Η 'μάχη' ρόλων Μπίσεσβαρ - Πέλκα και η αγωνία του Ελ Καντουρί

Ο Αμπέλ Φερέιρα θέλει να χρησιμοποιήσει μαζί τους Μπίσεσβαρ - Πέλκα και ψάχνει να βρει τον κατάλληλο ρόλο για τον καθένα, τη στιγμή που ο Ελ Καντουρί εξασφαλίζει χρόνο στον προπονητή του και ο Ζαμπά οφείλει να μην κάνει κατάχρηση της αγωνιστικής του ελευθερίας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ / ΦΙΛΙΚΟ / ΣΙΝΤ ΤΡΟΥΙΝΤΕΝ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
Μπίσεσβαρ και Πέλκας πανηγυρίζουν ένα από τα γκολ του ΠΑΟΚ στο φιλικό με την Σεντ Τρούιντεν (4-0) στο Βέλγιο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στο πρώτο του φιλικό επί βελγικού εδάφους, ο ΠΑΟΚ δεν συνάντησε καμία αντίσταση από την Σεντ Τρούιντεν την οποία και συνέτριψε με σκορ 4-0. Και σιγά - σιγά οι πρώτες σταθερές του Αμπέλ Φερέρια στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του αλλά και τους ρόλους των προσώπων, γίνονται ευδιάκριτες. Σε περίπου δύο εβδομάδες ο ΠΑΟΚ μπαίνει στην μάχη της προκριματικής φάσης του Champions League και ο Πορτογάλος τεχνικός γνωρίζει πολύ καλά ότι στο διάστημα που μεσολαβεί, θα πρέπει να βρει και το αγωνιστικό 'πακέτο' που θα αυξήσει τις πιθανότητες πρόκρισης του 'Δικεφάλου'. Μοιραία λοιπόν το βάρος πέφτει στους παίκτες που έχει ήδη στην διάθεση του, με την ελπίδα να προσαρμόσει γρήγορα στο πλάνο του εκείνους που θα προκύψουν στην πορεία.

Θέλει να 'δέσει' Μπίσεσβαρ - Πέλκα αλλά...

Κόντρα στην Σεντ Τρούιντεν οι Μπίσεσβαρ και Πέλκας ήταν στην αρχική ενδεκάδα. Ο πρώτος στον ρόλο του παίκτη που κινείται στην πλάτη του σέντερ φορ (Άκπομ) και ο δεύτερος ξεκινώντας τις προσπάθειες του από το αριστερό άκρο της επίθεσης. Ο Φερέιρα μοιάζει να έχει καταλήξει στην απόφαση να τους χρησιμοποιήσει μαζί στα πρώτα ματς της σεζόν. Δεν έχει καταλήξει ακόμη 100% για τον τρόπο. Ο Μπίσεσβαρ ήταν ανέκαθεν παίκτης του άξονα, ωστόσο επί ημερών Λουτσέσκου πήρε μετάθεση για το αριστερό άκρο της επίθεσης. Χωρίς να λειτουργεί ουσιαστικά ως τέτοιος, δηλαδή εξτρέμ που αγωνίζεται κοντά στη γραμμή. Ο Ολλανδός έμπαινε στον άξονα, αδειάζοντας τον χώρο για τον Βιεϊρίνια, τακτική επιλογή που δικαίωσε τον Λουτσέσκου, γεγονός που αποτυπώνεται στα νούμερα τόσο του Μπίσεσβαρ (10 γκολ, 10 ασίστ στη σεζόν), όσο και του Πορτογάλου (6 γκολ, 4 ασίστ στη σεζόν).

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ / ΦΙΛΙΚΟ / ΣΙΝΤ ΤΡΟΥΙΝΤΕΝ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν ένα από τα γκολ τους στο φιλικό με την Σεντ Τρούιντεν (4-0) στο Βέλγιο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Πέλκας από την πλευρά του είναι επίσης ένας παίκτης που στην καριέρα του έχει αγωνιστεί κατά κανόνα σε θέσεις του άξονα. Ίσως όμως όχι στον ρόλο που δείχνει να ταιριάζει περισσότερτο στα ατομικά του χαρακτηριστικά. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως ως δημιουργικό '10άρι', ενώ στην πραγματικότητα μοιάζει ως δεύτερος επιθετικός. Η ικανότητα του στην κίνηση χωρίς την μπάλα, το παιχνίδι μιας επαφής, την υποδοχή και την εκτέλεση ως τρέιλερ, μαρτυρούν στοιχεία ενός παίκτη που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος σε χώρους κοντά και μέσα στην περιοχή, όχι μακριά από αυτήν. Όπως επίσης είναι γεγονός ότι όσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί στο πλάι, δεν έχει αποδώσει με βάση τις δυνατότητες του.

Ο Αμπέλ Φερέιρα θέλει να τους χρησιμοποιήσει μαζί και ψάχνει να βρει τον κατάλληλο ρόλο για τον καθένα. Είναι δεδομένο πως μέσα στο παιχνίδι θέλει να τους βλέπει να αλλάζουν ρόλους, στοιχείο στο οποίο λογικά θα ανταποκριθεί με μεγαλύτερη ευκολία ο Μπίσεσβαρ, που μοιάζει συνηθισμένος και στις δύο συνθήκες. Σε αυτή τη 'μάχη', είναι η προσαρμοστικότητα του Πέλκα που θα κρίνει την έκβαση της. Αν ο τελευταίος καταφέρει να βελτιώσει τα τελειώματα του, σταδιακά μπορεί να πείσει τον προπονητή του για την αναγκαιότητα να παίζει ως δεύτερος επιθετικός.

Ο Ελ Καντουρί δίνει τη μάχη του

Με τον Ολιβέιρα να επιστρέφει στην Πόρτο, τους Σάχοβ - Κάνιας να αποχωρούν, τον Μαουρίσιο σοβαρά τραυματισμένο και τον Βέρνμπλουμ ανέτοιμο, ήταν δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει λειψανδρία στην θέση του κεντρικού μέσου στην διάρκεια της προετοιμασίας. Η κατάσταση βελτιώθηκε σίγουρα αριθμητικά με την προσθήκη του Ντόουγκλας Αουγκούστο (αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις σε αυτό το πρώτο διάστημα παρουσίας του στον ΠΑΟΚ), ωστόσο χρειάστηκε μια έκπληξη για να μπορεί η προετοιμασία να κυλήσει νορμάλ. Ο Ελ Καντουρί είναι ο παίκτης που χρησιμοποιεί σε θέση κεντρικού χαφ ο Αμπέλ Φερέιρα και η αλήθεια είναι πως ο Μαροκινός κερδίζει τα εύσημα για την προσπάθεια του.

Ο Ελ Καντουρί ανταποκρίνεται τουλάχιστον στα βασικά της θέσης και αν μη τι άλλο δίνει χρόνο στον προπονητή του για να μπορεί να δουλεύει την φιλοσοφία του ενώ περιμένει μεταγραφική ενίσχυση για την συγκεκριμένη θέση. Την ίδια στιγμή ο Ελ Καντουρί σίγουρα έχει την δική του αγωνία για τον ρόλο που τελικά θα επωμιστεί στο ρόστερ του 'Δικεφάλου' και σε ποια κλίμακα των πλάνων του ενδέχεται να τον υπολογίζει ο Φερέιρα στη συνέχεια.

Μοιάζει απελευθερωμένος ο Ζαμπά

Με τον Λουτσέσκου στην τεχνική ηγεσία, ο Βραζιλιάνος είχε μια περίεργη σεζόν. Από την άποψη πως ναι μεν έγραψε συνολικά 39 συμμετοχές, αλλά όχι με τον ανάλογο χρόνο στον αγωνιστικό χώρο (2360'), έχοντας ωστόσο πολύ καλά νούμερα όπως μαρτυρούν τα 7 γκολ και οι 11 ασίστ. Η αντιστοιχία των δεδομένων δείχνει πως είναι εξαρετικά ταλαντούχος - δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Ωστόσο είναι και ατίθασος στον αγωνιστικό χώρο. Εκρηκτικός χαρακτήρας, ενίοτε απείθαρχος τακτικά. Αυτό το τελευταίο ήταν κάτι με το οποίο δεν ήθελε να συμβιβαστεί ο Λουτσέσκου. Και είχε δίκιο ο Ρουμάνος, αφού την ίδια στιγμή ήταν η τακτική συνέπεια του συνόλου που έδινε αβαντάζ έναντι των αντιπάλων του. Δεν γινόταν να κάνει 'σκόντο' στον νεαρό Βραζιλιάνο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ / ΦΙΛΙΚΟ / ΣΙΝΤ ΤΡΟΥΙΝΤΕΝ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
Στιγμιότυπο με τον Λέο Ζαμπά από το φιλικό του ΠΑΟΚ με την Σεντ Τρούιντεν (4-0) στο Βέλγιο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Με τον Αμπέλ Φερέιρα η κατάσταση μοιάζει διαφορετική. Όχι γιατί ο Πορτογάλος είναι διατεθειμένος να κάνει τα 'στραβά μάτια', αλλά γιατί η διαφορετική προσέγγιση του στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, δίνει μεγαλύτερη άνεση κινήσεων σε παίκτες σαν τον Ζαμπά. Προικισμένους τεχνικά αλλά και αλέγκρους, που δύσκολα μπαίνουν σε καλούπια. Ο 20χρονος Βραζιλιάνος δείχνει να το ευχαριστιέται περισσότερο, είναι πιο απελευθερωμένος στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο οφείλει να προσέξει προκειμένου να μην κάνει 'κατάχρηση' αυτής της ελευθερίας. Όπως στη φάση του 58' στο φιλικό με την Σεντ Τρούιντεν, που προτίμησε να τελειώσει την φάση μόνος του -ανεπιτυχώς- έχοντας την επιλογή του ευρισκόμενου σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση Άκπομ. Άλλωστε οι Στοχ, Λημνιός και Πέντρο Ενρίκε δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την μάχη της ενδεκάδας...

Το Pod-όσφαιρο #26 είναι εδώ, με 4 θέματα της επικαιρότητας προς συζήτηση και έναν απρόσκλητο επισκέπτη (ψέμματα, τον καλέσαμε). Ο Αντώνης Τσακαλέας δεν άφησε τίποτα κρυφό για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα και τις προσδοκίες του Αμπέλ Φερέιρα στον ΠΑΟΚ, εκτιμώντας πως ο 'Δικέφαλος' θα είναι έτοιμος σε ποσοστό 80% για την μάχη των προκριματικών του Champions League.

News 24/7

24MEDIA NETWORK