Η Λέστερ θέλει τον Τσιμίκα και απαντάμε στο τι του βρήκε

Ο Μπεν Τσίλγουελ είναι στο στόχαστρο των 'μεγάλων' της Premier League και δύσκολα θα συνεχίσει στη Λέστερ τη νέα σεζόν. Οι 'αλεπούδες' έχουν ξεχωρίσει τον Κώστα Τσιμίκα ως πιθανό αντικαταστάτη και το Contra.gr εξηγεί το γιατί σε αγωνιστικούς όρους.

Ο Κώστας Τσιμίκας σε πανηγυρικό στιγμιότυπο από την σεζόν 2019-2020. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Κώστας Τσιμίκας σε πανηγυρικό στιγμιότυπο από την σεζόν 2019-2020. LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Μια ακόμη ημέρα που μεταγραφικά σενάρια από το εξωτερικό, βάζουν τον Κώστα Τσιμίκα στο στόχαστρο ομάδας από ένα προηγμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Είναι οι Άγγλοι που επανέρχονται αυτή τη φορά, τοποθετώντας τον 24χρονο μπακ του Ολυμπιακού ψηλά στην λίστα της Λέστερ. Ως ένα πιθανό αντικαταστάτη του Μπεν Τσίλγουελ, που με τη σειρά του απασχολεί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ.

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα ποσά που κλέβουν την παράσταση αλλά και το ενδιαφέρον. Στην συγκεκριμένη υπόθεση έχει σημασία να εξετάσουμε γιατί οι 'αλεπούδες' έχουν κατά νου έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή ως 'απάντηση' στην πώληση ενός Άγγλου διεθνή, που η προ κορονοϊού χρηματιστηριακή του αξία βρισκόταν στα 50 εκατ. ευρώ και ο οποίος είναι στόχος των top συλλόγων της χώρας του.

Το scout report του Τσίλγουελ

Ο Τσίλγουελ είναι προϊόν των τμημάτων υποδομής της Λέστερ. Έπαιξε για δύο μήνες δανεικός στην Χάντερσφιλντ, επέστρεψε στις 'αλεπούδες' τον Ιανουάριο του 2016 και έκτοτε εξελίχθηκε στον βασικό αριστερό μπακ της ομάδας. Μέχρι σήμερα μετράει 123 εμφανίσεις, με 4 γκολ και 12 ασίστ. Έκανε ντεμπούτο με τα 'τρία λιοντάρια' στις 11 Σεπτεμβρίου 2018 και έχει καταγράψει 11 εμφανίσεις με το εθνόσημο. Έχει πολύ ισχυρό συμβόλαιο με την Λέστερ, ως τις 30 Ιουνίου του 2024.

Ο Τσίλγουελ είναι ένας αθλητικός fuul back, με εξαιρετική φυσική κατάσταση και κατανομή δυνάμεων που του επιτρέπουν να είναι αποτελεσματικός και στις 4 φάσεις του παιχνιδιού (αμυντική, μεσοαμυντική, μεσοεπιθετική, επιθετική). Δεν διαθέτει την έκρηξη παικτών όπως οι Άλμπα και Σάντρο, ωστόσο ξέρει να εκμεταλλεύεται τον χώρο σε σωστό timing και να γίνεται απειλητικός, χωρίς τον κίνδυνο να μείνει εκτεθειμένος στην πλευρά του.

Μπορεί να λειτουργεί με άνεση σε καταστάσεις '3 vs 2' που συχνά δημιουργούνται σε φάση κυκλοφορίας στις πλευρές του γηπέδου. Η καλή πρώτη επαφή του με τη μπάλα, σε συνδυασμό με την τακτική του επίγνωση, του επιτρέπουν να δημιουργεί χώρο με γρήγορες εναλλαγές '1-2' που προϋποθέτουν ένα άγγιγμα της μπάλας και άμεση κίνηση σε κενά μέτρα. Παράλληλα έχει σπουδαία ικανότητα στις κάθετες μεταβιβάσεις αλλά και τις σέντρες. Στο heat map που ακολουθεί, είναι ξεκάθαρο πως ο 23χρονος μπακ πατάει σε επιθετικά μέτρα περισσότερο και από αυτά που προϋποθέτουν φάση άμυνας.

Εκεί όπου ο Τσίλγουελ παρουσιάζει ξεχωριστή αποτελεσματικότητα σε καταστάσεις '1 vs 1'. Δεν καλύπτει μόνο γρήγορα τους χώρους, διαβάζοντας το παιχνίδι, αλλά χρησιμοποιεί το σώμα του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην δίνει γωνία διείσδυσης στον επιτιθέμενο. Είναι προενεργός στην αμυντική του προσέγγιση, πηγαίνει στη μπάλα με στόχο την ανάκτηση της κατοχής και αν δεν την πετύχει, τότε αναγκάζει τον επιθετικό να πάρει γρήγορες αποφάσεις χωρίς να σκεφτεί να τις επιλογές του.

Πέρασε τα τεστ κόντρα σε γνώριμους αντιπάλους

Η Λέστερ έχει παρακολουθήσει αρκετά τον Κώστα Τσιμίκα. Και θεωρεί πως είναι ένας full back που διαθέτει πανομοιότυπες αγωνιστικές αρετές με αυτές του Μπεν Τσίλγουελ. Τόσο στον τρόπο παιχνιδιού, όσο και στον τρόπο σκέψης και τα μέτρα που κινείται στο γήπεδο. Στα δύο ματς των 'ερυθρολεύκων' με την Άρσεναλ και το ένα με την Γουλβς, οι άνθρωποι της Λέστερ έβγαλαν τα οριστικά τους συμπεράσματα. Προφανώς παραμένει ένα ερώτημα αν ο 24χρονος αμυντικός του Ολυμπιακού διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά σε επίπεδο παραπλήσιο με αυτό του 23χρονου Άγγλου διεθνή. Το ίδιο προφανές είναι πως αυτό θα πρέπει η Λέστερ να το διαπιστώσει στο χορτάρι, εφόσον καταλήξει σε αυτή την επιλογή.

Πλην Λίβερπουλ, όλοι οι υπόλοποι 'μεγάλοι' της Premier League είναι σε αναζήτηση αριστερού μπακ, έχοντας τον Τσίλγουελ στα υπόψιν. Πολύ δύσκολα θα συνεχίσει την επόμενη σεζόν στη Λέστερ, που με τη σειρά της θα βγει στην αγορά για να καλύψει το κενό. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Μπρένταν Ρότζερς έχει το 'οκ' από το τμήμα σκάουτινγκ των 'αλεπούδων' για τον Τσιμίκα. Ενδεχομένως ο Ολυμπιακός να κληθεί σύντομα να μπει σε συζητήσεις και με τη σειρά του να ψάξει για παίκτη στο αριστερό άκρο της άμυνας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK