Η Μάντσεστερ Σίτι κουβαλά στον τελικό του Champions League ένα 11% επιτυχίας

Μόνο μία από τις προηγούμενες 9 'πρωτάρες' των τελικών του Champions League, της μορφής με τους ομίλους που το Κύπελλο Πρωταθλητριών άρχισε να παίρνει από τη σεζόν 1991-92, έχει καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο. Η Μάντσεστερ Σίτι θα αντιμετωπίσει την Τσέλσι κόντρα στην παράδοση και τις πιθανότητές της.

Η Μάντσεστερ Σίτι θα διεκδικήσει για πρώτη φορά τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας στην Ευρώπη, κόντρα όμως στις πιθανότητες
Η Μάντσεστερ Σίτι θα διεκδικήσει για πρώτη φορά τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας στην Ευρώπη, κόντρα όμως στις πιθανότητες AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Το Κύπελλο Πρωταθλητριών δεν θα ήταν ποτέ το ίδιο από τη σεζόν 1991-92 που άρχισε να μεταλλάσσεται σε δομή και η UEFA επενέβη δραστικά στο DNA του. Η καθιέρωση των ομίλων 'γέννησε' μια νέα διοργάνωση που χρόνο με το χρόνο άνοιγε τις πελώριες πύλες της και 'γιγαντώθηκε' ως Champions League, παρέχοντας τη δυνατότητα σε ομάδες που δεν είχαν κατακτήσει τον εγχώριο τίτλο να διεκδικήσουν το 'ιερό δισκοπότηρο' του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Μία τέτοια θα είναι για πρώτη φορά εφέτος, δικαιωματικά ωστόσο, η Μάντσεστερ Σίτι, μιας και το 2-0 της Τρίτης επί της Παρί Σεν Ζερμέν έβαλε τη σφραγίδα της πρόκρισής της στον τελικό της Κωνσταντινούπολης (29/5). Τα δύο γκολ του Ριάντ Μαχρέζ, με πανομοιότυπο τρόπο, ολοκλήρωσαν τη δουλειά που ο ίδιος και ο Ντε Μπρόινε είχαν αρχίσει στο 'Παρκ ντε Πρενς' την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αγγλική ομάδα θα είναι η έκτη εκπρόσωπος της χώρας σε αυτούς τους 30 τελικούς και η συνολικά δέκατη που δεν διαθέτει πρότερη εμπειρία. Οι οκτώ από τις προηγούμενες εννέα δεν ανταπεξήλθαν στην απαιτητική δοκιμασία. Άλλες δεν παρουσιάστηκαν πνευματικά έτοιμες για τη μάχη που θα έδιναν κι άλλες ατύχησαν πραγματικά, ξοδεύοντας όπως και να 'χει μια ευκαιρία που σε κάποιους προσφέρεται once in a lifetime. Ομολογουμένως η Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι ένας ποδοσφαιρικός κολοσσός της εποχής, αλλά το 1/9 θα το κουβαλά μαζί της πριν από τη σέντρα στο 'Ατατούρκ'. Πάμε να δούμε τις προηγούμενες περιπτώσεις, στις οποίες ανήκει φυσικά η έτερη φιναλίστ της εφετινής διοργάνωσης Τσέλσι.

Σαμπντόρια - 1992

Η πρώτη πειραματική/μεταβατική σεζόν των ομίλων βρήκε την σούπερ ποιοτική και καλοδουλεμένη Σαμπντόρια του Μπόσκοβ να ταξιδεύει στο Λονδίνο για τη μάχη με την Μπαρτσελόνα του Κρόιφ, έχοντας προηγουμένως 'επιβιώσει' μόλις μια ήττα (3-2-1) σ' έναν όμιλο με τον πρωταθλητή Ευρώπης Ερυθρό Αστέρα, την Άντερλεχτ και τον Παναθηναϊκό. Αν είχε προηγηθεί σε μια από τις κλασικές ευκαιρίες του Βιάλι, εκ των υστέρων το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν σίγουρα διαφορετικό. Όπως ενδεχομένως, αν ο ηρωικός γκολκίπερ Παλιούκα δεν είχε κάνει ένα βήμα αριστερά πριν από το χτύπημα φάουλ του Κούμαν στα δεξιά του, με συνέπεια το 1-0 στο 22' της παράτασης (112') και την απώλεια της ευρωκούπας για την ομάδα από τη Γένοβα.

Ντόρτμουντ - 1997

Εδώ έχουμε την εξαίρεση του κανόνα. Αν και η Μπορούσια ήταν το αουτσάιντερ του ζευγαρώματος με τη Γιουβέντους στο ραντεβού του Μονάχου, ο Καρλ-Χάιντς Ρίντλε είχε φροντίσει πριν από τη συμπλήρωση των πρώτων 35 λεπτών ν' ακυρώσει οποιοδήποτε προγνωστικό συνόδευε τον τελικό. Σκοράροντας δις στην εστία του Περούτσι, ο Γερμανός φορ επέτρεψε στον Ότμαρ Χίτσφελντ να διαχειριστεί τις υπέρ της ομάδας του κατάλληλες προϋποθέσεις και χρησιμοποιώντας τον γοργοπόδαρο Ρίκεν αντί του Σαπουϊζά να 'τρυπήσει' την άμυνα της Γιουβέντους για το θριαμβευτικό 3-1 του 70' που δεν άλλαξε ως τη λήξη. Η 'βέκια σινιόρα' όφειλε να συμβιβαστεί με την ήττα και την απώλεια ενός τροπαίου που μέχρι σήμερα δεν έχει κερδίσει άλλη φορά και το κυνηγά με λύσσα.

Βαλένθια - 2000

Προτού τεστάρει για δεύτερη φορά την τύχη της σε τελικό και χάσει ξανά, η ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ πήγε στο 'Σταντ ντε Φρανς' με την πεποίθηση ενός ανώτερου ποδοσφαιρικού συνόλου που στον δρόμο για το Παρίσι είχε υποστεί μόλις τέσσερις ήττες. Μόνο που το 3-0 από τη Ρεάλ Μαδρίτης έμελλε να την προσγειώσει απότομα και την υποχρέωσε να επαναπροσδιορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να επιστρέψει πιο προετοιμασμένη. Την εύθραυστη ισορροπία της είχε έρθει να θρυμματίσει η κοντινή κεφαλιά του Μοριέντες στο 39', προτού το σουτ του ΜακΜάναμαν στο 67' την αποτελειώσει ψυχολογικά και της αφαιρέσει κάθε πιθανότητα επιστροφής. Αναπόφευκτο ήταν λίγα λεπτά αργότερα ο Ραούλ να την τιμωρήσει σκληρή αφού τη βρήκε μπόσικη.

Μπάγερ Λεβερκούζεν - 2002

Μόνο συμπωματικά δεν είχε φτάσει η ανθεκτική ομάδα του Κλάους Τοπμέλερ στον τελικό της Γλασκώβης. Πρώτα πέρασε έναν προκριματικό και δύο φάσεις ομίλων για να φτάσει στα νοκ άουτ, με 8 νίκες σε 14 παιχνίδια, και κατόπιν απέκλεισε τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προκαλώντας διαδοχικά σοκ στον οργανισμό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το γεγονός πως στην αναμέτρηση με τη Ρεάλ Μαδρίτης βρήκε πολύ γρήγορα το γκολ της ισοφάρισης, με τον Λούσιο, τη βοήθησε να κοντρολάρει το τέμπο ως τη μαγική εκείνη στιγμή που ο Ζινεντίν Ζιντάν άπλωσε το μεγαλείο του στο χορτάρι του 'Χάμπντεν Παρκ' και αναιρώντας τους νόμους της γεωμετρίας έφτιαξε ένα δικό του θεώρημα γωνιών σημάδεψε εσαεί την ιστορία της διοργάνωσης.

Μονακό - 2004

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες στο Γκελζενκίρχεν. Τόσο δύσκολοι που η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ, παρά την τρομερή πορεία της ως το τέλος της διαδρομής και τις ανατροπές των νοκ άουτ, ιδίως εκείνη απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης από 2-4 στον πρώτο αγώνα, απέτυχε να βρει και να ενεργοποιήσει τη φόρμουλα εξουδετέρωσης της Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο, η οποία αφότου προηγήθηκε δεν ένιωσε την παραμικρή απειλή. Αντιθέτως έφτασε στο ευρύ 3-0 κατά το δεύτερο μισό ενός τελικού που κρίθηκε μετά το πρώτο γκολ από τον Κάρλος Αλμπέρτο στο 39'. Οι Μονεγάσκοι είχαν την κατοχή, όχι όμως την ουσία, παραδίδοντας όπλα και πνεύμα στο τελευταίο 20λεπτο του αγώνα. Ο Άκης Ζήκος δεν είχε καταφέρει φορέσει στο στήθος του το μετάλλιο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Άρσεναλ - 2006

Φτάνοντας στον τελικό του Παρισιού με δύο γκολ παθητικό η Άρσεναλ φάνταζε ισάξια ανταγωνίστρια της Μπαρτσελόνα στην προ Μέσι περιόδου. Κόντρα μάλιστα στην αρνητική συνθήκη που προέκυψε με την αποβολή του γκολκίπερ Λέμαν και την απώλεια του Πιρές (για να μπει ο Αλμούνια) προηγήθηκε με την κεφαλιά του Κάμπελ στο 37', αποκτώντας τη δυνατότητα να στηριχθεί αποκλειστικά στις αναπτυγμένες άμυνές της. Την ώρα που ο Ράικαρντ έφερνε στο γήπεδο Ινιέστα και Λάρσον ο Βενγκέρ χρησιμοποιούσε τον Φλαμινί αντί του Φάμπρεγας και έψαχνε την αναίμακτη προστασία του 1-0. Που δεν επιτεύχθηκε, διότι στα πρώτα τέσσερα λεπτά του τελευταίου τέταρτου οι 'μπλαουγκράνα' σκόραραν δις κι άφησαν τους 'κανονιέρηδες' με τη δόξα του ηττημένου ανά χείρας.

Τσέλσι - 2008

Η εποχή του Ζοζέ Μουρίνιο είχε τελειώσει για την Τσέλσι που μέσα από τη φιγούρα του Άβραμ Γκραντ, ως διαχειριστή του πλούσιου υλικού - φίλου του ιδιοκτήτη, έψαχνε στο 'Λουζνίνκι' της Μόσχας ό,τι δεν είχε καταφέρει ως τότε στα χρόνια της ευρωπαϊκής ακμής της. Απέναντι στην αήττητη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν τρομερά περίπλοκο το εγχείρημά της. Παρόλα αυτά ισοφαρίζοντας με το γκολ του Λάμπαρντ πριν από την εκπνοή του πρώτου μισού έφτασε μόλις ένα χαμένο πέναλτι μακριά από τη μεγαλειώδη στιγμή. Ο Τέρι ξόδεψε το πέμπτο, που θα έφερνε το 5-4 στην ψυχοφθόρα διαδικασία, και συνδυαστικά με την απώλεια του έβδομου από τον Ανελκά, το τρόπαιο εξαϋλώθηκε μπροστά στα μάτια των 'μπλε' του Λονδίνου.

Τότεναμ - 2019

Μεταξύ μας, το σύμπαν είχε συνωμοτήσει άγρια προκειμένου η Τότεναμ να φτάσει ως τον τελικό του 'Μετροπολιτάνο' στη Μαδρίτη. Προτού το 2-0 από τη Λίβερπουλ έρθει ως η 'τιμωρία' της για όσα τραύματα είχε προκαλέσει στους αντιπάλους της. Με μόλις ένα βαθμό στα πρώτα τρία ματς του ομίλου, οι Σπερς βρήκαν τον τρόπο να συνεχίσουν στη διοργάνωση και αποκλείοντας Σίτι και Άγιαξ πριν ο... πετεινός λαλήσει τρίτη φορά έφτασαν στο σημείο να διεκδικούν ισόποσα την κούπα. Όσο κι αν προσπάθησαν βέβαια να εξισορροπήσουν το 1-0 του 2' από το πέναλτι του Σαλάχ δεν βρήκαν το πώς και υπέκυψαν λίγο πριν από το φινάλε στις ορέξεις του Ορίγκι.

Παρί Σεν Ζερμέν - 2020

Οι Παριζιάνοι αναζητούσαν χρόνια τώρα το δρόμο που θα τους οδηγήσει με ασφάλεια ως τη γη της ποδοσφαιρικής επαγγελίας. Λόγω της αναπροσαρμογής του προγραμματισμού στη διοργάνωση μείωσαν την απόσταση που τους χώριζε μέχρι το τέλος της διαδρομής και έχοντας αμέριστη εύνοια από τη θεά τύχη πέτυχαν να γίνουν φιναλίστ στον (ειδικών συνθηκών) τελικό της Λισαβόνας. Απλώς έπεσαν πάνω στην πιο φορμαρισμένη ομάδα εκείνης της χρονικής περιόδου (Μπάγερν) και το 1-0 τούς στέρησε την ευκαιρία να πατήσουν μια... απάτητη κορυφή και να μπήξουν τη σημαία τους σ' ένα ιερό χώμα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK