Η ΚΠΡ σηκώνει το χαλί που κρύβουν τον ρατσισμό η FIFA - UEFA

Στην... σέντρα βγάζει η ΚΠΡ της FIFA και UEFA, καταγγέλοντας πως προσπαθούν να αποσιωπήσουν κρούσματα ρατσισμού. Το περιστατικό που αποκαλύπτουν οι Λονδρέζοι σε συνδυασμό με τις εκκρεμείς υποθέσεις σε ανάλογο ζητήματα.

Το έμβλημα της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς έξω από το 'Loftus Road Stadium', την έδρα της αγγλικής ομάδας στο Λονδίνο. AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Το έμβλημα της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς έξω από το 'Loftus Road Stadium', την έδρα της αγγλικής ομάδας στο Λονδίνο. AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Μετωπική επίθεση της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς στις FIFA και UEFA, τις οποίες και κατηγορεί πως ''σκουπίζουν τον ρατσισμό κάτω από το χαλί''. Η αγγλική ομάδα ακόμη περιμένει την ετυμηγορία για το περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Αύγουστο και ανάγκασε την ομάδα U18 του συλλόγου αν αποχωρήσει από μια αναμέτρηση στην Ισπανία.

Η ΚΠΡ έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο του φιλικού παιχνιδιού με την Νερβιόν, καταγγέλλοντας μια σειρά από ρατσιστικές επιθέσεις, τις οποίες και ανέφερε στον διαιτητή, που ουδέποτε αντέδρασε. Η αγγλική ομάδα αποκάλυψε την Πέμπτη πως η FIFA χρειάστηκε 7(!) εβδομάδες για να λάβει υπόψιν της την σχετική διαμαρτυρία και λίγο αργότερα ενημέρωσε πως το θέμα πρέπει να εξετάσει η UEFA. Σύμφωνα πάντα με την ΚΠΡ, η UEFA με τη σειρά της την ενημέρωσε πως η υπόθεση επιστράφηκε στην δικαιοδοσία της FIFA...

Αυτό το πινγκ πονγκ ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ομοσμπονδία ποδοσφαίρου εκνεύρισε τους ιθύνοντες των Λονδρέζων, με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΚΠΡ, Λι Χους, να μην μασάει τα λόγια του.

"FIFA και UEFΑ αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες για τον ρατσισμό σαν ένα παράπονο για ένα σπασμένο κάθισμα. Είμαι μπερδεμένος και απίστευτα θυμωμένος. Έχουν περάσει 10 εβδομάδες από την καταγγελία που κάναμε και ακόμη περιμένουμε μια απόφαση... Είναι απίστευτο. Παρά την σοβαρότητα του θέματος, χρειάστηκε να περάσουν 7 εβδομάδες για να λάβουμε ειδοποίηση από την FIFA και αυτό κατόπιν παρέμβαση του Γκρεγκ Κλαρκ, προέδρου της FA και αντιπροέδρου της FIFA. Το επίπεδο της ρατσιστικής επίθεσης ήταν τόσο σφοδρό, που ανάγκασε μια ομάδα U18 να παρατήσει το παιχνίδι. Οι παίκτες μας αξίζουν κάτι καλύτερο από αυτό. Οι άνθρωποι αξίζουν καλύτερη συμπεριφορά από αυτό.

Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που με προειδοποίησαν πως το όλο θέμα θα κρυφτεί κάτω από το χαλάκι. Θλίβομαι γιατί αντιλαμβάνομαι πως αυτό συμβαίνει. Είμαι αηδιασμένος και ντρέπομαι να τους αποκαλώ διοικητικά όργανα, όταν στην πραγματικότητα δεν μπορούν να διοικήσουν. Το ποδόσφαιρο είναι ένα πανίσχυρο μέσο θετικής αλλαγής και εκπαίδευσης. Η φήμη του αθλήματος πρέπει να διαφυλάσσεται. Δυστυχώς οι άνθρωποι της FIFA αδυνατούν να υποστηρίξουν ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα".

Οι αποκαλύψεις της ΚΠΡ έρχονται σε μέρες όπου η UEFA τιμώρησε την Βουλγαρία με ένα ματς κεκλεισμένων των θυρών για την κατ' επανάληψη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκαν οι παίκτες της Αγγλίας από την εξέδρα, σε ματς της προκριματικής φάσης του Euro 2020. Ποινή που χαρακτηρίζεται... αστεία, από το σύνολο του ποδοσφαιρικού κόσμου.

Ο πρόεδρος της Νερβιόν, Μανόλο Φερνάντεθ, παραδέχθηκε πως ένα από τους παίκτες του ξεστόμισε κάτι απαράδεκτο, υποστηρίζοντας πως προκλήθηκε από αντίπαλο, κατηγορία που αρνείται η ΚΠΡ. "Ένας παίκτης της αγγλικής ομάδα, πολύ ψηλότερος από τον δικό μας, τον έφτυσε στο πρόσωπο. Εκείνη τη στιγμή ο παίκτης μας κάτι είπε στον αντίπαλο, δεν ξέρω τι ακριβώς, αλλά κρίνοντας από τις αντιδράσεις ήταν κάτι ανάρμοστο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτό αυτό που ξεστόμισε. Όπως δεν είναι αποδεκτή και η ενέργεια του αντιπάλου του".

Σε κάθε περίπτωση, η ολομέτωπη επίθεση της ΚΠΡ αφήνει εκτεθειμένες τις FIFA και UEFA και οι φωνές που υποστηρίζουν πως στην ουσία δεν γίνεται τίποτα χειροπιαστό για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο, αυξάνονται. Όλα αυτά, τη στιγμή που η UEFA ακόμη... διεξάγει έρευνα για τον στρατιωτικό χαιρετισμό των παικτών της Τουρκίας στις αναμετρήσεις με Αλβανία και Γαλλία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK