Η Μαρσέιγ δεν δέχθηκε την παραίτηση του Βίλας Μπόας αλλά τον απέλυσε

Όχι, δεν συνέβη στην Ελλάδα. Αλλά στη Γαλλία και τη Μαρσέιγ. Η διοίκηση της γαλλικής ομάδας αγνόησε τις μεταγραφικές εισηγήσεις του Αντρέ Βίλας Μπόας, που υπέβαλε την παραίτηση του δίχως να αξιώνει αποζημίωση. Δεν έγινε δεκτή. Αντίθετα απολύθηκε και θα αποζημιωθεί.

Ο προπονητής της Μαρσέιγ, Αντρέ Βίλας Μπόας, πανηγυρίζει με τους παίκτες του τη νίκη επί της Παρί για τη Ligue 1 2029-2021 στο 'Παρκ ντε Πρενς', Παρίσι | Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020
Ο προπονητής της Μαρσέιγ, Αντρέ Βίλας Μπόας, πανηγυρίζει με τους παίκτες του τη νίκη επί της Παρί για τη Ligue 1 2020-2021 στο 'Παρκ ντε Πρενς', Παρίσι | Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020 AP PHOTO/MICHEL EULER

Είναι σχεδόν καθημερινό το φαινόμενο να σχολιάζεται αρνητικά η διοίκηση μιας ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Και είναι αλήθεια πως πολλές φορές οι αποφάσεις των παραγόντων ωχριούν σε ερασιτεχνισμό σε σχέση ακόμη και με σωματεία τοπικών κατηγοριών. Ζώντας την εγχώρια πραγματικότητα, αναρωτιόμαστε αν παρόμοιες καταστάσεις συμβαίνουν στα λεγόμενα προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Η απάντηση είναι εύκολη και ξεκάθαρη. Ναι. Και ακόμη χειρότερα.

Τρανό παράδειγμα η απόγνωση που βίωσε ο Αντρέ Βίλας Μπόας στη Μαρσέιγ. Το εύκολο συμπέρασμα για την φετινή εικόνα των Μασσαλών θα ήταν η ανεπάρκεια του Πορτογάλου τεχνικού να τους βγάλει από το τέλμα που έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Μια ομάδα με ρόστερ αξίας 227 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην 9η θέση της Ligue 1 και εκτός Ευρώπης. Οι εμφανίσεις της είναι εξόχως προβληματικές και οι οπαδοί της στα... κάγκελα. Η επίσκεψη τους στο προπονητικό κέντρο της ομάδας προ ημερών έγινε στο πλαίσιο εξηγήσεων. Δεν θα διστάσουν την επόμενη φορά να τραβήξουν το σκοινί.

Ωστόσο δεν είναι οι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής στην πρώτη γραμμή των ευθυνών. Είναι η διοίκηση της γαλλικής ομάδας. Και δεν χρειάζεται να ψάξει κάποιος πολύ για να καταλάβει τι συμβαίνει. Το εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Βίλας Μπόας, όταν αποκάλυψε πως επιθυμεί να απεμπλακεί άμεσα από την Μαρσέιγ, τονίζοντας δύο φορές πως δεν θέλει να λάβει ούτε μισό ευρώ ως αποζημίωση. Θέλει απλά να τον αφήσουν να φύγει!

"Υπέβαλλα την παραίτηση μου γιατί δεν συμφωνώ με την πολιτική του συλλόγου σε αγωνιστικό επίπεδο. Είχα απορρίψει την περίπτωση απόκτησης του Ολιβιέ Εντσάμ. Δεν ήταν στη λίστα μας. Δεν είχα καμία σχέση με αυτή την απόφαση. Ο Εντσάμ είναι ένας παίκτης για τον οποίο είπα όχι. Δεν είχα ιδέα ότι είχε ήδη υπογράψει, το έμαθα από τον Τύπο σήμερα το πρωί όταν ξύπνησα. Περιμένω μια απάντηση από τον οργανισμό (σ.σ. για την παραίτηση του) και αν είναι αρνητική, τότε θα συνεχίσουμε. Δεν θέλω καθόλου χρήματα, απλά θέλω να φύγω. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος μαζί σας. Δεν επιθυμώ τίποτα από τη Μαρσέιγ και τον Φρανκ ΜακΚορτ.

Εξέφρασα την άποψη μου για τον αντικαταστάτη του Σανσόν, αλλά ως επαγγελματίας δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν ειδοποιήθηκα για την απόκτηση άλλου ποδοσφαιριστή. Αυτό δεν έχει να κάνει με τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου (σ.σ. επίσκεψη οπαδών στο προπονητικό κέντρο), αφορά τα όσα εγώ επιθυμώ σε αγωνιστικό επίπεδο και τα οποία δεν έγιναν κατανοητά. Ακόμη και για τον δανεισμό του Ράντονιτς, ενημερώθηκα το πρωί που πραγματοποιήθηκε. Επαναλαμβάνω πως δεν θέλω καθόλου χρήματα, μόνο να φύγω. Θέλω να είναι ξεκάθαρο".

Η σειρά των γεγονότων έχει ως εξής: ο Μοργκάν Σανσόν πωλήθηκε στην Άστον Βίλα αντί 16 εκατ. ευρώ. Ο Βίλας-Μπόας πρότεινε το όνομα για τον αντικαταστάτη του 26χρονου χαφ. Η διοίκηση του αντιπρότεινε τον Ολιβιέ Εντσάμ, τον οποίο απέρριψε ο Πορτογάλος τεχνικός. Την επομένη, πίνοντας τον καφέ του, πληροφορήθηκε την απόκτηση του Εντσάμ από τον γαλλικό Τύπο! Όπως ενημερώθηκε για την παραχώρηση του Ράντονιτς στην Χέρτα την στιγμή που αυτή ολοκληρώθηκε και δίχως προηγουμένως να έχει δώσει την συγκατάθεση του...

Αξίζει να σημειώσουμε, δίχως να έχει σημασία ως προς τους χειρισμούς της διοίκησης, πως στη Γαλλία υποστηρίζουν ότι η Μαρσέιγ χτύπησε την πόρτα του Ολυμπιακού για τον Μαντί Καμαρά ωστόσο έλαβε αρνητική απάντηση, με τους Πειραιώτες να παραπέμπουν τις συζητήσεις για το καλοκαίρι. Δεν διευκρινίζεται πάντως αν αυτός ήταν ο χαφ που ζήτησε ο Βίλας-Μπόας, έστω κι αν δεδομένα ο Πορτογάλος τεχνικός γνωρίζει καλά τον Καμαρά από τις φετινές μάχες Ολυμπιακού - Μαρσέιγ στο Champions League. Με τον μέσο των 'ερυθρολεύκων' να σκοράρει ένα εξαιρετικό γκολ στην αναμέτρηση του 'Velodrome'.

Ο Βίλας Μπόας είχε σκοπό να αποχωρήσει από τη Μαρσέιγ το καλοκαίρι, διαπιστώνοντας προφανώς ότι του ήταν αδύνατον να εργαστεί υπό αυτές τις συνθήκες. Η διοίκηση της γαλλικής ομάδας προχώρησε σε προσθαφαιρέσεις του ρόστερ ουσιαστικά αγνοώντας τον, με τον Πορτογάλο να θέλει πλέον να φύγει άμεσα από τον σύλλογο δίχως να διεκδικεί ευρώ.

Και τι έκανε η Μαρσέιγ; Δεν δέχθηκε την παραίτηση του προπονητή της, αλλά τον απέλυσε!

"Η Μαρσέιγ ανακοινώνει την απόλυση του Αντρέ Βίλας Μπόας. Αυτή η απόφαση κατέστη αναπόφευκτη δεδομένης της πρόσφατης επανάληψης ενεργειών και συμπεριφορών που βλάπτουν σοβαρά τον οργανισμό της Μαρσέιγ και τους υπαλλήλους της που την υπερασπίζονται καθημερινά.

Τα σχόλια που έγιναν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τον Πάμπλο Λονγκόρια, γενικό διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος, είναι απαράδεκτα. Η εξαιρετική επένδυση του συλλόγου δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση και αντίθετα έτυχε θερμής υποδοχής από όλους κατά τη διάρκεια αυτού του χειμερινού μεταγραφικού παραθύρου που χαρακτηρίστηκε από μια άνευ προηγουμένου κρίση. Τυχόν κυρώσεις θα επιβληθούν κατά του Αντρέ Βίλας Μπόας μετά από πειθαρχική διαδικασία", ανέφερε σε ανακοίνωση της η γαλλική ομάδα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός πέρσι, στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο της ομάδας, κατάφερε να την οδηγήσει στην 2η θέση του πρωταθλήματος. Την καλύτερη της τελευταίας επταετίας. Αποδέχθηκε το μερίδιο ευθύνης του για τα φετινά αποτελέσματα, όχι όμως και το γεγονός πως η Μαρσέιγ δεν τον σεβάστηκε ως επαγγελματία. Αποκάλυψε πως θέλει να αποχωρήσει δίχως να λάβει χρήματα. Η διοίκηση της γαλλικής ομάδας το αρνήθηκε, προτίμησε να τον απολύσει και να του δώσει αποζημίωση. Τύφλα να 'χουν οι Έλληνες παράγοντες...

News 24/7

24MEDIA NETWORK