Η μετάλλαξη Όμικρον απειλεί το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Σπουδαία πρωταθλήματα έχουν πέσει θύματα της διασποράς του κορονοϊού και δη της μετάλλαξης Όμικρον, που πλέον πλήττει και την Ευρώπη. Τα αυστηρά μέτρα επέστρεψαν, μαζί και οι κλειστές θύρες με τις μάσκες.

Η μετάλλαξη Όμικρον απειλεί το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη
© 2021 MARTIN MEISSNER/ASSOCIATED PRESS

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχει μεταπηδήσει εδώ και καιρό σε ευρωπαϊκό έδαφος και έχει αρχίσει να προκαλεί αναστάτωση ακόμα και στο ποδόσφαιρο. Τα κορυφαία πρωταθλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν και αυτό το εμπόδιο, που ήδη προκαλεί "πονοκέφαλο" στους ιθύνοντες.

Ήδη, ορισμένες χώρες έχουν ανακοινώσει επαναφορά του μέτρου των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, η μάσκα επιστρέφει στα γήπεδα, ενώ οι έλεγχοι μεταξύ των ανθρώπων του ποδοσφαίρου αυξάνονται με μεγάλο ρυθμό. Στόχος να αποφευχθεί η διακοπή διοργανώσεων σε ένα ήδη πολύ γεμάτο καλεντάρι.

Πορτογαλία: Η Μπελενένσες μετέφερε τη μετάλλαξη στη χώρα

Οι άνθρωποι της Μπελενένσες ήταν οι πρώτοι γνωστοί φορείς της μετάλλαξης Όμικρον στην Πορτογαλία. Ένας ποδοσφαιριστής που επέστρεψε στη χώρα από τη Νότια Αφρική (όπου ταυτοποιήθηκε η συγκεκριμένη μετάλλαξη) φέρεται να είναι ο ασθενής μηδέν για τη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Record. Από εκείνον (ο Τίμπανγκ Φέτε είναι ο μοναδικός Νοτιοαφρικανός του ρόστερ) άρχισε η διασπορά εντός του συλλόγου, που αρχικά έπληξε 12 άτομα και στη συνέχεια ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό, που προέκυψε η παρωδία του αγώνα με την Μπενφίκα.

Δύο ημέρες έπειτα από τον αγώνα που διεκόπη στην αρχή του 2ου ημιχρόνου κι ενώ οι Λουζιτανοί ήταν μπροστά στο σκορ με 7-0 η εθνική επιτροπή υγείας επιβεβαίωσε ότι οι παίκτες που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό είχαν το στέλεχος Όμικρον.

Η πορτογαλική λίγκα συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές για να εξασφαλίσει "ξεκάθαρες πληροφορίες ενός πρωτοκόλλου έκτακτης ανάγκης". Ήδη υπήρξε μια αναβολή αγώνα, αφού το παιχνίδι της Τοντέλα με τη Μορεϊρένσε δεν θα διεξαχθεί λόγω κρουσμάτων των γηπεδούχων.

Γερμανία: Klassiker μόνο για εκλεκτούς

Η Γερμανία έχει λάβει δραστικά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων, για να περιορίσει το νέο ξέσπασμα, που μέχρι στιγμής προσβάλει καθημερινά 450 καινούργια άτομα ανά 100.000 κατοίκους.

Η αναμέτρηση της Λειψίας με τη Λεβερκούζεν διεξήχθη χωρίς φιλάθλους λόγω των νέων μέτρων, ενώ το ίδιο αποφασίστηκε για το Μπάγερν - Μπαρτσελόνα στις 8 Δεκεμβρίου για τη φάση των ομίλων του Champions League. "Πρέπει να υποθέσουμε ότι η Bundesliga θα συνεχίσει χωρίς φιλάθλους. Είναι μια δίκαιη απόφαση", εξήγησε ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ, ο οποίος επέβαλε την απόφαση για το παιχνίδι της Λειψίας.

Τα μέτρα κάθε ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας ρυθμίζονται από την υγειονομική εικόνα του και ήδη το Μπάντεν Βούρτεμπεργκ όπου εδρεύουν Φράιμπουργκ Στουτγκάρδη ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο. "Το ποδόσφαιρο πρέπει να δίνει το παράδειγμα. Αν κλείσουμε τις χριστουγεννιάτικες αγορές, δεν είναι συνεπές να πούμε ότι θα στείλουμε 15.000 ή 18.000 φιλάθλους στο γήπεδο", σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ.

Το Klassiker του προσεχούς Σαββάτου μεταξύ Ντόρτμουντ και Μπάγερν θα διεξαχθεί στη Βεστφαλία και γι' αυτό θα υπάρξουν 15.000 φίλαθλοι στο "Ζίγκναντ Ιντούνα Παρκ". Σύντομα όμως θα τίθεται εν αμφιβόλω και η παρουσία παικτών, όπως οι ανεμβολίαστοι της Μπάγερν, αφού ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλας Σολτς, αναμένεται να προωθήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Γαλλία: Επέστρεψαν οι μάσκες στο γήπεδο

Η Λιλ "χτυπήθηκε" από κορονοϊό τις προηγούμενες μέρες, αφού 20 υπάλληλοι της ομάδας, κυρίως σεκιούριτι και προσωπικό στο τμήμα εισιτηρίων, βρέθηκαν θετικοί. Παρ' όλα αυτά, ο ιός δεν έχει μεταδοθεί στο ποδοσφαιρικό τμήμα, που την Τετάρτη αγωνίστηκε κανονικά στη Βρετάνη και επικράτησε 2-1 της Ρεν. Οι πρωταθλητές προχώρησαν σε εκτεταμένους ελέγχους πάντως και δη σε όλο το ανεμβολίαστο προσωπικό, καθώς και στις επαφές θετικών κρουσμάτων. Στα κρούσματα της χώρας ανήκει ο προπονητής της Ρεμς του Τάσου Δώνη και πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκαρθία, καθώς και ο βοηθός του, Ρουμπέν Μαρτίνεθ.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, το Υπουργείο Αθλητισμού της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι επαναφέρει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στις αθλητικές εγκαταστάσεις, τόσο στις κλειστές όσο και στις ανοιχτές. Στα γήπεδα ποδοσφαίρου το μέτρο είναι υποχρεωτικό για όλα τα άτομα από 11 ετών και πάνω.

Ολλανδία: Η πρώτη που έκλεισε τις θύρες

Η Ολλανδία ήταν η χώρα που έκανε την αρχή, αφού από τα μέσα Νοεμβρίου πήρε αυστηρά μέτρα, με συνέπεια να κλείσουν και οι θύρες στα γήπεδα μεταξύ άλλων. Με 20.000 νέα κρούσματα τη μέρα, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση ενός μικρού lockdown αρχικά για μερικές εβδομάδες μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, αλλά με περιθώριο παράτασης, σε περίπτωση που δεν μειωθεί η διασπορά του ιού στη χώρα.

Το αποτέλεσμα είναι η αναμέτρηση της εθνικής ομάδας με τη Νορβηγία που έκρινε την επανεμφάνιση της χώρας σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου να διεξαχθεί χωρίς φιλάθλους να γιορτάζουν στην κερκίδα του "Ντε Κάιπ" στο Ρότερνταμ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK