Η κόντρα Νόιερ-Τερ Στέγκεν αύξησε το μίσος για την Μπάγερν

Η Μπάγερν είναι καθεστώς στο ποδόσφαιρο της Γερμανίας. Τούτο δεν συνεπάγεται πως στη δικαιοδοσία του προέδρου της είναι η επιλογή του το Νο1 της εθνικής. Πώς 'μάζεψε' τα λεγόμενά του o Ούλι Χένες.

Ο Μάνουελ Νόιερ της Γερμανίας σε στιγμιότυπο αναμέτρησης με την Ολλανδία για τα προκριματικά του Euro 2020 στο 'Βόλκσπαρκσταντιον', Αμβούργο, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Μάνουελ Νόιερ της Γερμανίας σε στιγμιότυπο αναμέτρησης με την Ολλανδία για τα προκριματικά του Euro 2020 στο 'Βόλκσπαρκσταντιον', Αμβούργο, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Μάνουελ Νόιερ ή Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν; Το ποδοσφαιρικό κοινό στη Γερμανία έχει διχαστεί καιρό τώρα.

Ο πρώτος, της Μπάγερν Μονάχου, υπήρξε επί σειρά ετών ο κορυφαίος γκολκίπερ της χώρας. Ήταν από τους πρώτους τερματοφύλακες, ενδεχομένως ο 'πιόνερος' των σύγχρονων της θέσης, που έχοντας εμπιστοσύνη στα πόδια του άρχισε να κινείται στα όρια της μεγάλης περιοχής, να λειτουργεί ως καθαρός λίμπερο, ρισκάροντας πότε-πότε, και να φτιάχνει παιχνίδι με τις μακρινές μπαλιές ακριβείας του. Ήταν μάλιστα ο ιδανικός για να εξυπηρετεί το σχέδιο ανάπτυξης του Πεπ Γκουαρδιόλα κατά την τριετία του 2013-2016 στη Βαυαρία. Έχοντας διαβεί από το ζενίθ της καριέρας του, η πτωτική πορεία είναι αναπόφευκτη, τη στιγμή που τον Μάρτη θα συμπληρώσει 34 χρόνια ζωής και προέρχεται από έναν (νέο) τραυματισμό που τον άφησε εκτός για 7 μήνες.

Ο έτερος του διλήμματος έφτιαξε το όνομά του στην Γκλάντμπαχ και από το 2014 ανήκει στο δυναμικό της Μπαρτσελόνα, έχοντας επιλεγεί ως αντικαταστάτης του Βίκτορ Βαλντές. Δεν καθιερώθηκε ευθύς εξ αρχής λόγω τραυματισμού που τον άφησε πίσω από τον Χιλιανό Κλαούντιο Μπράβο, με την πάροδο των ετών ωστόσο σταθεροποίησε σε υψηλά επίπεδα την απόδοσή του και σήμερα θεωρείται η όαση μέσα στην αμυντική ασυνέπεια των 'μπλαουγκράνα', οι οποίοι δέχονται πολλαπλάσιες φάσεις σε σχέση με το παρελθόν. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και με το πρόσφατο παράδειγμα του 0-0 με την Ντόρτμουντ για το Champions League, ο 27χρονος μοιάζει σε καλύτερη κατάσταση από τον συμπατριώτη του και θεωρητικά θα έπρεπε να λογιζόταν ως φαβορί για τη θέση του βασικού στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Επεισόδιο νο1: Η πρώτη έκρηξη του Τερ Στέγκεν

Ο ίδιος, απηυδισμένος από το σνομπάρισμα του Γιόαχιμ Λεβ, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως στον αγώνα των προκριματικών του Euro 2020 με τη Βόρεια Ιρλανδία παρέμεινε στη σκιά του Νόιερ όταν μάλιστα που είχε προηγηθεί το 2-4 από τους Ολλανδούς στο Αμβούργο. Το 2-0 της 'νατσιοναλμάνσαφτ' στο Μπέλφαστ δεν έκρυψε την όχι πλέον λανθάνουσα κόντρα των δύο τερματοφυλάκων, με τον Τερ Στέγκεν να υποστηρίζει πως "δεν είναι εύκολο να βρεις μια εξήγηση από την ώρα που δίνω τον καλύτερο εαυτό μου σε κάθε αγώνα για να κάνω την απόφαση πιο δύσκολη. Αυτό το ταξίδι με την εθνική ομάδα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για μένα. Με τρελαίνει όλο αυτό. Δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου και δεν είσαι εκεί που θες να είσαι. Έχω θέσει τις προτεραιότητές μου. Θέλω να είμαι πετυχημένος με πρώτο στόχο να είμαι η πρώτη επιλογή για την πατρίδα του".

Επεισόδιο νο2: Ο Νόιερ δεν τον ονομάτισε καν

"Προφανώς και παρατήρησα τι ειπώθηκε", αποκρίθηκε ο Νόιερ όταν ρωτήθηκε για την τοποθέτηση του Τερ Στέγκεν. "Διαθέτουμε σπουδαίους γκολκίπερς. Τον Τραπ, τον Λένο που θέλουν επίσης να παίζουν, αλλά κάθονται στον πάγκο. Θεωρώ ότι είμαστε μία ομάδα και θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να συμπεριφερόμαστε ως ένα. Δεν ξέρω αν αυτό θα μας βοηθήσει. Η ομάδα είναι το σημαντικότερο και πρέπει να είμαστε ενωμένοι", συμπλήρωνε εξαπολύοντας το καρφί του, δίχως -τεχνηέντως- αλήθεια είναι να βάλει στο στόμα του το όνομα του ανταγωνιστή του.

