-2016. Την πεντάδα συμπληρώνει η "μισητή" της αντίπαλος με 382.000.000€.

Ποιο είναι το παράδοξο στη συγκεκριμένη λίστα; Μπενφίκα και Πόρτο είναι οι μοναδικές ομάδες που δεν βρίσκονται στην... elite της Ευρώπης, καθώς Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία θεωρούνται οι κορυφαίες λίγκες στην Γηραιά Ήπειρο. Επίσης απουσιάζει η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ομάδα από την οποία προήλθε ο Κριστιάνο Ρονάλντο και οι 10 από τους 24 ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν το EURO στην Γαλλία το 2016.

Η κληρονομιά δισεκατομμυρίων του Κριστιάνο Ρονάλντο

ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ

Η πώληση είναι... τέχνη και οι Πορτογάλοι, αυτή τη στιγμή, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Για να συμβεί αυτό όμως χρειάστηκε συνεννόηση μεταξύ ΟΛΩΝ των ομάδων, στρατηγική και φυσικά επένδυση. Επένδυση στις ακαδημίες και την ανάδειξη ταλέντων. Κάπως έτσι, μετά την... εκτίναξη του φαινομένου "Κριστιάνο Ρονάλντο", το πρωτάθλημα από... φτωχός συγγενής, έγινε νούμερο ένα προορισμός των μάνατζερ στον κόσμο.

"Ο κόσμος γνωρίζει πως δεν πρόκειται να πουλήσουμε φθηνά, γιατί έχουμε καλή παράδοση στους ποιοτικούς παίκτες. Στόχος μας δεν είναι μόνο τα χρήματα. Θέλουμε οι ποδοσφαιριστές να πετύχουν. Αν κάποιος που πουληθεί δεν τα καταφέρει, τότε επηρεάζεται ολόκληρο το σύστημα στην Πορτογαλία", είπε στο bloomberg ο εκτελεστικός διευθυντής της Μπενφίκα, Ντομίνγκος Σοάρες Ντε Ολιβέιρα.

Δεν είναι τυχαίο πως αυτή στη στιγμή η Πορτογαλία έχει τον κορυφαίο εν ενεργεία ποδοσφαιριστή στον κόσμο ( Κριστιάνο Ρονάλντο), τον κορυφαίο προπονητή ( Ζοζέ Μουρίνιο) και, ίσως, τον κορυφαίο μάνατζερ ( Ζόρζε Μέντες).

Ειδικότερα οι εκπρόσωποι παίζουν μεγάλο ρόλο στην... φάμπρικα που έχει στηθεί στην Πορτογαλία, βγάζοντας μεγάλα κέρδη από τις πωλήσεις παικτών, ενώ μέχρι πρόσφατα είχαν και μέρος των δικαιωμάτων κάτι που έχει αλλάξει μετά από διάταξη της UEFA.

Ταυτόχρονα και η κυβέρνηση της χώρας βοηθάει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, καθώς έχει μεγάλα κέρδη από τις πωλήσεις, ενώ επενδύει στον σχολικό αθλητισμό. Με λίγα λόγια οι Πορτογάλοι βρήκαν την... κότα με τα "χρυσά αυγά" και προσπαθούν να την... στραγγίξουν.

Γ.Χ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK