Η νίκη των ΗΠΑ στο Μουντιάλ Γυναικών έγινε διπλωματικό επεισόδιο

Το Μουντιάλ Γυναικών βάφτηκε στα χρώματα της αστερόεσσας. Άλλος ένας απρόσμενος μπελάς για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ή ομάδα των ΗΠΑ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενάντια στην Ολλανδία
Ή ομάδα των ΗΠΑ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενάντια στην Ολλανδία AP

Η Αμερική κέρδισε αυτό το Μουντιάλ Γυναικών και έγινε αυτόματα η κορυφαία Εθνική ομάδα Γυναικών σε κατακτήσεις παγκοσμίων τίτλων (τέσσερις). Η νίκη αυτή ήρθε ύστερα από μια σχετικά άνετη επικράτηση επί της Ολλανδίας με 2-0, με τις Ράπινο-Μόργκαν να γνωρίζουν την αποθέωση ξανά, απολαμβάνοντας στάτους σούπερσταρ μέσα σε μια ομάδα που το ταλέντο και η όρεξη για θεαματικό ποδόσφαιρο περισσεύουν. Κάτι που ποτέ δεν περισσεύει βέβαια είναι η ακόρεστη δίψα των παικτριών να προκαλούν το πολιτικό status quo, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Τραμπ. Μια δίψα, που φτάνει ως τους οπαδούς των κοριτσιών.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας δημοσιογράφος του FOX βρέθηκε σε πολυσύχναστο μπαρ κεντρικού δρόμου της Λιόν, όπου Αμερικάνοι οπαδοί έβλεπαν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όταν πλησίασε προς το μέρος τους, όλοι με μια φωνή ξεκίνησαν να τραγουδούν "Fuck Trump! Fuck Trump!". Τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Αυτό το πειρατικό είχε εκτοξεύσει ήδη τους σπόρους της αμφισβήτησης σε γόνιμα εδάφη.

Δεν έχουν περάσει ούτε δυο εβδομάδες από τη δήλωση της Μέγκαν Ράπινο πως στο ενδεχόμενο κατάκτησης του τροπαίου από τις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να εμφανιστεί στο Λευκό Οίκο, δεν πρόκειται να δεχτεί καμία βράβευση από τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν πρόκειται να σταθεί όρθια στην ακρόαση του εθνικού ύμνου. Τα κορίτσια απαιτούν και φωνάζουν για 'equal pay' με τους άντρες συναδέλφους τους, αίτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει συναντήσει ευήκοα ώτα από τον Λευκό Οίκο. Συγκεκριμένα, κανείς δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να συζητήσει για τέτοιους είδους αυξήσεις, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει αντιμετωπίσει το θέμα με ένα σιβυλλικό "θα το δούμε, λίγο αργότερα".

Το 'equal pay' έγινε το σύνθημα που δόνησε ολόκληρο το Παρίσι, όταν η ομάδα των ΗΠΑ σήκωνε το τρόπαιο του Μουντιάλ. Κοινό και αθλήτριες, με τη σιωπηλή αποδοχή της προπονήτριας Τζιλ Έλις, φώναζαν με όση δύναμη είχαν στα πνευμόνια τους, για ίσα δικαιώματα με τους άντρες. Το 'go gays' ήταν ένας εξίσου δυνατός απόηχος συνθήματος, ένα ξεκάθαρο statement από τη 'loud & proud' ομοφυλόφιλη Ράπινο, που είχε δηλώσει "δεν μπορείς να πάρεις τίτλο χωρίς γκέι στην ομάδα σου, είναι νόμος της επιστήμης".

Σήμερα, η Μέγκαν Ράπινο έχει στο παλμαρέ της εκτός από τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας και τις διακρίσεις της Χρυσής Μπάλας, του Χρυσού Παπουτσιού, αλλά και τον τίτλο Player of the Match για τον τελικό της Λιόν. Επίσης, είναι μια αθλήτρια που δείχνει να έχει εξοργίσει τον πρόεδρο της Αμερικής όσο ελάχιστοι άλλοι. 

Η νίκη των ΗΠΑ στο Μουντιάλ Γυναικών έγινε διπλωματικό επεισόδιο

Η Μέγκαν μένει πιστή στις αξίες της και τις υπερασπίζεται με δυνατή φωνή, όπως τότε που τραγουδούσε 'Born in the USA', πανηγυρίζοντας για την επίτευξη τέρματος ενάντια στην Κολομβία. Ο φεμινισμός, το δικαίωμα του να είσαι ελεύθερος να γίνεις αυτό που προτιμάς, η αποθέωση ενός μεγαλείου που συμβαίνει εντός πράσινων τερέν και όχι εντός τανκς και πυροβόλων, είναι μια σειρά από μικρές νίκες των Αμερικανίδων στην πορτοκαλί πραγματικότητα του τρόμου του Ντόναλντ Τραμπ. Α, επίσης οι πανηγυρισμοί τους μετά από επίτευξη γκολ, αρέσουν πολύ. Θέλουμε κι άλλους. 

News 24/7

24MEDIA NETWORK