Επεισόδιο νο3: Η δευτερολογία του Τερ Στέγκεν

"Δεν πρέπει να μιλάς για συναγωνισμό και να περιμένεις από τους παίκτες που δεν παίζουν να είναι χαρούμενοι. Ουδείς οφείλει να μιλά για τα συναισθήματά μου, είναι η γνώμη μου. Αν κοιτάξετε τα τελευταία χρόνια, πώς έχω φερθεί, τέτοια σχόλια είναι ανεπίτρεπτα", ήταν η απάντηση του Τερ Στέγκεν, ο οποίος έψαχνε να βρει συμμάχους, αλλά η προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής.

Επεισόδιο νο4: Και την πίτα ολόκληρη ο Λεβ

Σε πρώτη φάση ο ειρηνευτής Λεβ απέφευγε να πάρει θέση και όταν υποχρεώθηκε λειτούργησε... νατοϊκά. "Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε δύο top-class τερματοφύλακες. Είναι ξεκάθαρο πως ο καθένας τους είναι φιλόδοξος και θέλει να παίζει, το χρειαζόμαστε αυτό στην εθνική. Αντιλαμβανόμαστε την απογοήτευσή του, αλλά μόνο ένας μπορεί να παίζει. Ο Μάνουελ είναι ο αρχηγός μας, αλλά θα κρατήσουμε την υπόσχεσή μας και ο Τερ Στέγκεν θα κερδίσει τις ευκαιρίες του". Η τελευταία φράση ενεργοποίησε το ρεπορτάζ. Κατά τους παροικούντες την Ομοσπονδία, ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα πρόκειται να βρει το χρόνο που διεκδικεί στο φιλικό με την Αργεντινή και στο επίσημο με την Εσθονία, μέσα στον Οκτώβριο.

Επεισόδιο νο5: Ο εκβιασμός του Χένες

Ο Ούλι Χένες προκάλεσε αντιδράσεις με την ωμή παρέμβασή του στην Εθνική κι έκανε στροφή
Ο Ούλι Χένες προκάλεσε αντιδράσεις με την ωμή παρέμβασή του στην Εθνική κι έκανε στροφή AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER, FILE

Εδώ ακριβώς έρχεται να εμπλακεί ο Ούλι Χένες. Η δήλωση του επικεφαλής της Μπάγερν πως "εάν υπάρξει αλλαγή τερματοφύλακα στην εθνική, θα σταματήσουμε να δίνουμε τους παίκτες μας", μπορεί να πάρθηκε αμέσως μετά το 3-0 της Μπάγερν επί του Ερυθρό Αστέρα για το Champions League και δημοσιεύτηκε στη Bild μία εβδομάδα αργότερα, ήταν ωστόσο μια ωμή παρέμβαση στη δουλειά του ομοσπονδιακού προπονητή (και δεν ήταν η πρώτη φορά). Λογικό ήταν η απειλή των Βαυαρών να μποϊκοτάρουν την προσπάθεια του εθνικού συγκροτήματος να έριξε λάδι σε μια φωτιά που είχε αρχίσει να σβήνει, αλλά σιγόκαιγε κάτω από τα μαυρισμένα κούτσουρα.

Ο πρόεδρος του ισχυρότερου πόλου του γερμανικού ποδοσφαίρου έθετε σε κίνδυνο μια υπόθεση εθνικού συμφέροντος, όπως η πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ποιοι θ' απείχαν, με ή χωρίς τη θέλησή τους, σε μια τέτοια περίπτωση; Εκτός του Νόιερ φυσικά, οι Νίκλας Σίλε, Τζόζουα Κίμιχ, Λέον Γκορέτσκα και Σερζ Νιαμπρί. Τουλάχιστον αυτοί ήταν στο προηγούμενο προσκλητήριο της Ομοσπονδίας. Αναπόφευκτα η τοποθέτηση του Χένες αναστάτωσε τους πάντες. Πώς ένα κλαμπ, όσο παντοδύναμο κι αν είναι, μπορεί ν' απαγορεύσει σ' έναν διεθνή ποδοσφαιριστή την ένταξή του στην εθνική;

Επεισόδιο νο6: Η οπισθοχώρηση του Χένες

Αν και μεσοεπιθετικός στα ενεργά χρόνια του, ο Χένες αντιλήφθηκε πως το 'φάουλ' του σήκωνε κίτρινη κάρτα. Το Spiegel ζήτησε διευκρινήσεις επί των αρχικών τοποθετήσεών του. Η απάντηση ήρθε δια του γραφείου του και όχι από τον ίδιο. "Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα του Champions League με τον Ερυθρό Αστέρα ο κ.Χένες έκανε μια τοποθέτηση σχετικά με τη συζήτηση που αφορά το Νο1 στην εθνική ομάδα, την οποία με απόσταση μιας εβδομάδας δεν θα την έκανε σήμερα. Το θέμα έχει κλείσει για τον ίδιο και δεν θέλει να προβεί σε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο". Προτίμησε να γίνει μόνος του αλλαγή.

Θα αποκλειστεί στους ομίλους του Champions League η Μπαρτσελόνα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK