Η νίκη του Μέσι στη Χρυσή Μπάλα είναι η μικρότερη στην ιστορία

Ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα χάρη στην... Ωκεανία και ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ μοιάζει πιο άτυχος από ποτέ.

Ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για τον πρώτο προημιτελικό του Champions Leageu 2018-2019 στο 'Καμπ Νόου', Βαρκελώνη, Τρίτη 16 Απριλίου 2019
Ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για τον πρώτο προημιτελικό του Champions Leageu 2018-2019 στο 'Καμπ Νόου', Βαρκελώνη, Τρίτη 16 Απριλίου 2019 AP PHOTO/JOAN MONFORT

Ο Λιονέλ Μέσι τραγουδάει 'let's talk about six, baby', όσο φωτογραφίζεται με την 6η Χρυσή Μπάλα της καριέρας του και τα διεθνή ΜΜΕ υποκλίνονται στον Αργεντινό επιθετικό για το νέο κατόρθωμα. Εξάλλου, αυτά τον έχρισαν ξανά 'βασιλιά' του ποδοσφαίρου, έναν χρόνο έπειτα από την 5η θέση που τον είχαν... ρίξει στην περσινή ψηφοφορία για το πιο λαμπερό ατομικό βραβείο στο άθλημα. Το 'France Football' παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και εμφάνισε τις ψήφους κάθε δημοσιογράφου που συμμετείχε από διάφορες χώρες. Όπως γίνεται φανερό, ούτε εδώ έλειψαν τα παρατράγουδα και οι συζητήσεις για το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Η ιδιαίτερη ελληνική ψήφος

Αρχικά, ο δημοσιογράφος που εκπροσώπησε την Ελλάδα είναι ο πολύπειρος διεθνολόγος Μάνος Σταραμόπουλος, ως συντάκτης της πολιτικής εφημερίδας 'Δημοκρατία'. Η κορυφαία από τις 5 επιλογές του, εκείνη στην οποία έδινε 6 πόντους (4 στη 2η επιλογή, 3 στην 3η, 2 στην 4η και 1 στην 5η), ήταν ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ, ο Ολλανδός που ήταν ο μόνος πραγματικός ανταγωνιστής του Μέσι για το βραβείο. Στη 2η θέση επέλεξε τον Σαντιό Μανέ που πανηγύρισε επίσης το Champions League με τον Φαν Ντάικ και έχει εξαιρετική παρουσία και φέτος. Ακολούθησε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος βρέθηκε στην 3η θέση και της συνολικής ψηφοφορίας. Ο Μέσι πήρε μόλις 2 βαθμούς από την Ελλάδα και την 5άδα έκλεισε ένας παίκτης της Τότεναμ που έφτασε στον περσινό τελικό του Champions League, Χέουνγκ Μιν Σον.

Η νίκη του Μέσι στη Χρυσή Μπάλα είναι η μικρότερη στην ιστορία

Η μικρότερη διαφορά στην ιστορία

Ο 32χρονος σταρ συγκέντρωσε 686 πόντους με αυτό το σύστημα, δηλαδή τους λιγότερους για νικητή από τη στιγμή που το 'France Football' και η FIFA ολοκλήρωσαν τη συνεργασία τους για το τρόπαιο. Το 2016 ο Ρονάλντο στέφθηκε νικητής με 745 βαθμούς, το 2017 ο Πορτογάλος επανέλαβε τον θρίαμβό του με 946 και το 2018 ο Λούκα Μόντριτς έσπασε το δεκαετές μονοπώλιο των δύο με 753 πόντους. Αντιστοίχως, ο Φαν Ντάικ είναι ο ηττημένος με τους περισσότερους πόντους, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του... Μέσι. Το 2016 ο Αργεντινός είχε 316 και δεν πλησίασε καν τον μεγάλο Πορτογάλο αντίπαλό του, όμως το 2017 ο Μέσι υπερδιπλασίασε τους πόντους του. Οι 670, όμως, απείχαν παρασάγγας από τους 946 του Ρονάλντο. Πέρυσι, ο Ρονάλντο βρέθηκε στη 2η θέση με... μόλις 476 πόντους, ακριβώς όσους πήρε και φέτος, που έμεινε στην 3η θέση όμως. Από πάνω του, ο Φαν Ντάικ είχε 679 πόντους, μόλις 7 λιγότερους από τον νικητή, στην πιο... σκληρή μάχη των τελευταίων ετών.

Ο πατριωτισμός των αντιπάλων

Μοιάζει λογικό σε τέτοιες περιπτώσεις ο δημοσιογράφος από τη χώρα ενός σπουδαίου παίκτη να ψηφίζει ως κορυφαίο αυτόν τον παίκτη, είτε δικαιολογημένα είτε αδικαιολόγητα. Αυτό συνέβη και τώρα, με τον Αργεντινό Ενρίκε Βολφ να επιλέγει τον Μέσι στην κορυφή, τον Ολλανδό Φρανς φαν ντεν Νιούιβενχοφ να ψηφίζει τον Φαν Ντάικ και τον Πορτογάλο Ζοακίμ Ρίτα να δίνει τους 6 πόντους του στον Ρονάλντο. Μόνο που οι δημοσιογράφοι αυτοί αρκέστηκαν στο να εξυψώσουν τον εκάστοτε συμπατριώτη τους και δεν μείωσαν ταυτόχρονα τον αντίπαλο. Κατά συνέπεια, όλοι τους είχαν στην πρώτη 5άδα και τους υπόλοιπους δύο υποψηφίους.

Η Ωκεανία έκρινε τη νίκη του Μέσι

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 176 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, ενώ κάθε χώρα είχε έναν εκπρόσωπο. Ο Φαν Ντάικ είχε περισσότερες προτιμήσεις στην 1η θέση από τον Μέσι (69 ο ένας, 61 ο άλλος) και μάλιστα υπερίσχυσε στην Ευρώπη (231 πόντους ο Ολλανδός, 194 ο Αργεντινός) και στην Ασία (155-134). Η νίκη του Μέσι ουσιαστικά οφείλεται στους πόντους που πήρε από Αφρική (187-154 υπέρ του Μέσι), Νότια Αμερική (47-39), Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική (102-86) και Ωκεανία (22-14).

Η νίκη του Μέσι στη Χρυσή Μπάλα είναι η μικρότερη στην ιστορία

Η απίθανη ψήφος της Σρι Λάνκα

Φυσικά, υπάρχει πάντα η Σρι Λάνκα, ο εκπρόσωπος της οποίας έχει αποφασίσει μόνιμα να μην... επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, φέτος δεν ψήφισε στην 5άδα του κανέναν από τους 3 παίκτες της κορυφής. Αντ' αυτών, προτίμησε κατά σειρά τους Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ, Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, Αντουάν Γκριεζμάν, Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι και Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν. Διόλου παράξενο αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρσι, στις πρώτες 3 επιλογές βρέθηκαν οι Εντέν Αζάρ, Ρομπέρτο Φιρμίνο και Πολ Πογκμπά.

Είναι ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ το next big thing του ποδοσφαίρου; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK