Η κλήρωση του Euro 2020 είχε Ομάδα Α και Ομάδα Β όπως η Super League

Κάποτε η Super League έκανε κληρώσεις με Ομάδα Α και Ομάδα Β. Τη δόξα της έκλεψε η UEFA που έκανε το ίδιο με το Euro 2020.

Ο Φραντσέσκο Τότι σε στιγμιότυπο της κλήρωσης των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020, Βουκουρέστι, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019
Ο Φραντσέσκο Τότι σε στιγμιότυπο της κλήρωσης των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020, Βουκουρέστι, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO/ANDREEA ALEXANDRU

Ήταν καλοκαίρι του 2011 όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο το κατόρθωσε κι αυτό: πραγματοποίησε κλήρωση για την κορυφαία κατηγορία του, τη Super League, χωρίς να γνωρίζει τις συμμετέχουσες ομάδες. Η κατηγορία περιελάμβανε 16 ομάδες, όμως μόνο οι 14 ήταν γνωστές, αφού Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα υποβιβάστηκαν στη Δ' Εθνική για εμπλοκή στην υπόθεση στημένων αγώνων. Η διοργανώτρια πραγματοποίησε την κλήρωση του πρωταθλήματος προσθέτοντας μία Ομάδα Α και μία Ομάδα Β για να συμπληρώσει τον αριθμό των 16 και τελικά το πρόγραμμα σχηματίστηκε κανονικά.

Η UEFA αποφάσισε να υιοθετήσει τη μέθοδο του ελληνικού Συνεταιρισμού και στην κλήρωση για τη μεγαλύτερη διοργάνωση υπό την αιγίδα της, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2020, έβγαλε 6 ομίλους, χωρίς να γνωρίζει 4 από τις εθνικές ομάδες που θα συμμετάσχουν. Οι δύο ρηξικέλευθες ιδεές των προηγουμένων ετών για το Euro 2020 είναι αυτές που προκαλούν αυτό το μπέρδεμα. Η πρώτη ήθελε τη διοργάνωση να διεξάγεται σε 13 πόλεις (τελικά 12, αφού οι Βρυξέλλες αφαιρέθηκαν για λόγους ασφαλείας), η δεύτερη την ήθελε να συνδέεται με το Nations League. Το αποτέλεσμα είναι 4 θέσεις να παραμένουν ανοιχτές και να περιμένουν τα playoffs του Μαρτίου, για να συμπληρωθούν οι 24 ομάδες της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μέχρι τότε, όμως, θα ήταν κωμικό να μην έχει διεξαχθεί η κλήρωση του τουρνουά και τελικά το Σάββατο απλά πήραμε μια πρώτη γεύση για το πώς θα είναι οι 6 όμιλοι.

Μόνο δύο έχουν συμπληρωθεί, ο 1ος και ο 2ος, ενώ οι υπόλοιποι 4 περιμένουν τους νικητές των 4 μονοπατιών των playoffs του Nations League, που λειτουργούν ως μπαράζ πρόκρισης. Μάλιστα, ούτε το ποιος νικητής καταλήγει σε ποιο μονοπάτι δεν είναι γνωστό, αφού η Ρουμανία προκαλεί 'πονοκέφαλο'. Ο 3ος όμιλος του Euro 2020 θα διεξαχθεί σε Ολλανδία και Ρουμανία, όμως οι Βαλκάνιοι βρίσκονται στα playoffs και δεν είναι βέβαιο αν θα προκριθούν και θα είναι συνδιοργανωτές του γκρουπ με την Ολλανδία. Στα playoffs βρίσκονται στο path A, μαζί με Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ισλανδία. Σε περίπτωση που στεφθούν νικητές, θα τοποθετηθούν στον 3ο όμιλο. Ειδάλλως, ο νικητής του path A θα καταλήξει στον 6ο όμιλο και τον 3ο όμιλο θα συμπληρώσει ο νικητής του path D (Γεωργία, Λευκορωσία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο).

Για την ιστορία, η Ομάδα Α της Super League 2011-2012 ήταν η Καβάλα και η Ομάδα Β ο Ολυμπιακός Βόλου, αφού δικαιώθηκαν στις εφέσεις τους. Παρ' όλα αυτά, τον Οκτώβριο εκείνου του έτους, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν δέχθηκε αυτήν την απόφαση και τις θέσεις τους κάλυψαν Δόξα Δράμας και Λεβαδειακός. Για να δούμε πώς θα καλυφθούν τα κενά στη διοργάνωση της UEFA...

Οι 6 όμιλοι του Euro 2020

1ος όμιλος (Ρώμη, Μπακού): Ιταλία, Ελβετία, Τουρκία, Ουαλία

2ος όμιλος (Αγία Πετρούπολη, Κοπεγχάγη): Βέλγιο, Ρωσία, Δανία, Φινλανδία

3ος όμιλος (Άμστερνταμ, Βουκουρέστι): Ουκρανία, Ολλανδία, Αυστρία, Nικητής Path D (εάν δεν προκριθεί η Ρουμανία)

4ος όμιλος (Λονδίνο, Γλασκόβη): Αγγλία, Κροατία, Τσεχία, Νικητής Path C

5ος όμιλος (Μπιλμπάο, Δουβλίνο): Ισπανία, Πολωνία, Σουηδία, Νικητής Path B

6ος όμιλος (Μόναχο, Βουδαπέστη): Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Νικητής Path A (εκτός εάν οι Ρουμάνοι πάρουν το εισιτήριο και καταλήξουν στον 3ο όμιλο που διεξάγεται στο Βουκουρέστι)

Τα playoffs για το Euro 2020

PATH A (Ισλανδία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία)

Ισλανδία - Ρουμανία (26/3, Ρέικιαβικ)

Βουλγαρία - Ουγγαρία (26/3, Σόφια)

Τελικός: 31/3 (στην έδρα της νικήτριας του δεύτερου ζευγαριού)

PATH B (Βοσνία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Βόρεια Ιρλανδία)

Βοσνία - Βόρεια Ιρλανδία (26/3, Ζένιτσα)

Σλοβακία - Ιρλανδία (26/3, Τρνάβα)

Τελικός: 31/3 (στην έδρα της νικήτριας του πρώτου ζευγαριού)

PATH C (Σκωτία, Νορβηγία, Σερβία, Ισραήλ)

Σκωτία - Ισραήλ (26/3, Γλασκώβη)

Νορβηγία - Σερβία (26/3, Όσλο)

Τελικός: 31/3 (στην έδρα της νικήτριας του δεύτερου ζευγαριού)

PATH D (Γεωργία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Λευκορωσία)

Γεωργία - Λευκορωσία (26/3, Τιφλίδα)

Βόρεια Μακεδονία - Κόσοβο (26/3, Σκόπια)

Τελικός: 31/3 (στην έδρα της νικήτριας του πρώτου ζευγαριού)

Το καλεντάρι της τελικής φάσης

1η αγωνιστική: 12-16/6

2η αγωνιστική: 17-20/6

3η αγωνιστική: 21-24/6

Φάση των 16: 27-30/6

Προημιτελικά: 3-4/7 (Αγία Πετρούπολη, Μόναχο, Μπακού, Ρώμη)

Ημιτελικά: 7-8/7 (Λονδίνο)

Τελικός: 12/7 (Λονδίνο)

Είναι ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ το next big thing του ποδοσφαίρου; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK