Η μονάρχης Μάντσεστερ Σίτι και οι ομάδες-έκπληξη της 10ετίας

Μπαίνοντας στο 2010 η Μάντσεστερ Σίτι έψαχνε το πρώτο πρωτάθλημά της από το 1968. Πριν από την έλευση του 2020 έχει κατακτήσει τέσσερα και είναι η κορυφαία ομάδα της 10ετίας στην Premier. Ποιες δύο απρόσμενες παρουσίες της πρώτης 10άδας.

Ο Ραχίμ Στέρλινγκ στο καθήκον
Ο Ραχίμ Στέρλινγκ της Μάντσεστερ Σίτι, στο καθήκον AP PHOTO/IAN WALTON

Μέσα σε 10 χρόνια συνέβησαν τόσα πολλά στο αγγλικό ποδόσφαιρο σε τέτοιο βαθμό που το status quo στην Premier League μεταβλήθηκε ποικιλοτρόπως. Η επίδραση των εξωτερικών παραγόντων (επενδυτών, προπονητών, πανάκριβων μεταγραφών) υπήρξε καταλυτική για την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης που εκφραζόταν κατά κύριο λόγο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ Φέργκιουσον και σε δεύτερο βαθμό από την Τσέλσι των Αμπράμοβιτς-Μουρίνιο, ενώ η ταυτόχρονη 'εκτόξευση' εσόδων από τηλεοπτικά και δαπανών για μεταγραφές (πρωτοκλασάτων ή μη) ποδοσφαιριστών επέτρεψε την ενδυνάμωση ομάδων που δεν ανήκαν στο γκρουπ των ισχυρών.

Το φινάλε της τρέχουσας 10ετίας έδωσε στο BBC την αφορμή να μελετήσει τους αριθμούς και ν' αναδείξει την κορυφαία ομάδα για το εν λόγω χρονικό διάστημα. Εκ των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι η Μάντεστερ Σίτι έχει 'καταπατήσει' την κορυφή, όποιο κι αν είναι το φίλτρο που έχει χρησιμοποιηθεί κάθε φορά για να λάμψει η αλήθεια. Είτε δηλαδή πρόκειται για τις συνολικές νίκες, είτε για τους βαθμούς στο σύνολό τους, είτε τους πόντους ανά αγώνα. Σε καθεμιά από τις επιμέρους κατηγορίες οι 'πολίτες' υπερτερούν, χάρη στα τέσσερα πρωταθλήματα που κατέκτησαν στο διάστημα αυτό, είτε με τον Ιταλό Ρομπέρτο Μαντσίνι και τον Χιλιανό Μανουέλ Πελεγκρίνι είτε φυσικά με τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Καταλανός είναι παρεμπιπτόντως είναι ο προπονητής με τους περισσότερους κερδισμένους βαθμούς ανά αγώνα (2.374), μεταξύ όσων έχουν καθίσει τουλάχιστον 38 φορές στον πάγκο όποιας ομάδας, έχοντας προλάβει να ξεπεράσει ακόμη και τον Άλεξ Φέργκιουσον (2.273).

Ας επιστρέψουμε όμως στη Σίτι ως κλαμπ. Την ομάδα που είναι η μοναδική όλων όσων συμμετείχαν στην κορυφαία κατηγορία από το 2010 ως το 2019 που εμφανίζει τιμή 2+ στην κατηγορία βαθμών ανά αγώνα (2.148). Κάθε άλλη από 'κει και κάτω παλεύει να την φτάσει, με τη συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ να έχει πληρώσει την κάκιστη συγκομιδή των ετών από το 2013-14, συγκομιδή που έχει επηρεάσει σφόδρα το συνολικό αποτέλεσμα, και την Τσέλσι να μην διαθέτει την αποτελεσματικότητα που είχε προηγουμένως.

Το γεγονός πως η Τότεναμ έχει φτάσει την Άρσεναλ στο -1 και συγχρόνως την έχει αφήσει πίσω σε βαθμούς ανά αγώνα οφείλεται εν πολλοίς στην αργοπορία των 'κανονιέρηδων' να δράσουν ακολουθώντας τις εξελίξεις και στηρίζοντας διαρκώς ένα οργανόγραμμα που δεν αποδεικνυόταν αποδοτικό. Τουναντίον οι 'σπερς' στήριξαν το πρότζεκτ με τον Ποτσετίνο και δικαιώθηκαν ασυζητητί.

Η Λίβερπουλ, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα διαδεχθεί τη Σίτι στην κορυφή της Premier League, υπολείπεται των πρώτων τριών, αλλά έχοντας γυρίσει το χαρτί προηγείται των δύο επόμενων, χάρη στην επιρροή του Κλοπ στο παιχνίδι της, ενώ η έτερη του Μερσεϊσάιντ Έβερτον κατέχει την έβδομη θέση σε αμφότερες τις κατηγορίες.

Η πρώτη 10άδα συμπληρώνεται από τρεις ομάδες που δεν θα ήταν εύκολο να βάλεις άνευ δεύτερης ή τρίτης σκέχης. Κι αν η νωπές επιτυχίες της Λέστερ από τη στιγμή που άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς έχουν ενισχύσει το προφίλ της, τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ πολύ περισσότερο και τη Σαουθάμπτον ακολούθως θα ήταν αδιανόητο να φανταστείς πως έχουν πλασαριστεί τόσο ψηλά. Οι 'άγιοι' μάλιστα έχουν συλλέξει περισσότερους βαθμούς από τις 'αλεπούδες', την ίδια στιγμή που οι 'λεπίδες', χάρη στην εφετινή και μόνο συμμετοχή τους, την πρώτη στην Premier League, ύστερα από τον υποβιβασμό του 2007, καταλαμβάνουν την όγδοη θέση στο μέσο όρο! Αφήνοντας πίσω ομάδες όπως η Νιούκαστλ, η Γουέστ Χαμ, η Σουόνσι, η Γουέστ Μπρομ ή Φούλαμ και η Γουίγκαν. Αντιστρόφως ανάλογη πορεία δηλαδή μ' εκείνην της Χάντερσφιλντ, η οποία στις δύο σεζόν της ούτε που κατάφερε να φτάσει τους 0.7 βαθμούς ανά παιχνίδι, διαθέτοντας χειρότερη επίδοση από της Ρέντινγκ, Μίντλεσμπρο, Πόρτσμπουθ, ΚΠΡ, Κάρντι και Χαλ, που δεν έχουν πιάσει επίσης τη μονάδα.

Ομάδα Νίκες Βαθμοί Βαθμοί ανά αγώνα
Μάντσεστερ Σίτι 249 812 2.148
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 218 741 1.966
Τσέλσι 218 734 1.947
Λίβερπουλ 204 704 1.867
Τότεναμ 205 699 1.854
Άρσεναλ 205 700 1.852
Έβερτον 149 560 1.481
Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 6 25 1.471
Λέστερ 85 304 1.469
Σαουθάμπτον 92 356 1.258


News 24/7

24MEDIA NETWORK