Η Μάντσεστερ Σίτι δεν θα νικήσει ποτέ το VAR κόντρα στην Τότεναμ

Η Μάντσεστερ Σίτι σκόραρε στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Τότεναμ στο 'Ετιχάντ', όμως το κομβικό γκολ ακυρώθηκε μετά από χρήση VAR. Δεν είναι Απρίλιος 2019, είναι Αύγουστος, όμως η ιστορία επαναλήφθηκε.

Παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι απογοητευμένοι κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Τότεναμ για την Premier League 2019-2020 στο 'Ετιχάντ', Μάντσεστερ, Σάββατο 17 Αυγούστου 2019
Παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι απογοητευμένοι κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Τότεναμ για την Premier League 2019-2020 στο 'Ετιχάντ', Μάντσεστερ, Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 AP PHOTO/RUI VIEIRA

Η χρήση VAR στην Premier League είναι πολυποίκιλη. Συμφιλιώνει εχθρούς, όπως συνέβη με τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τον Σέρχιο Αγκουέρο, τους διδάσκει φλογερά συναισθήματα, όπως παραδέχθηκε ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο ("είμαι ερωτευμένος με το VAR"), ενώνει τον κόσμο, είτε υπέρ όπως με τους φίλους της Τότεναμ είτε κατά όπως με τους φίλους της Μάντσεστερ Σίτι, μετά από το 2-2 του 'Ετιχάντ' για τη 2η αγωνιστική. Αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από ένα βοηθητικό εργαλείο των διαιτητών, παίρνει διαστάσεις που κανείς δεν περίμενε όταν οι ιθύνοντες αποφάσιζαν αλλαγές στους κανονισμούς.

Η αρχική ιδέα ήταν να διορθώνει σοβαρά και εξόφθαλμα λάθη διαιτητών. Αυτό τουλάχιστον προβλέπεται από τους κανονισμούς που θέσπισε το IFAB, το διεθνές συμβούλιο ποδοσφαίρου, ο θεματοφύλακας των αρχών του αθλήματος από καταβολής του. Οι κανονισμοί του VAR φυσικά έχουν γίνει... λάστιχο σε κάθε χώρα και διοργάνωση και εφαρμόζονται κατά το δοκούν, με συνέπεια ήδη να προκύπτει σωρεία διαμαρτυριών σχεδόν για κάθε απόφαση (ή μη απόφαση). Σε δύο τέτοιες περιπτώσεις, πρωταγωνιστές ήταν οι παίκτες της Σίτι. Η μία, στον δεύτερο προημιτελικό του Champions League, όπου το γκολ που πέτυχαν οι 'πολίτες' κόντρα στην Τότεναμ στο γήπεδό τους στις καθυστερήσεις, τους έδινε αυτό που ζητούσαν. Η δεύτερη, στον αγώνα του Σαββάτου, όπου το γκολ που πέτυχαν οι 'πολίτες' κόντρα στην Τότεναμ στο γήπεδό τους στις καθυστερήσεις, τους έδινε αυτό που ζητούσαν. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, δεν πήραν αυτό που ζητούσαν...

Τον Απρίλιο ήταν το γκολ του Ραχίμ Στέρλινγκ, το οποίο ακυρώθηκε λόγω οφσάιντ του Αγκουέρο νωρίτερα στη φάση. Η Σίτι επικράτησε με 4-3, ωστόσο αποκλείστηκε λόγω της ήττας 0-1 στο Λονδίνο. Τώρα ήταν το γκολ του Γκαμπριέλ Ζεζούς στο 92' που θα έγραφε το 3-2 για τους γηπεδούχους, όμως ακυρώθηκε για χέρι του Εμερίκ Λαπόρτ. Μέχρι να ελεγχθεί η φάση και να ακυρωθεί το γκολ, Γκουαρδιόλα και Αγκουέρο τα είπαν αγκαλιασμένοι, μετά από το επεισόδιο που είχαν κατά την αντικατάσταση του Αργεντινού από τον... παραλίγο σκόρερ του νικητήριου τέρματος. "Πιστεύει πως ήμουν νευριασμένος μαζί του για το γκολ που δεχτήκαμε, όμως αυτό ήταν ένα κόρνερ, ήταν κίνηση ενός εναντίον ενός. Νόμιζε πως θύμωσα μαζί του, είχα ένταση αλλά ήμουν παίκτης, ξέρω πώς είναι. Μιλήσαμε μετά, τον αγαπώ πολύ ως ποδοσφαιριστή", εξήγησε ο Καταλανός τεχνικός.

Ο εκνευρισμός ήταν κάτι παραπάνω από δικαιολογημένος για τους 'πολίτες' που πήραν δύο φορές προβάδισμα στο σκορ, μετά από δημιουργία του Κέβιν ντε Μπράινε από δεξιά (11 ασίστ στα τελευταία 10 παιχνίδια του) και κοντινές προσπάθειες του Στέρλινγκ και του Αγκουέρο. Ο Έρικ Λαμέλα είχε ισοφαρίσει αρχικά με πανέξυπνο πλασέ εκτός περιοχής που δεν μπορούσε να δει ο Έντερσον λόγω σωμάτων και ο Λούκας Μόουρα, λίγες ημέρες μετά από την ανανέωση του συμβολαίου του, έδωσε ξανά τη λύση εκτός έδρας για τους 'πετεινούς', όπως και πέρυσι στο Άμστερνταμ κόντρα στον Άγιαξ στα ημιτελικά. Μόλις 19'' μετά από την είσοδό του στον αγώνα, έπιασε μια κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και ισοφάρισε σε 2-2 στο 56'.

Η Σίτι δεν μπλόκαρε από αυτό το τέρμα. Συνέχισε να επιτίθεται κατά ριπάς και το τέλος του αγώνα τη βρήκε με 3 xGoals έναντι 0,22 της Τότεναμ, με το +2,78 να συνιστά τη μεγαλύτερη θετική διαφορά στο πρωτάθλημα για ομάδα που δεν νίκησε, μετά από το +3,44 στην ισοπαλία της Κρίσταλ Πάλας με την Μπόρνμουθ τον Δεκέμβριο του 2017. Πότε ο Ουγκό Λορίς, πότε το δοκάρι του, πότε τα συγκεντρωμένα σώματα των αμυνομένων, απέτρεπαν τα γκολ που δικαιούταν η Σίτι. Ο εκνευρισμός του Αγκουέρο και του Γκουαρδιόλα μετά από τις άκαρπες προσπάθειες για το 3-2 ήταν φυσιολογικός. Το ίδιο και οι έξαλλοι πανηγυρισμοί όταν τελικά ήρθε το 3-2, αλλά και η εύλογη απορία όταν ακυρώθηκε. "Θα έπρεπε να είχε δοθεί κι ένα πέναλτι για μαρκάρισμα του Λαμέλα στον Ρόντρι, ίσως όμως εκείνη την ώρα να έπινε καφέ το VAR", ήταν η αιχμηρή ατάκα του Γκουαρδιόλα στη συνέντευξη Τύπου, για ένα μαρκάρισμα στο 1ο ημίχρονο.

"Ο κόσμος λέει ότι μπορούμε να παίξουμε καλύτερα. Δεν ξέρω αν είναι δυνατόν να παίξουμε καλύτερα απ' όσο σήμερα. Κάναμε ένα εκπληκτικό παιχνίδι, ένα από τα καλύτερα από τότε που είμαι στην ομάδα", πρόσθεσε ο προπονητής των πρωταθλητών Αγγλίας, που διέκοψαν ένα σερί 15 νικηφόρων αγώνων, το οποίο άρχισε τον περασμένο Ιανουάριο και τους χάρισε τον περσινό τίτλο. Τότε, είχαν συνηθίσει να βρίσκονται σε θέση διώκτη της Λίβερπουλ, όπως συμβαίνει και τώρα. Φαίνεται πως πρέπει να συνηθίσουν και να τους ακυρώνεται κομβικό τέρμα στις καθυστερήσεις εντός έδρας αγώνα με αντίπαλο την Τότεναμ, μετά από χρήση VAR.

Θα προλάβει την τετράδα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK