Η Ντόρτμουντ πήρε τον Χάαλαντ χωρίς να πληρώσει

Η Ντόρτμουντ αρνήθηκε να πληρώσει την Ζάλτσμπουργκ, έδωσε λεφτά στα κατάλληλα άτομα και τελικά άρπαξε τον 19χρονο 'μπομπέρ' Έρλινγκ Χάαλαντ.

Ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ της Ζάλτσμπουργκ πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στην αναμέτρηση με τη Γκενκ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020, Ζάλτσμπουργκ, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ της Ζάλτσμπουργκ πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στην αναμέτρηση με τη Γκενκ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020, Ζάλτσμπουργκ, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 AP PHOTO/KERSTIN JOENSSON

Ο πιο περιζήτητος ποδοσφαιριστής των τελευταίων μηνών είναι αδιαμφισβήτητα ο Έρλινγκ Χάαλαντ, που εμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο το καλοκαίρι, χωρίς κανείς να υπολογίζει στην ανέλιξή του. Ο Νορβηγός 'μπομπέρ' ανήκει στη Ντόρτμουντ πλέον, αφού οι Γερμανοί ανακοίνωσαν την Κυριακή την αγορά του ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, βάζοντας τέλος σε ένα σίριαλ που είχε αρχίσει από τον Σεπτέμβριο, όταν ο νεαρός έδειξε τα πρώτα δείγματα γραφής.

Ο 19χρονος ποδοσφαιριστής μετακινήθηκε στη Ζάλτσμπουργκ από τη Μόλντε τον Ιανουάριο του 2019 για μόλις 5.000.000 ευρώ και από τον Ιούλιο, όταν άρχισε η νέα σεζόν στην Αυστρία, σμπαράλιασε τα αντίπαλα δίχτυα, με συνέπεια να έρθει ολοένα και πιο κοντά σε ακόμα μεγαλύτερους συλλόγους. Με 9 γκολ στην αναμέτρηση της Νορβηγίας Κ20 κόντρα στην Ονδούρα, 28 γκολ (7 ασίστ) σε 22 αγώνες με την αυστριακή ομάδα και 5 χατ τρικ σε όλες τις διοργανώσεις μέχρι τη διακοπή των πρωταθλημάτων, το όνομά του είχε μπει στα μπλοκάκια κάθε πιθανού και απίθανου σκάουτ. Μόνο που όλοι οι ενδιαφερόμενοι, πλέον, είχαν να κάνουν με τον κορυφαίο ατζέντη Μίνο Ράιολα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το αρχικό εμπόδιο έμοιαζε να είναι ο αυστριακός σύλλογος, που έβλεπε ότι είχε στις τάξεις του ένα 'διαμάντι' και ήθελε να του συμπεριφερθεί ως τέτοιο. Η βιτρίνα του Champions League και τα 8 γκολ που σημείωσε εκεί βοήθησαν ώστε να εκτιναχθεί η χρηματιστηριακή αξία του, σε τέτοιο επίπεδο, που η Ζάλτσμπουργκ διέρρευε πληροροφίες στον Τύπο πως ζητούσε 100.000.000 ευρώ για να δώσει τον παίκτη. Έχοντας υπογράψει συμβόλαιο που ολοκληρωνόταν τον Ιούνιο του 2023, εμφανιζόταν να έχει κάθε δικαίωμα να κοστολογεί όσο ήθελε έναν 19χρονο επιθετικό, την ώρα που ο Ζοάο Φέλιξ στα 19 του το καλοκαίρι πωλήθηκε για 120.000.000 ευρώ στην Ατλέτικο Μαδρίτης και για τον Τζέιντον Σάντσο της Ντόρτμουντ ακουγόταν επίσης 9ψήφιο ποσό.

Αυτό που -αποδεικνύεται τεχνηέντως- δεν διέρρευσε στον Τύπο ήταν μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Την ώρα που όλοι οι φίλαθλοι αναζητούσαν ποια ομάδα θα έβαζε τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνει δικό της το wonderkid του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, η γερμανική 'Bild' αποκάλυπτε ότι υπάρχει ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιό του, η οποία θα βρίσκεται σε ισχύ στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Τα 100.000.000 ευρώ αυτομάτως μετατράπηκαν σε 20.000.000 ευρώ, χωρίς η Ζάλτσμπουργκ να έχει περιθώριο να αντιδράσει σε αυτό!

Βέβαια, οι μεταγραφές είναι περίπλοκο πράγμα και πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν. Για παράδειγμα, οι αδιαμφισβήτητες σχέσεις που διατηρούν Ζάλτσμπουργκ και Λειψία θα έφερναν σε θέση οδηγού για την απόκτηση του Χάαλαντ τον γερμανικό σύλλογο. Όντως, υπήρξε διαπραγμάτευση πριν από έναν μήνα, ωστόσο ο Νορβηγός δεν έμεινε ικανοποιημένος από τον μισθό που του προτάθηκε, ούτε από την απουσία εγγυημένης θέσης βασικού. Δύο άλλες ομάδες που φέρονταν να κάλυπταν τη ρήτρα ήταν η Γιουβέντους και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως ούτε αυτές ήταν τόσο πειστικές. Τουναντίον, η Ντόρτμουντ έκανε την κίνηση ματ, πληρώνοντας παραπάνω για την απόκτηση του ποδοσφαιριστή, αλλά όχι τον σύλλογο...

Σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο (και μεταγραφολόγο) Νικολό Σκίρα, η Ντόρτμουντ θα δώσει 20.000.000 ευρώ στη Ζάλτσμπουργκ για να καλύψει τη ρήτρα του ποδοσφαιριστή και θα καταβάλει ακόμα 10.000.000 ευρώ στον πατέρα του, Αλφ Ίνγκε Χάαλαντ. Ο βετεράνος της Νότιγχαμ, της Λιντς και της Μάντσεστερ Σίτι μεταξύ άλλων είναι αυτός που φροντίζει τα του παιδιού του εν είδει ατζέντη, σε συνεργασία πια με τον Ράιολα, ο οποίος μόλις αντιλήφθηκε τις δυνατότητες του νεαρού Νορβηγού διεθνή, έσπευσε να κάνει την εμφάνισή του. Ως ανταμοιβή για τη μεταγραφή που του έκλεισε είναι ακόμα 15.000.000 ευρώ από την Ντόρτμουντ, με συνέπεια ο Ράιολα να καθοδηγήσει τον Χάαλαντ προς Βεστφαλία, αφήνοντας στα κρύα του 'λουτρού' δύο ομάδες από τις οποίες έχει εισπράξει κυριολεκτικά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο παρελθόν, από τις μετακινήσεις πελατών του όπως ο Πολ Πογκμπά και ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς.

Κοινώς, η προμήθεια του Ράιολα είναι μεγαλύτερη από το ποσό που θα εισπράξει ο Χάαλαντ για τα πρώτα δύο χρόνια του συμβολαίου διάρκειας 4,5 σεζόν. Για κάθε έναν χρόνο, ο τραπεζικός λογαριασμός του θα γεμίζει με 6.000.000 ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί στα 8.000.000 ευρώ από τη σεζόν 2021-2022. Βέβαια, εκείνη τη χρονιά ενεργοποιείται και ρήτρα αποδέσμευσης, κάτι που ενδέχεται να φέρει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον μεγαλοατζέντη και τη Ντόρτμουντ.

Μέχρι τότε, πάντως, μία άκρως νεανική ομάδα βάζει στις τάξεις της μια μηχανή παραγωγής γκολ. Με 41 γκολ σε 17 αγώνες του hinrunde, η Μπορούσια θεωρητικά δεν μοιάζει να έχει ανάγκη τις υπηρεσίες του Χάαλαντ, αφού ο 26χρονος Πάκο Αλκάθερ κάνει τη δουλειά (5 γκολ), παίζοντας στην κορυφή του 4-2-3-1 του Λουσιάν Φαβρ. Ο επίσης 26χρονος Τοργκάν Αζάρ αγωνίζεται κι αυτός κάποιες φορές στην κορυφή, έχοντας 4 γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ και ο 19χρονος Σάντσο με 9 γκολ έχει χρησιμοποιηθεί ως 'ψευδοεννιάρι'. Κανείς από τους επιθετικούς που έχει στο ρόστερ της αυτήν τη στιγμή, πάντως, δεν είναι κλασικός σέντερ φορ και η προσθήκη του Χάαλαντ θα δώσει την ευχέρεια στον Ελβετό προπονητή να δοκιμάσει κι άλλες διατάξεις (που το κάνει ήδη) και φιλοσοφίες στο παιχνίδι της Ντόρτμουντ, που στο τέλος του 1ου γύρου βρίσκεται στην 4η θέση της Bundesliga με 7 βαθμούς διαφορά από την πρωτοπόρο Λειψία. Με 2,4 γκολ ανά αγώνα δεν έχει επιθετικό πρόβλημα, ωστόσο η παρουσία του Χάαλαντ αναμένεται να διατηρήσει αυτήν τη συνθήκη, ακόμα κι αν τελικά πωληθεί ο Σάντσο.

Νέο Pod-οσφαιρο: Πόσες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναικός;


News 24/7

24MEDIA NETWORK