Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που πρέπει να μείνει στην ιστορία είναι του 2008

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του 2007-2008 είχε τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε οργιώδη φόρμα και έφτασε μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Champions League. Η αναγνώρισή της έχει αργήσει.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του το τρόπαιο του Champions League 2007-2008, έπειτα από τη νίκη στα πέναλτι επί της Τσέλσι στο 'Λουζνίκι', Μόσχα, Τετάρτη 21 Μαΐου 2008
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του το τρόπαιο του Champions League 2007-2008, έπειτα από τη νίκη στα πέναλτι επί της Τσέλσι στο 'Λουζνίκι', Μόσχα, Τετάρτη 21 Μαΐου 2008 AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE

Η κυρίαρχη ομάδα του 21ου αιώνα στην Αγγλία αδιαμφισβήτητα είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η μοναδική που κατάφερε να κατακτήσει την Premier League για 3 σερί σεζόν, από το 2007 μέχρι το 2009. Σε αυτό το διάστημα, όμως, πανηγύρισε μόλις μια φορά το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά το έκανε με εντυπωσιακό, όσο και επεισοδιακό τρόπο.

Το 3ο τρόπαιο των 'κόκκινων διαβόλων' στον θεσμό είχε επαναφέρει τη διαφορά με τη Λίβερπουλ στα δύο. Όμως η πρώτη... υπεράνθρωπη σεζόν του Κριστιάνο Ρονάλντο άφηνε υποσχέσεις να γίνει κι εκεί η ανατροπή, όπως συνέβη εν τέλει στα πρωταθλήματα Αγγλίας. Γι' αυτό και το Sport24.gr σε συνεργασία με το NIVEA MEN αποφάσισε να θέσει το ερώτημα: Ποια είναι η καλύτερη ομάδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μετά.

Το αποτέλεσμα θα το καθορίσεις εσύ, συμμετέχοντας στην ψηφοφορία του Sport24.gr και του NIVEA MEN που θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες μέχρι την ανάδειξη του νικητή, της ομάδας εκείνης που θα στεφθεί πρωταθλήτρια της καρδιά σου. Η διαδικασία βρίσκεται ήδη στα ημιτελικά και μοιάζει περίεργο που δεν βρίσκεται στην ψηφοφορία πλέον εκείνη η τρομερή ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον.

Η σεζόν 2007-2008 ήταν εκείνη στην οποία ο Ρονάλντο συστήθηκε ως world class ποδοσφαιριστής. Δεν είναι μόνο τα 42 γκολ που σημείωσε σε 49 αγώνες όλων των διοργανώσεων, είναι η γενικότερη επίδραση που είχε σε ένα ήδη καλοκουρδισμένο σύνολο, που περιελάμβανε στο ρόστερ ακόμα δύο φανταστικούς επιθετικούς, όπως ο Γουέιν Ρούνεϊ και ο Κάρλος Τέβες. Ο CR7 ξεχώρισε μέσα σε αυτό το περιβάλλον, έγινε φόβος και τρόμος των αντιπάλων και ηγήθηκε της πορείας μέχρι την κορυφή, ακόμα κι αν πέτυχε το πρώτο τέρμα του στο πρωτάθλημα μόλις στην 8η αγωνιστική.

Η Γιουνάιτεντ έκανε κάκιστη εκκίνηση, φτάνοντας στην πρώτη νίκη στην 4η αγωνιστική της Premier League, όμως στον όμιλο του Champions League η κατάσταση ήταν διαφορετική. Νίκες με 1-0 κόντρα σε Σπόρτινγκ Λισαβόνας (χάρη σε γκολ του Ρονάλντο με κεφαλιά, για το οποίο ζήτησε... συγχώρεση στους πανηγυρισμούς μπροστά στους φίλους της πρώην ομάδας του) και Ρόμα έβαλαν τις βάσεις πρόκρισης. Δύο 'τεσσάρες' κόντρα στη Ντινάμο Κιέβου εξασφάλισαν το 'εισιτήριο' και ακολούθησε το 2-1 επί της Σπόρτινγκ στην Αγγλία και το 1-1 στη Ρώμη.

Αήττητη πλέον κι έχοντας βρει τα πατήματά της στο πρωτάθλημα, δεν υπήρχε κάποιος να τη σταματήσει. Η τρομερή Λιόν της εποχής προσπάθησε, αλλά με 2-1 συνολικό σκορ, η αγγλική ομάδα προχώρησε στην επόμενη φάση. Εκεί βρήκε ξανά τη Ρόμα, την οποία απέκλεισε με δύο νίκες. Στα ημιτελικά είχε αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, η οποία στη σύνθεσή της είχε Ροναλντίνιο, Λιονέλ Μέσι, Ντέκο, Γιάγια Τουρέ, Τιερί Ανρί, Σαμουέλ Ετό, Αντρές Ινιέστα, Τσάβι, Κάρλες Πουγιόλ, Λιλιάν Τουράμ και ακόμα πολλούς αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ένα γκολ του Πολ Σκόουλς στο 'Ολντ Τράφορντ' ήταν το μοναδικό που χώρισε τις δύο ομάδες στα δύο παιχνίδια κι έστειλε τη Γιουνάιτεντ στον τελικό του 'Λουζνίκι'.

Απέναντί της η Τσέλσι, η ομάδα που 10 ημέρες νωρίτερα είχε χάσει το πρωτάθλημα από τη Γιουνάιτεντ για μόλις 2 βαθμούς. Οι 'μπλε' αισθάνονταν πως αγωνίζονταν εντός έδρας λόγω Ρομάν Αμπράμοβιτς και με παίκτες όπως ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο Φρανκ Λάμπαρντ, ο Τζον Τέρι, ο Πετρ Τσεχ, Άσλεϊ Κόουλ, Μίχαελ Μπάλακ και ο Μικαέλ Εσιέν, είχαν μεγάλη τύχη απέναντι στη Γιουνάιτεντ. Ρονάλντο και Λάμπαρντ σημείωσαν τα γκολ του τελικού στο 1ο ημίχρονο και ακολούθησαν ένα 2ο μέρος και μια παράταση δίχως τέρματα. Η αγωνία κορυφώθηκε και τα πέναλτι θα έδιναν τη λύση. Ο MVP των 'κόκκινων διαβόλων' ήταν ο μοναδικός παίκτης της Γιουνάιτεντ που δεν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Αντιθέτως, η Τσέλσι είχε δύο τέτοιους. Ο ένας ήταν ο αρχηγός Τέρι, με το περίφημο γλίστρημά του, ο άλλος ο Νικολά Ανελκά στην τελευταία εκτέλεση. Η Γιουνάιτεντ πανηγύρισε το 3ο τρόπαιο στη βροχερή Μόσχα, κάτι που φαντάζει μακρινό σήμερα.

Μπορεί να έφτασε ξανά στον τελικό της διοργάνωσης, αρχικά την επόμενη σεζόν και μετά το 2010-2011, χάνοντας το τρόπαιο αμφότερες τις φορές από την Μπαρτσελόνα, όμως εκείνη η ομάδα είναι η τελευταία τόσο δυνατή που είχε ποτέ. Με Έντβιν φαν ντερ Σαρ στο τέρμα, Ρίο Φέρντιναντ και Νεμάνια Βίντιτς στα στόπερ και Πατρίς Εβρά αριστερά τους, τον Μάικλ Κάρικ με τον Πολ Σκόουλς στο κέντρο, τους Τέβες και Ρούνεϊ μπροστά με τον Ρονάλντο στα άκρα και τους Νανί, Ράιαν Γκιγκς, Ζεράρ Πικέ, Όουεν Χάργκριβς, Άντερσον και Τζι Σουνγκ Παρκ να δίνουν βοήθειες από τον πάγκο, εκείνη η ομάδα ίσως να αξίζει μεγαλύτερης αναγνώρισης από το κοινό, στην ψηφοφορία για την κορυφαία ομάδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μετά. Ψήφισε κι εσύ τον τελικό νικητή στη μεγάλη ψηφοφορία του Sport24 και του NIVEA MEN.

News 24/7

24MEDIA NETWORK