Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε μισό δισ. από τον κορονοϊό

Το ποδόσφαιρο βρίσκεται σε καραντίνα ανά τον κόσμο λόγω κορονοϊού. Παράλληλα, η παγκόσμια χρηματαγορά ζει μια νέα πραγματικότητα, που θυμίζει το κραχ του 2008. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βιώνει ήδη τις συνέπειες και των δυο κόσμων.

Ο Σκοτ Μακτόμινεϊ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Ντέρμπι για τον 5ο γύρο του FA Cup 2019-2020 στο 'Πράιντ Παρκ', Ντέρμπι, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020
Ο Σκοτ Μακτόμινεϊ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Ντέρμπι για τον 5ο γύρο του FA Cup 2019-2020 στο 'Πράιντ Παρκ', Ντέρμπι, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 AP PHOTO/RUI VIEIRA

Το lockdown του NBA λόγω κορονοϊού είναι ένα μέτρο που δείχνει προνοητικότητα και αποφασιστικότητα εκ μέρους του κομισάριου Άνταμ Σίλβερ, ο οποίος μπροστά στην υγεία των παικτών, δεν υπολόγισε τις συνέπειες αυτής της απόφασης στην οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων και τους κλυδωνισμούς που θα βιώσουν οι τοπικές οικονομίες από την παύση της αγωνιστικής δράσης. Το ντόμινο των οικονομικών επιπτώσεων από τα κλειστά γήπεδα μπάσκετ θα γίνει άμεσα αισθητό και στην Ευρώπη, όπως ανέλυσε εδώ η Νίκη Μπάκουλη και το ποδόσφαιρο δύσκολα θα γλιτώσει από τη διαφαινόμενη κρίση του κορονοϊού, που περιγράφεται ήδη με όρους κραχ.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μιας ομάδας της οποίας οι μετοχές ήταν από τα πιο δυνατά 'χαρτιά' του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, προκαλεί τρόμο. Η μητρική της Γιουνάιτεντ έχει εισαχθεί στη χρηματαγορά της Νέας Υόρκης ως μια εταιρεία που έχει υπό την ιδιοκτησία της μια επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου και διαχειρίζεται το παγκοσμίου εμβέλειας brand αυτής, δημιουργώντας κέρδος μέσα από χορηγίες, πωλήσεις,εμπορικές συμφωνίες και παραχωρήσεις ονόματος και εμβλήματος σε προϊόντα. Επίσης, με τη συνεργασία πολυεθνικών και τοπικών εταιρειών, εμπορεύεται φανέλες και εξοπλισμό με το όνομα και το σήμα της Γιουνάιτεντ. Η συνολική αξία της αγγλικής ομάδας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μέχρι και τα τέλη Μαΐου του 2019 ανερχόταν σε 3,02 δισεκατομμύρια λίρες, με 164,6 εκατομμύρια μετοχές στα χέρια επενδυτών.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε μισό δισ. από τον κορονοϊό

Τον περασμένο Νοέμβριο, η είδηση της εξαγοράς του 10% των μετοχών της Μάντσεστερ Σίτι από το επενδυτικό fund της Silver Lakek για 500 εκατομμύρια δολάρια, εκτόξευσε και την αξία της Γιουνάιτεντ. Αυτή η ένεση 'πίστης' προς το βρετανικό ποδόσφαιρο από Αμερικανούς επενδυτές είχε προκαλέσει την εκτόξευση της τιμής της μετοχής των Κόκκινων Διαβόλων. Συγκεκριμένα, στις 27 Νοεμβρίου 2019, η συνεδρίαση του DOW Jones είχε ανοίξει με τη μετοχή να τιμάται στα 16,6 δολάρια. Στις επόμενες συνεδριάσεις, η τιμή της μετοχής κυμαινόταν ανάμεσα στα 18,55 και στα 19,16 δολάρια, με την συνολική άνοδο της αξίας της μετοχής να ξεπερνά το 14%. Αναλυτές όπως ο Τζον Τίνκερ, της Gabeli & Co, εκτιμούσαν τότε πως η συνολική αξία της Γιουνάιτεντ ως εισηγμένης εταιρείας, έχριζε επανεκτίμησης και την τοποθετούσαν κοντά στα 5 δισ. δολάρια.

Το Σκοτεινό Σήμερα

Στις 20 Φεβρουαρίου 2020, η αξία της μετοχής της Γιουνάιτεντ κατρακύλησε στις 15,34 λίρες, ενώ στη συνέχεια έσπασε και το φράγμα των 12 δολαρίων, κλείνοντας στις 11,47. Το ξέσπασμα του κορονοϊού έφερε πτώση στον Dow Jones που άγγιξε το 9,99% και θύμισε το κραχ του 1987. Το αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας μέτρο του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει όλα τα ταξίδια από και προς την Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις του για την άμεση εφαρμογή μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, έχει φέρει τις χρηματαγορές σε ένα τρελό 'τρενάκι' ανάμεσα στη ραγδαία πτώση, την 'αντεπίθεση' και την ατέρμονη στασιμότητα. Στη σημερινή συνεδρίαση του DOW Jones, η αξία της μετοχής της Γιουνάιτεντ έκλεισε τελικά στις 13,28 λίρες, έχοντας πλησιάσει μέχρι τις 14,9, δείχνοντας πως ο 'ασθενής" έχει αποδεχτεί την απώλεια ύψους 500.000.000 λιρών και προσπαθεί να περιορίσει μια ακόμα μεγαλύτερη 'χασούρα'. Η κατάσταση στις χρηματαγορές θυμίζει πόλεμο και η Γιουνάιτεντ έχει δεχτεί ήδη τα πρώτα πυρά. Μένει να δούμε πότε θα ακουστεί ο ήχος από τα επόμενα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK