Η μαύρη τρύπα των 750 εκατ. ευρώ στις ομάδες της Premier League

Το σχέδιο για σταδιακή επιστροφή των Άγγλων οπαδών στις κερκίδες από αρχές Οκτώβρη εγκαταλείπεται, ελέω της έξαρσης κρουσμάτων Covid-19 στο Νησί. Και οι ομάδες της Premier League είναι αντιμέτωπες με ένα οικονομικό πλήγμα, που στην περίπτωση των Λίβερπουλ, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αγγίζει ή ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Απολύμανση στα σημαιάκια του κόρνερ πριν την σέντρα στην αναμέτρηση Άστον Βίλα - Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, για την 2η αγωνιστική της Premier League | 21 Σεπτεμβρίου 2020. (Tim Goode/Pool via AP)
Απολύμανση στα σημαιάκια του κόρνερ πριν την σέντρα στην αναμέτρηση Άστον Βίλα - Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, για την 2η αγωνιστική της Premier League | 21 Σεπτεμβρίου 2020. TIM GOODE/POOL VIA AP

Όταν στην Αγγλία έκαναν σχέδια, ο... κορονοϊός γελούσε. Όπως και σε όλο τον κόσμο, έτσι και στο αγγλικό ποδοόσφαιρο, η επιδημία του κορονοϊού έφερε πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικής φύσεως. Η προηγούμενη σεζόν ολοκλήρωθηκε κάτω από ειδικά διαμορφωμένες συνθήκες, έτσι ξεκίνησε η φετινή. Σε άδεια γήπεδα και με το υγειονομικό πρωτόκολλο σταθερά σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Ωστόσο είναι δεδομένο πως το άθλημα δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ, τουλάχιστον στην μορφή που το ξέρουμε σήμερα, χωρίς την παρουσία του κόσμου στις κερκίδες. Είτε μιλάμε για φιλάθλους, είτε για οπαδούς, σε αυτά τα εκατομμύρια κόσμου απευθύνεται το προϊόν. Αυτοί είναι οι 'πελάτες', ο μοχλός που κινεί τα τηλεοπτικά, τις διαφημίσεις, τις χορηγίες και κατά συνέπεια το χρήμα.

Η Bundesliga έκανε την αρχή, σχεδιάζοντας τον τρόπο που θα επιστρέψει ο κόσμος στις κερκίδες. Στην Αγγλία και την Premier League αυτή η εξέλιξη θα αργήσει ακόμη. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ήλπιζε πως από τις αρχές Οκτώβρη θα μπορούσε σταδιακά να δώσει την ευκαιρία σε ομάδες και οπαδούς να ξανασμίξουν στο γήπεδο. Όμως η έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα βάζει φρένο σε αυτές τις σκέψεις.

Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζεται η μεγάλη οικονομική χασούρα των συλλόγων, που έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο, εξαιτίας των άδειων καθισμάτων. Η τελευταίο σεζόν που άρχισε και τελείωσε με κόσμο στα γήπεδα, ήταν αυτή του 2018-2019. Με το top-6 της λίγκας να έχει συνολικά έσοδα από 61 μέχρι 120 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει κάθε ομάδα στους οπαδούς εντός του γηπέδου. Αλλά και για τις ομάδες που ακολούθησαν τα έσοδα ήταν σημαντικά αναλογικά με το status που διαθέτουν.

Ομάδα Συνολικές εισπράξεις Εισπράξεις ανά ματς
Μάντσεστερ Γ. 120 εκατ. ευρώ 4.7 εκατ. ευρώ
Άρσεναλ 105 εκατ. ευρώ 3.5 εκατ. ευρώ
Λίβερπουλ 92 εκατ. ευρώ 3.5 εκατ. ευρώ
Τότεναμ 89 εκατ. ευρώ 3.3 εκατ. ευρώ
Τσέλσι 73 εκατ. ευρώ 2.2 εκατ. ευρώ
Μάντσεστερ Σ. 61 εκατ. ευρώ 2.2 εκατ. ευρώ
Γουέστ Χαμ 30 εκατ. ευρώ 1.3 εκατ. ευρώ
Νιούκαστλ 27 εκατ. ευρώ 1.3 εκατ. ευρώ
Μπράιτον 20 εκατ. ευρώ 0.9 εκατ. ευρώ
Σάουθαμπτον 17 εκατ. ευρώ 0,8 εκατ. ευρώ
Λέστερ 16 εκατ. ευρώ 0.7 εκατ. ευρώ
Κρίσταλ Π. 16 εκατ. ευρώ 0.8 εκατ. ευρώ
Έβερτον 15 εκατ. ευρώ 0.7 εκατ. ευρώ
Άστον Βίλα 14 εκατ. ευρώ 0.6 εκατ. ευρώ
Λιντς 14 εκατ. ευρώ 0.5 εκατ. ευρώ
Γουλβς 13 εκατ. ευρώ 0.5 εκατ. ευρώ
Φούλαμ 12 εκατ. ευρώ 0.5 εκατ. ευρώ
Γουέστ Μπρομ 8 εκατ. ευρώ 0.3 εκατ. ευρώ
Μπέρνλι 7 εκατ. ευρώ 0.3 εκατ. ευρώ
Σέφιλντ Γιουν. 6 εκατ. ευρώ 0.2 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ 755 εκατ. ευρώ 29 εκατ. ευρώ

*Λιντς, Γουέστ Μπρομ και Φούλαμ αγωνίζονταν στην Championship

Μια ακόμη σεζόν ή ένα μεγάλο μέρος αυτής χωρίς κόσμο, θα δημιουργούσε τεράστιες απώλειες εσόδων στα αγγλικά κλαμπς. Με τις Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ να μετρούν χασούρα άνω των 100 εκατ. ευρώ και τις Λίβερπουλ, Τότεναμ να ακολουθούν από κοντά και τις Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι να συμπληρώνουν την εξάδα.

Προφανώς μιλάμε για τους συλλόγους που σε συνεργασία με όλους τους υπόλοιπους της λίγκας επιχειρούν να βρουν την φόρμουλα επιστροφής στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν. Μια ακόμη χρονιά με τεράστια απώλεια εσόδων θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική δυσπραγία των 'μεγάλων' και το ντόμινο θα φέρει μειώσεις μισθών στους υπαλλήλους (από τους παίκτες μέχρι τους εργαζόμενους που 'τρέχουν' την λειτουργία των ομάδων), αλλά και απολύσεις. Για τους 'μικρομεσαίους', μπορεί να σημάνει πολλά περισσότερα, ακόμη και θέμα βιωσιμότητας...

News 24/7

24MEDIA NETWORK