Η μισή δικαίωση τη Τσέλσι στο CAS έφερε επίθεση στην FIFA για την Σίτι

Η Τσέλσι εξέτισε το... πρώτο ημίχρονο της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών και στο δεύτερο θα μπορεί πλέον να αποκτήσει παίκτες. Ο ρόλος του CAS και η επίθεση στην FIFA για 'ματάκια' στην Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Ρις Τζέιμς πανηγυρίζει το τέταρτο γκολ της Τσέλσι κόντρα στον Άγιαξ, στη διάρκεια της αναμέτρησης για το Group H του Champions League στο  'Stamford Bridge' του Λονδίνου  (AP Photo/Ian Walton)
Ο Ρις Τζέιμς πανηγυρίζει το τέταρτο γκολ της Τσέλσι κόντρα στον Άγιαξ (4-4), στη διάρκεια της αναμέτρησης για το Group H του Champions League στο 'Stamford Bridge' του Λονδίνου (5/11/2019). AP PHOTO/IAN WALTON

Μια ευθεία επίθεση εκτόξευσε η Τσέλσι εναντίον της FIFA, αφού κέρδισε την προσφυγή της στο διαιτητικό δικαστήριο (CAS) σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ποινής που τους είχε επιβληθεί για απαγόρευση μεταγραφών. Οι Λονδρέζοι δεν είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν παίκτες το περασμένο καλοκαίρι (δεν τους έκατσε και άσχημα...), περιορισμός που ήταν σε ισχύ και για το προσεχές μεταγραφικό παράθυρο του Ιανουαρίου.

Ωστόσο η έφεση τους στο CAS έγινε δεκτή και έτσι υπήρξε άρση για το δεύτερο μισό της ποινής. Θυμίζουμε, η Τσέλσι είχε λάβει μια αναστολή δραστηριότητας δύο μεταγραφικών παραθύρων από την FIFA για παραβιάσεις των κανόνων που αφορούν τις συναλλαγές με παίκτες του εξωτερικού ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Μετά την υπέρ της εξέλιξη, η Τσέλσι κατηγόρησε την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία για μια "βαθιά μη ικανοποιητική προσέγγιση" της υπόθεσης, σε αντίθεση με όσα έπραξε σε ίδια περίπτωση που αφορούσε την Μάντσεστερ Σίτι.

Η Τσέλσι είχε ελεγχθεί από την FIFA σχετικά με υποτιθέμενες παραβάσεις όσον αφορά 150 παίκτες, με τις πιο σοβαρές κατηγορίες αν είναι αυτές που σχετίζονται με το άρθρο 19 των κανονισμών του διοικητικού οργάνου. Ο σύλλογος του Λονδίνου κρίθηκε πως είχε παραβιάσει αυτόν τον κανόνα σε 27 περιπτώσεις. Αλλά σε μια απόφαση που συγκλόνισε τη FIFA, το διαιτητικό δικαστήριο έκρινε ότι η Τσέλσι είχε παραβιάσει μόνο "περίπου το ένα τρίτο" αυτών των συγκεκριμένων περιπτώσεων. To CAS μείωσε επίσης το πρόστιμό της ομάδας κατά το ήμισυ των 300.000 ελβετικών φράγκων (230.000 βρετανικές λίρες).

Είναι δύσκολο να αποδώσει κανείς το ύψος του θυμού της Τσέλσι για την FIFA - δεδομένου ότι οι 'μπλε' είχαν συνεργαστεί πλήρως με την παγκόσμια ομοσπονδία σε μια μακρόχρονη έρευνα - και αυτό που κάνει χειρότερη την κατάσταση ανάμεσα τους είναι η αντίληψη στο 'Stamford Bridge' ότι η Μάντσεστερ Σίτι την έχει... σκαπουλάρει πανηγυρικά σε παρόμοιες παραβιάσεις του κανόνα στο διάστημα περιόδου που ξεκινά από το 2009. Στους 'πολίτες' επιβλήθηκε πρόστιμο 370.000 ελβετικά φράγκα τον Αύγουστο, για παραβιάσεις των κανονισμών σχετικά με την απόκτηση ανήλικων παικτών, αλλά απέφυγαν την απαγόρευση μεταγραφών.

Η Τσέλσι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στο CAS για την υπέρ της απόφαση, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει την οργή που νιώθει για την FIFA, κατηγορώντας την για προκατάληψη και αμφισβητώντας παράλληλα τον σκοπό της. "Η προσέγγιση που υιοθέτησε η FIFA σε αυτή την υπόθεση ήταν βαθιά μη ικανοποιητική, καθώς επέλεξε να μεταχειριστεί την Τσέλσι εντελώς διαφορετικά από το Μάντσεστερ Σίτι για λόγους που δεν έχουν κανένα νόημα για εμάς. Η Τσέλσι σέβεται τη σημασία του έργου που ανέλαβε η FIFA σε σχέση με την προστασία των ανηλίκων και συνεργάστηκε πλήρως με την παγκόσμια ομοσπονδία καθ 'όλη τη διάρκεια της έρευνάς της. Ωστόσο, εάν η FIFA συνεχίσει να επιβάλλει ασυμβίβαστες και άνισες κυρώσεις στους συλλόγους, τότε δεν θα υπονομεύσει μόνο τον ίδιο τον σκοπό των κανονισμών αλλά θα θέσει επίσης σε αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη του παιχνιδιού στη δυνατότητα της FIFA να χειριστεί κατάλληλα αυτόν τον σημαντικό τομέα", ήταν η επίσημη τοποθέτηση της Τσέλσι.

Η Τσέλσι υποστήριξε ότι σε 16 από τις 27 παραβάσεις του άρθρου 19 - όπως περιγράφεται από τη FIFA - είχαν αποκτήσει τους παίκτες με "ακριβώς τον ίδιο τρόπο όπως άλλοι σύλλογοι της Premier League εκείνη την εποχή". Επιπλέον, οι Λονδρέζοι δήλωσαν ότι αφού ρώτησαν την Premier League, πήραν διαβεβαιώσεις ότι "δεν απαιτείται καμία ειδική διαδικασία αίτησης (και στην πραγματικότητα όντως δεν υπήρχε ειδική διαδικασία υποβολής αιτήσεων)", καθιστώντας έτσι εντελώς παράλογο το γεγονός ότι κατηγορήθηκαν για αυτές τις περιπτώσεις. Σε έξι από τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η Τσέλσι υποστήριξε πως οι παραβιάσεις ήταν "μόνο διαδικαστικής φύσης" και στις άλλες πέντε διαφώνησαν με την αντίληψη της FIFA σχετικά με τις "θεωρούμενες καταχωρήσεις". 

Ο Φραν Λάμπαρντ, τεχνικός της ομάδας, ξεκαθάρισε πως θέλει να... επιτεθεί στην μεταγραφική αγορά του Ιανουαρίου. Οι οπαδοί της Τσέλσι πάλι δεν είναι και τόσο σίγουροι πως αυτή η εξέλιξη μπορεί να βοηθήσει την ομάδα τους και ανησυχούν ότι πιθανές μεταγραφικές προσθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δυναμική της ομάδας και κυρίως την ανάπτυξη των παικτών της Ακαδημίας όπως οι Ρις Τζέιμς, Φικάγιο Τομόρι, Μέισον Μάουντ, Τάμι Άμπραχαμ και Κάλουμ Χάντσον Οντόι, που πραγματοποιούν εξαιρετικές εμφανίσεις στο πρώτο μισό της σεζόν.

Για τον Λάμπαρντ ωστόσο, προτεραιότητα είναι να αρπάξει τις ευκαιρίες στην μεταγραφική αγορά και με αυτό τον τρόπο να βοηθήσει τηυν ομάδα του να συμβαδίσει με τους 'μεγάλους' στην κορυφή της λίγκας. "Κάθε μεγάλη ομάδα αγοράζει. Κοιτάξτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πόσα έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια, όπως και η Μάντσεστερ Σίτι, τώρα οι Τότεναμ και Άρσεναλ το περασμένο καλοκαίρι. Η εικόνα μας έχει αλλάξει ελαφρώς με τους νεαρούς να ανταποκρίνονται, αλλά θέλουμε να βελτιωθούμε κι άλλο αν βρούμε τις ευκαιρίες".

Πηγή: theguardian.com

Ο τσακωμός για τη Χρυσή Μπάλα στον Μέσι και οι προβλέψεις για ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK