Αντί να τιμωρηθεί, η Μάντσεστερ Σίτι επιβραβεύτηκε για το 'τέλειο σκάνδαλο'

H παραγραφή, η επιλογή προέδρου της επιτροπής και το δεδικασμένο που αφορά 'κατάφωρη παραφρόνηση', αλλά όχι τιμωρία. Πώς η Μάντσεστερ Σίτι έκανε το τέλειο έγκλημα και η αποκάλυψη για τους 9 της Premier League και το αίτημα που κατέθεσαν στο CAS.

O Πεπ Γκουαρδιόλα αποφάσισε να μείνει στη Μάντσεστερ Σίτι, πριν αποφασίσει το CAS για την έφεση της διετούς αποβολής της ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κάτι ήξερε.
O Πεπ Γκουαρδιόλα αποφάσισε να μείνει στη Μάντσεστερ Σίτι, πριν αποφασίσει το CAS για την έφεση της διετούς αποβολής της ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κάτι ήξερε. LAURENCE GRIFFITHS/POOL VIA AP

Tην ιστορία που έχει για πρωταγωνίστρια τη Μάντσεστερ Σίτι και τις παραβάσεις κανονισμών του Financial Fair Play της UEFA (που έχει ως βασικό άξονα “κάθε οργανισμός πρέπει να ξοδεύει, όσα 'βγάζει', ώστε να μην γίνεται χαώδης η διαφορά”) θα τη γνωρίζεις. Εκτός και αν προσγειώθηκες σήμερα στη Γη, οπότε να σε καλωσορίσω και να σου δώσω ένα link να εναρμονιστείς με τις συγκεκριμένες εξελίξεις.

Το 'βγάζω από τη μια τσέπη χρήματα και τα βάζω στην άλλη', σύστημα στο οποίο επιδιδόταν το αφεντικό των 'Πολιτών' από το 2012 είχε επισημανθεί από τις αρμόδιες αρχές, χωρίς ωστόσο, να αλλάξει κάτι. Βλέπεις, η μια πλευρά εστίαζε στις παραβάσεις και η άλλη στο γεγονός ότι είχαν υποκλαπεί 5.5 εκατομμύρια emails -στα οποία στήριξε την υπόθεση η UEFA. Επειδή όμως, συνεχίστηκαν οι 'ανορθόδοξες' πρακτικές, ήλθε τον περασμένο Φλεβάρη η διετής τιμωρία αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, βάσει απόφασης του Financial Control Body της UEFA. Την ακύρωσε το CAS, με τη βασική αιτιολογία να αφορά την χρονική παραγραφή των περισσότερων εκ των επιβεβαιωμένων αδικημάτων. Σημειώθηκε και ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως παρουσίαζαν χρηματοδοτήσεις από τον ίδιο τον Σεΐχη Μανσούρ ή τις εταιρίες του, ως χορηγίες.

Τα 10.000.000 ευρώ του πρόστιμου που 'έμεινε' είχαν να κάνουν με την άρνηση των ανθρώπων του συλλόγου να συνεργαστούν με την έρευνα που 'έτρεχε' η UEFA. Όχι μόνο δεν βοήθησαν, αλλά έβαζαν και εμπόδια -όπως είπε το αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο.

Η Σίτι διάλεξε τον πρόεδρο της τριμελούς επιτροπής

Το CAS δημοσίευσε πριν λίγες ώρες το σκεπτικό της απόφασης (μόλις 93 σελίδες), όπου αναφέρεται πως η απόφαση του delete του αποκλεισμού δεν ήταν ομόφωνη, αλλά πλειοψηφική. Σημείωσε πως τα μέλη είναι τρία και το... σκορ ήταν 2-1 και ότι πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Πορτογάλος Ρουί Μποτίκα Σάντος, ο οποίος προτάθηκε -για τη θέση- από τους 'Πολίτες'. Πριν αρχίσεις τα 'ααααα', να σου πω ότι όπως γράφει η Guardian, βάσει των κανόνων του CAS κάθε διάδικος -στο επίπεδο των εφέσεων- μπορεί να επιλέξει έναν 'διαιτητή' (βλ. δικηγόρο).

Τον πρόεδρο τον επιλέγει ο πρόεδρος του τμήματος των προσφυγών του CAS. Εν προκειμένω, τον διάλεξε η Σίτι, χωρίς να εξηγείται κάπου ο λόγος. Παρ' όλα αυτά αναφέρθηκε πως δεν είχε κάποια ένσταση η UEFA.

Ο Σάντος δεν ήταν ο δικηγόρος/διαιτητής που διάλεξε η αγγλική ομάδα για το πάνελ. Αυτός ήταν ο Άντριου ΜακΝτούγκαλ -ο οποίος δουλεύει για διεθνή εταιρία που 'χει στο πελατολόγιο της την Εtisalat και την Etihad (που ήταν στο επίκεντρο της υπόθεσης). Στους κανονισμούς του CAS αναφέρεται και ότι 'οι διαιτητές πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, χωρίς την όποια σχέση με κάποιον από τους διάδικους'. Για την ιστορία, η UEFA διάλεξε τον Γερμανό Ούλριχ Χας.

“Κατάφωρη περιφρόνηση”

Ως προς το λαό που έσπευσε να καταδικάσει τις πρακτικές της UEFA -έγινε και λόγος για 'κυνήγι μαγισσών'-, το Court of Arbitration for Sport επισήμανε ότι η κορυφαία διασυλλογική λίγκα ποδοσφαίρου είχε 'νόμιμες βάσεις για να προχωρήσει σε δίωξη -η οποία δεν υποκινήθηκε από επιπόλαιες κατηγορίες'.

Και κάπως έτσι έφτασα σε αυτό που μπορεί να αποδεικνύει πως η νομική είναι η πιο ιδιαίτερη επιστήμη, μακράν της δεύτερης, αφού κάθε νόμος/κανονισμός έχει  τουλάχιστον ένα 'παραθυράκι' και όλα εξαρτώνται από το πόσο -ας πω- ικανός είναι ο δικηγόρος που αναλαμβάνει την όποια υπόθεση ή/και αυτοί που καλούνται να ερμηνεύσουν το γράμμα του νόμου.

“Η Μάντσεστερ Σίτι περιφρόνησε κατάφωρα την UEFA, μολονότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν περιείχαν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, για 'μεταμφίεση' χρηματοδοτήσεων 225.000.000 ευρώ από τον ιδιοκτήτη, ως χορηγία”.

Κράτα πως το CAS χρέωσε στην UEFA ότι δεν έκανε καλή δουλειά στο να αποδείξει -πέρα από κάθε αμφιβολία-τις παραβάσεις της Μάντσεστερ Σίτι. Στα έγγραφα της απόφασης υπάρχει και το κοινό έγγραφο που κατέθεσαν (στις 9/3) οι Άρσεναλ, Μπέρνλι, Τσέλσι, Λέστερ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νιουκάστλ, Τότεναμ και Γουλβς στο CAS, ζητώντας να μην δεχθεί το αίτημα της Σίτι για 'αναστολή εκτέλεσης' της τιμωρίας του αποκλεισμού. Έλα όμως, που η Σίτι δεν αιτήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο, καθώς έκρινε πως η έφεση θα εκδικαστεί πιο γρήγορα και ότι το αποτέλεσμα θα τη δικαίωνε. Θα έλεγες ότι κάτι ήξερε -που δεν ήξεραν οι άλλοι. Παρεμπιπτόντως, το CAS συμφώνησε με τη Σίτι ως προς το 'αμφιλεγόμενο' του αιτήματος των 9 μελών της Premier League.

News 24/7

24MEDIA NETWORK