Η Μπακογιάννη για Βοτανικό

Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε την Τρίτη στο 6ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας στην Ελλάδα. Δεν έλειψαν οι αναφορές στην κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Επανέλαβε πως στόχος είναι το γήπεδο να είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2008.

Η Μπακογιάννη για Βοτανικό

Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε την Τρίτη στο 6ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας στην Ελλάδα, που διοργάνωσε η Prodexpo και δεν έλειψαν οι εκτενείς αναφορές στην κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Η "Πρώτη Κυρία" της πρωτεύουσας επανέλαβε πως στόχος είναι σε έναν χρόνο από τώρα να αρχίσουν τα έργα και το γήπεδο να είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2008. Αναλυτικά...

" Πριν από μερικά χρόνια, με μεγάλη δυσκολία, η ελληνική κοινωνία θα αντιμετώπιζε μια αθλητική εγκατάσταση, ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, ως εργαλείο παρέμβασης στη λειτουργία και την ανάπτυξη μιας πόλης. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, έχει μεσολαβήσει η μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία από την ολυμπιακή προετοιμασία και τώρα βρισκόμαστε στο σημείο που γυρίζουμε σελίδα.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα γήπεδα, οι μεγάλες κλειστές αίθουσες, τα κολυμβητήρια, μπορούν να αποτελέσουν υποδομές οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην αναβάθμιση, στην αλλαγή της εικόνας μιας πόλης.

Με αυτή τη φιλοσοφία και με γνώμονα το ευρύτερο συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων υποβαθμισμένων περιοχών, ο Δήμος Αθηναίων προχωρεί στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος για αστική ανάπλαση και αναβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη.

Στόχος μας είναι με τη δημιουργία του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού να πετύχουμε τη διπλή ανάπλαση των περιοχών του Βοτανικού και των Αμπελοκήπων, της έκτασης του παλαιού γηπέδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας που έχει παραχωρηθεί για χρήση στον ΠΑΟ.

Το πρόγραμμα αυτό το έχουμε ονομάσει "Διπλή Ανάπλαση". Επιδίωξη του είναι να δημιουργηθούν μεγάλοι ελεύθεροι χώροι πρασίνου στην καρδιά της πόλης, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, συνοδευτικές και υποστηρικτικές αυτών εγκαταστάσεις εμπορικών και πολιτιστικών χρήσεων, χώροι αναψυχής, υπόγειοι και επιφανειακοί χώροι στάθμευσης, και σημαντικά έργα υποδομής κοινής ωφέλειας τα οποία έχουν ανάγκη οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Το πρόγραμμα "Διπλής Ανάπλασης" του Δήμου Αθηναίων αποτελεί μια μεγάλη πρωτοπορία για τα ελληνικά πράγματα. Συνδυάζει τη κατασκευή του νέου σύγχρονου αθλητικού κέντρου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, με μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικού, πολεοδομικού, και αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα αλλάξει τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής πολλών χιλιάδων κατοίκων της πόλης.

Με το επενδυτικό σχέδιο δημιουργείται στο Βοτανικό ένα σύγχρονο επιχειρηματικό, εμπορικό, πολιτιστικό κέντρο δράσης, με πολύ αστικό πράσινο, το οποίο θα μεταφέρει ένα σημαντικό τμήμα ανάπτυξης της Αθήνας σε μια περιοχή που θα έχει εξαιρετικές συγκοινωνιακές υποδομές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα επιτρέψει στο μέλλον να αποσυμφορηθεί το σημερινό κέντρο της πόλης για το οποίο ανοίγεται η προοπτική να αναδείξει το χαρακτήρα του ως πολιτιστικός και τουριστικός πόλος, καθώς και ως τόπος κατοικίας.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω συνοπτικά τις μεγάλες ωφέλειες που προκύπτουν από το συγκεκριμένο σχέδιο που έχει επεξεργασθεί ο Δήμος Αθηναίων.

Πρώτη μεγάλη και ανεκτίμητη ωφέλεια: Διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να γίνει πράξη ως ενιαίος και αποκλειστικός χώρος πρασίνου και αναψυχής, το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, που καλύπτει ανάγκες των κατοίκων των Δήμων Αθηναίων, Παπάγου, Ζωγράφου, Καισαριανής και Βύρωνα. Η περιοχή του Γουδή απελευθερώνεται πλέον από όποιες δεσμεύσεις και μπορεί απρόσκοπτα το Μητροπολιτικό Πάρκο να αποκτήσει ενιαίο χαρακτήρα.

Επίσης με πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων δημιουργούνται επιπλέον 120 στρέμματα πραγματικού αστικού πρασίνου στο Βοτανικό και 17 στρέμματα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Κατασκευάζονται αναγκαία έργα υποδομής κοινής ωφέλειας που απουσιάζουν από την περιοχή του Βοτανικού και την ευρύτερη έκταση του Ελαιώνα.

Ο Παναθηναϊκός, η μεγάλη και ιστορική ομάδα των Αθηνών βρίσκει στέγη μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων και δίνεται σε κατάλληλο χώρο μακροπρόθεσμη και ολοκληρωμένη λύση στο γηπεδικό του ζήτημα.

Βάζει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης που προβλέπεται να φτάσουν τις 4000 την περίοδο της κατασκευής και τις 1800 μετά την αποπεράτωση του έργου.

Διαμορφώνει τις συνθήκες αξιοποίησης των μεγάλων έργων συγκοινωνιακής υποδομής που έχει κατασκευάσει ή κατασκευάζει η πολιτεία, εξασφαλίζοντας εύκολη και άμεση πρόσβαση με όλα τα μέσα μεταφοράς -ιδιωτικά και Μαζικά μέσα μεταφοράς- ( πλούσιο οδικό δίκτυο με εύκολη πρόσβαση στην εθνική οδό, νέος σταθμός ΜΕΤΡΟ και διασυνδέσεις με Προαστιακό, νέος σταθμός υπεραστικών λεωφορείων κλπ)

Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις συνολικής αναβάθμισης και ενεργοποίησης αναπτυξιακών διεργασιών στον Ελαιώνα, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και στους όμορους δήμους Αιγάλεω, Ταύρου, Αγ.Ιωάννη Ρέντη.

Δημιουργείται ένα σύγχρονο αναπτυξιακό και αστικώς αναβαθμισμένο τοπόσημο για την Αθήνα που μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών, πολιτιστικών, αθλητικών πρωτοβουλιών.

Δεν θα αναφερθώ στις λεπτομέρειες του έργου για τις οποίες θα υπάρξει και η συζήτηση στο πάνελ. Βρισκόμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει και προχωρούμε με εντατικούς ρυθμούς στο σχεδιασμό μας έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας που είναι σε ένα χρόνο από σήμερα να ξεκινά το έργο και τον Ιούνιο του 2008 να έχει παραχωρηθεί το γήπεδο στον ΠΑΟ.

Το έργο αυτό, το έργο της "Διπλής Ανάπλασης" στο Βοτανικό και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας που προωθεί ο Δήμος Αθηναίων θα είναι η μεγαλύτερη επενδυτική, αναπτυξιακή και αστική παρέμβαση στην μεταολυμπιακή Αθήνα.

Είναι έργο το οποίο πέρα από τις άμεσες ωφέλειες τις οποίες ανέφερα, πέρα από το γεγονός που φέρνει τον Ελαιώνα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, θα ασκήσει μια επίδραση που τη θεωρώ πολύ σημαντική, την οποία αν και την ανέφερα την επαναλαμβάνω:

Η Αθήνα, στο Βοτανικό θα αποκτήσει ένα νέο τοπόσημο. Ένα καινούργιο σημείο αναφοράς για επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες. Γεγονός το οποίο θα επηρεάσει θετικά το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, στο οποίο θα δώσει τη δυνατότητα με νέα δυναμική να αναδειχθεί ο τουριστικός και πολιτιστικός χαρακτήρας του. Η Αθήνα θα αποκτήσει μια νέα ισορροπία. Και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τους επισκέπτες της πόλης ".

News 24/7

24MEDIA NETWORK