Η Μίλαν 'έθαψε' τον Τζιαμπάολο πολύ πριν από την ώρα του

Οι 111 ημέρες του Μάρκο Τζιαμπάολο στην τεχνική ηγεσία της Μίλαν είναι οι λιγότερες για προπονητή που άρχισε τη σεζόν! Οι πρώτες αντιδράσεις για τον αντικαταστάτη του.

Ο Μάρκο Τζιαμπάολο δεν είναι πια προπονητής της Μίλαν
Ο Μάρκο Τζιαμπάολο δεν είναι πια προπονητής της Μίλαν AP PHOTO/MARY SCHWALM

Τη Μίλαν της τελευταίας 6ετίας θα την παρομοίαζες δικαίως μ' ένα νεκροταφείο προπονητών. Μακάβρια η περιγραφή, μα άκρως παραστατική της κατάστασης που επικρατεί στο κλαμπ των 30 εγχώριων και άλλων 18 διεθνών τίτλων, μια κατάστασης που την κρατά δέσμια του ένδοξου παρελθόντος της και δεν την αφήνει να κάνει ένα βήμα μπροστά. Ο Μάρκο Τζιαμπάολο είναι -μαζί με τους υπηρεσιακούς- ο όγδοος που δεν ανθίσταται στην κατάρα της ηλεκτρικής καρέκλας ύστερα την απόλυση του Μαξ Αλέγκρι τον Ιανουάριο του 2014 και ο πρώτος που διάγει βίο μικρότερο των 120 ημερών έχοντας αρχίσει μια νέα σεζόν. Ρεκόρ!

Είχαν προηγηθεί ο Μάουρο Τασότι (για ένα παιχνίδι), ο Κλάρενς Ζέεντορφ για 22 εμφανίσεις, ο Φίλιπο Ιντζάγκι που έριξε αυλαία στις 40 παραστάσεις, ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς των 38 αγώνων, ο Κριστιάν Μπρόκι - ως αντικαταστάτης του προηγούμενου για τα τελευταία 7 επεισόδια, ο Βιντσέντζο Μοντέλα που άντεξε για 64 αναμετρήσεις και ο ρέκορντμαν Τζενάρο Γκατούζο των 83 σε 1.5 σεζόν. Σ' όλα αυτά τα χρόνια η Μίλαν κατέκτησε όλο κι όλο ένα Σούπερ Καπ, το καλοκαίρι του 2017, δίνοντας με απολύσεις επί απολύσεων την απάντηση στο 'τις πταίει'. Χωρίς να ψάξει βαθύτερα.

Στις 19 Ιουνίου του τρέχοντος έτους οι 'ροσονέρι' είχαν ανακοινώσει με δόξα και τιμή πως από την 1η του Ιούλη ο 52χρονος προπονητής, ύστερα από τη συμβατική τριετία του στη Σαμπντόρια, αναλαμβάνει χρέη πρώτου προπονητή, με συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών και οψιόν ανανέωσης για ένα τρίτο. Ήταν ο αντικαταστάτης του 'Ρίνο'. Πριν καν συμπληρωθούν 4 μήνες, ο γεννημένος στην ελβετική Μπελιντζόνα αλλά με καταγωγή από το Τέραμο τεχνικός ενημερώθηκε από τον Πάολο Μαλντίνι πως παύεται των καθηκόντων του, παρά τη σαββατιάτικη ανατροπή στο 'Λουίτζι Φεράρις' της Γένοβα και το 2-1 επί της Τζένοα με 10 παίκτες από το 79' και χαμένο πέναλτι των γηπεδούχων στο 93'.

Εύλογη η απορία της χρησιμότητας μιας απόλυσης προπονητή όταν έχει προηγηθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Ήταν, προφανέστατα, μια ειλημμένη απόφαση, απότοκο των τριών διαδοχικών ηττών από Ίντερ (2-0), Τορίνο (2-1) και Φιορεντίνα (3-1) που είχαν ρίξει τη Μίλαν στη 16η θέση της κατάταξης, οριακά πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Θα έμενε έως ότου βρεθεί διαθέσιμη επιλογή στην αγορά. Η επιστροφή του Τζενάρο Γκατούζο, που έχασε για ένα βαθμό την τέταρτη θέση, κυκλοφόρησε ως επιλογή. Μια κλασική ιταλική συνταγή, σχοινί-κορδόνι στην καθομιλουμένη, που θέλει τον προηγούμενο να διαδέχεται τον αντικαταστάτη του, διότι στο μεσοδιάστημα πληρωνόταν από τον ιδιοκτήτη, με κλασικότερο παραγοντικό παράδειγμα όλων των Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι της Παλέρμο.

Ο επόμενος που θα... απολυθεί κάποια στιγμή στο μέλλον φαίνεται πως θα είναι ο Στέφανο Πιόλι. Προπονητής με θητεία σε Λάτσιο, Ίντερ και άλλες 11 ομάδες, αλλά ταυτόχρονα προπονητής που δεν στέκεται πάνω από ένα χρόνο στην ίδια θέση. Άλλος ένας προπονητής με ημερομηνία λήξεως. Αμυντικών πεποιθήσεων μάλιστα. Επιλογή που προκάλεσε ήδη αντιδράσεις.

Αντιθέτως ο Τζιαμπάολο προσελήφθη για να φτιάξει μια διαφορετική Μίλαν. Μια Μίλαν που θα παράγει ποδόσφαιρο, θα δημιουργεί ευκαιρίες από παντού, θα είναι πιο ελκυστική για τον θεατή. Κατά βάση με διαμάντι στο κέντρο και δύο επιθετικούς. Πίστεψαν ότι οι επιδόσεις της δικής του Σαμπντόρια με 49 ως 60 γκολ ανά σεζόν χάρη στην παραγωγικότητα του Φάμπιο Κουαλιαρέλα, θα 'αυγατίσουν' σ' ένα ιδανικότερο περιβάλλον. Στη Μίλαν ήθελε έναν αντίστοιχων κυβικών φορ. Βρήκε τον Πολωνό Πιόντεκ και διάλεξε τον νεαρό Πορτογάλο Λεάο ως συμπλήρωμα. Ήρθαν επίσης ο Κεσιέ, ο Ερνάντεθ, ο Μπενασέρ, ο Ντουάρτε, ο Κρούνιτς και ο Ρέμπιτς. Αν εξαιρεθεί ο δανεισμός του τελευταίου ξοδεύτηκαν 102 εκατομμύρια ευρώ για καλοκαιρινές αγορές. Παρά τις δαπάνεες, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό: 6 γκολ υπέρ και 9 κατά στα πρώτα 7 παιχνίδια του πρωταθλήματος. Που ήταν 4-8 πριν από το ματς στη Γένοβα.

Το εγχείρημα με τον Τζιαμπάολο ήθελε αρκετό χρόνο. Στη Μίλαν δεν είχαν να του δώσουν. Ο Αρίγκο Σάκι, ο προπονητής της 'ολλανδικής' Μίλαν των Φαν Μπάστεν - Γκούλιτ - Ράικαρντ, είχε προειδοποιήσει πως "τον ξέρω τον Μάρκο, θα δώσει ταυτότητα με περισσότερες ιδέες, αλλά θα πρέπει να υπάρξει θέληση". Υπονοούσε υπομονή. Οι επικεφαλής τρόμαξαν από τα πρώτα αποτελέσματα και το γεγονός πως η ομάδα ακόμη κι όταν πάσχιζε να παίξει όπως πρόσταζε το κεντρικό σχέδιο του προπονητή, δεν φρόντιζε να διασφαλίσει ότι δεν θα ηττηθεί. Είχε...0 ισοπαλίες! Ο Ιταλός προπονητής αυτός είναι. Δεν θ' άλλαζε, παρά τις ενστάσεις του παλαίμαχου χαφ Στέφανο Εράνιο που υποστήριζε ότι "έπρεπε να βρει διαφορετικές λύσεις" Μόνο την πρώτη χρονιά του η 'Ντόρια' είχε διψήφιο αριθμό ισοπαλιών (12). Τις επόμενες δύο είτε νικούσε είτε έχανε με ρεκόρ 16-6-16 και 15-8-15 κατ' αντιστοιχία.

Τα στοιχεία δεν ελήφθησαν υπ' όψιν το καλοκαίρι ή δεν εκτιμήθηκαν δεόντως και μετά από 7 ματς τον μετέτρεψαν στον προπονητή με τον συντομότερο βίο στη Μίλαν έχοντας αρχίσει τη νέα σεζόν. Τον 'έθαψαν' μαζί με όλους τους άλλους που ακολούθησαν την πετυχημένη τετραετία του Αλέγκρι. Σ' αυτό το 'νεκροταφείο' που βρίσκεται παραπλεύρως του Σαν Σίρο.

Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, ο Λευτέρης Ελευθερίου απορρίπτει το ερώτημα για τα δύο σημαντικά παιχνίδια την εβδομάδα από τον Ολυμπιακό και ο Κώστας Μπράτσος αποκαλύπτει τις φήμες για ερωτικό τρίγωνο στην Premier League.


News 24/7

24MEDIA NETWORK