Η Μπαρτσελόνα φέρνει τα NBA trades στην ποδοσφαιρική Ευρώπη

Οι σύλλογοι ψάχνουν τον τρόπο να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά μετά την οικονομική λαίλαπα που έφερε ο κορονοϊός. Σε μεταγραφικό επίπεδο η Μπαρτσελόνα έχει ήδη αποφασίσει την στρατηγική της και τον τρόπο που θα επιχειρήσει να ενισχυθεί. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

Ο Λαουτάρο Μαρτίνες σε φάση από την αναμέτρηση Μπαρτσελόνα - Ίντερ στο Camp Nou, για το Group F του Champions League, στις 2 Οκτωβρίου 2019. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Ο Λαουτάρο Μαρτίνες σε φάση από την αναμέτρηση Μπαρτσελόνα - Ίντερ στο Camp Nou, για το Group F του Champions League, στις 2 Οκτωβρίου 2019. AP PHOTO/EMILIO MORENATTI

Η περίοδος που ακολουθεί θα είναι δύσκολη για το ποδόσφαιρο. Η πανδημία του κορονοϊού προϊόντος του χρόνου θα αφήσει την ανθρωπότητα στην ησυχία της, ωστόσο τα σημάδια της θα μείνουν χαραγμένα για κάμποσο καιρό, αλλάζοντας καταστάσεις που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένες. Μοιραία, ως κομμάτι της κοινωνικής ζωής, θα επηρεαστεί και ο επαγγελματικός αθλητισμός.

Η οικονομική ζημιά είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Στοίχημα είναι ο περιορισμός της και πόσος καιρός θα χρειαστεί για να εξισορροπιστεί η χασούρα. Στο διάστημα αυτό οι σύλλογοι θα πρέπει να σκαρφιστούν τρόπους να συνεχίσουν να λειτουργούν κάτω από τις νέες διαμορφωθείσες συνθήκες. Μια από αυτές αφορά και την τακτική που θα ακολουθήσουν στην μεταγραφική περίοδο, όποτε κι αν αυτή οριστεί. Η Μπαρτσελόνα μοιάζει ήδη να έχει αποφασίσει την στρατηγική της, που παραπέμπει στα trades αλά ΝΒΑ. Και δεν αποκλείεται καθόλου να ακολουθήσουν κι άλλοι αν αποδειχτεί πως είναι λειτουργική.

Με τις απώλειες εσόδων της να κυμαίνονται ήδη στα 120 με 140 εκατ. ευρώ, οι 'μπλαουγκράνα' θα προσπαθήσουν να ανανεώσουν το ρόστερ τους με την πολιτική των ανταλλαγών. "Η οικονομική μας κατάσταση είναι γερή, αυτή η συγκυρία ενδεχομένως να μην μας επηρεάσει όπως άλλους λόγους. Η μέθοδος της ανταλλαγής παικτών θα είμαι μέρος του παιχνιδιού πλέον. Έτσι θα λειτουργήσουν τα πράγματα για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους την επόμενη σεζόν. Τώρα είναι η στιγμή που οφείλουμε να είμαστε ευρηματικοί", εξηγεί ο Τζόρντι Καρντονέρ, αντιπρόεδρος των Καταλανών στο ESPN.

Αναλύοντας το σκεπτικό του, υποστηρίζει πως μπορεί ακόμη και τρεις ομάδες να εμπλακούν ταυτόχρονα σε αυτή τη διαδικασία. Όπως στο ΝΒΑ. Να πάει ένας παίκτης από την ομάδα Α στην ομάδα Β, ένας δεύτερος από την ομάδα Β στην ομάδα Γ και ένας τρίτος από την ομάδα Γ στην ομάδα Α.

Λαουτάρο Μαρτίνες, Νεϊμάρ, Τανγκί Εντομπελέ και Αντρέ Ονάνα βρίσκονται στο στόχαστρο της Μπαρτσελόνα, που δεδομένα θα επιχειρήσει να ρίξει το κόστος της απόκτησης τους όσο μπορεί, προσφέροντας παίκτες ως αντάλλαγμα.

Για την περίπτωση του γκολκίπερ του Άγιαξ, η Μπαρτσελόνα θα βάλει στο τραπέζι τους Νέτο, Ρίκι Πούιγ, Άλεξ Κογιάδο και Κάρλες Αλένια. Ο Άγιαξ κοστολογεί τον Ονάνα στα 40 εκατ. ευρώ. Η Μπαρτσελόνα προτίθεται να δώσει την ελευθέρας του Νέτο, τον οποίο με τη σειρά κοστολογεί στα 20-25 εκατ. ευρώ, αλλά και έναν ακόμη παίκτη από τους υπόλοιπους. Ή και τους τρεις αλλά με τη μορφή του δανεισμού.

Για τον Νεϊμάρ ξέρει πως πρέπει να παίξει πιο βαριά 'χαρτιά'. Φιλίπε Κοουτίνιο, Ουσμάν Ντεμπελέ, Σαμουέλ Ουμτιτί, Ιβάν Ράκιτιτς, Αρτούρο Βιδάλ αλλά και Αρτούρ, ίσως παίξουν τον δικό τους ρόλο σε ένα πιθανό deal Παρί Σεν Ζερμέν - Μπαρτσελόνα, που θα φέρει πίσω στο Camp Nou τον Βραζιλιάνο σταρ. Ένα ακραίο σενάριο δεν αποκλείει να χρησιμοποιηθεί ως αντάλλαγμα σε αυτή την περίπτωση και ο Αντουάν Γκριεζμάν.

Για τον Λαουτάρο Μαρτίνες πάλι, η υπόθεση είναι λίγο πιο περίπλοκη εξαιτίας του αγωνιστικού στυλ της Ίντερ. Ουσιαστικά ο Αντόνιο Κόντε 'δεσμεύεται' με το 3-5-2 και θα συζητούσε σοβαρά την περίπτωση να έχει υπό τις οδηγίες του κάποιον από τους Αρτούρ, Βιδάλ, Γκριεζμάν ή Σεμέδο. Κάπου εδώ να σημειώσουμε πως οι Λιονέλ Μέσι, Φρένκι Ντε Γιονγκ και Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν είναι οι μοναδικοί τρεις παίκτες που είναι αδιαπραγμάτευτοι για τη νέα σεζόν στη Μπαρτσελόνα.

Πιο ξεκάθαρη ακόμη είναι η περίπτωση του Τανγκί Εντομπελέ. Ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν είναι ευχαριστημένος από την γενικότερη εικόνα του 23χρονου Γάλλου χαφ, που πέρσι το καλοκαίρι αποτέλεσε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Τότεναμ. Και την ίδια στιγμή ο Πορτογάλος τεχνικός επιθυμεί την άφιξη του Ιβάν Ράκιτιτς στο 'Tottenham Hotspur Stadium'. Μια τράμπα εδώ, με τους Λονδρέζους φυσικά να παίρνουν και ένα ποσό, μοιάζει αρκετά εύκολη υπόθεση.

Αυτές είναι ορισμένες μονάχα ενδεικτικές περιπτώσεις, είναι βέβαιο πως προϊόντος του χρόνου θα προκύψουν επιπλέον ή διαφορετικοί στόχοι, ωστόσο η στρατηγική των 'μπλαουγκράνα' δεν πρόκειται να αλλάξει. Και μοιάζει σίγουρο πως θα υιοθετηθεί από πολλούς ακόμη. Η πρώτη -τουλάχιστον- μεταγραφική περίοδος στην ποδοσφαιρική Ευρώπη μετά τον κορονοϊό θα έχει έντονο άρωμα NBA trades. 

News 24/7

24MEDIA NETWORK