Η 'οδύσσεια' ενός πατέρα για να παίξει ο γιος του στο Παγκόσμιο Κ17 δεν υπάρχει ούτε σε ταινία

Ένας πατέρας περπάτησε 12 ώρες για να αγωνιστεί ο γιος του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ17. Η απίθανη ιστορία των Σιλβάνο Εστάσιο από το Εκουαδόρ.

Ο Σιλβάνο Ζούνιορ (δεξιά) με συμπαίκτη του στην εθνική Εκουαδόρ Κ17
Ο Σιλβάνο Ζούνιορ (δεξιά) με συμπαίκτη του στην εθνική Εκουαδόρ Κ17

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ17 βρίσκεται σε εξέλιξη από αυτήν την εβδομάδα στη Βραζιλία. Πρόκειται για ένα τουρνουά που θα μνημονεύεται σε λίγα χρόνια, αφού -ως είθισται- από συτό θα ξεπεταχθούν τα ταλέντα που θα μας καθηλώσουν τα επόμενα χρόνια στο ποδόσφαιρο. Ίσως μεταξύ αυτών να είναι και ο Σιλβάνο Ντενίλσον Εστάσιο Μίνα, ο 17χρονος επιθετικός της Έμελεκ, ο οποίος αγωνίστηκε ως αλλαγή στην πρεμιέρα του Εκουαδόρ κόντρα στην Αυστραλία.

Ακόμα και για να υπάρξουν αυτά τα 7 λεπτά στα οποία αγωνίστηκε ο νεαρός επιθετικός, έπρεπε να συμβεί κάτι απίθανο, χρειάστηκε να περάσει κάποιος έναν 'Γολγοθά'. Ο 'κάποιος' είναι ο πατέρας του, πρώην ποδοσφαιριστής της Έμελεκ μεταξύ άλλων, ο οποίος στα 37 του χρειάστηκε να θυμηθεί τις μέρες που ήταν παίκτης και πραγματοποιούσε σκληρές προπονήσεις με μια εκ των κορυφαίων ομάδων του Εκουαδόρ.

Ο Σιλβάνο Εστάσιο βρισκόταν στην πόλη του, ένα προάστιο του Αμπάτο στο κέντρο του Εκουαδόρ και σε υψόμετρο 2.500μ. στις Άνδεις, όταν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον έντρομο γιο του. Ο Σιλβάνο Ζούνιορ βρισκόταν στην πρωτεύουσα Κίτο, όπου περίμενε την αναχώρηση της αποστολής του Εκουαδόρ για τη Βραζιλία την επόμενη μέρα. Οι άνθρωποι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, όμως, διαπίστωσαν ότι λόγω της ηλικίας του, χρειαζόταν επιπλέον ένα έγγραφο για να καταφέρει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, το οποίο έπρεπε να φέρει την υπογραφή του πατέρα του.

Η 'οδύσσεια' ενός πατέρα για να παίξει ο γιος του στο Παγκόσμιο Κ17 δεν υπάρχει ούτε σε ταινία

Ο πατέρας Σιλβάνο καθησύχασε τον γιο του και τον διαβεβαίωσε ότι θα πάρει την πρώτη διαθέσιμη πτήση για το Κίτο, για να υπογράψει το έγγραφο. Μόνο που η έκρυθμη κατάσταση στη χώρα έχει οδηγήσει σε μαζικές απεργίες στον τομέα των αερομεταφορών. Δεν υπήρχε διαθέσιμο αεροπλάνο για την πρωτεύουσα και ο Σιλβάνο έπρεπε να βρει άλλο μέσο για να ταξιδέψει στο Κίτο, το οποίο απέχει 156 χιλιόμετρα από το σπίτι της οικογένειας. Το υπεραστικό λεωφορείο επίσης δεν ήταν λύση, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ένας φίλος του προσπάθησε να τον βοηθήσει, προσφέροντάς του ένα αμάξι. Οι εθνικές οδοί της χώρας, όμως, ήταν κλειστές λόγω των κινητοποιήσεων, με συνέπεια ούτε το ταξίδι με αυτοκίνητο να είναι εφικτό. Πλέον, μόνο μια λύση ήταν ορατή, η μοτοσικλέτα του Σιλβάνο, με την οποία θα μπορούσε να περάσει από δύσβατους παραδρόμους, τους οποίους δεν μπορούσε να διασχίσει με αυτοκίνητο. Στη Λατακούνγκα, περίπου 45 χιλιόμετρα από το Αμπάτο, τα σχέδια άλλαξαν. Τα οδοφράγματα τον εμπόδισαν από το να συνεχίσει τη διαδρομή του και δεν μπορούσε πια να ακολουθήσει κάποιον παρακαμπτήριο δρόμο. Δεν υπήρχε κάτι άλλο να δοκιμάσει, είχε εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες, εκτός από μία. Άφησε τη μοτοσικλέτα στην άκρη του δρόμου και άρχισε να περπατάει...

Συνολικά χρειάστηκε 28 ώρες για να κάνει την απόσταση από το Αμπάτο στο Κίτο, εκ των οποίων τις 12 περπατώντας. Πέρασε από στεγνές επιφάνειες, από λασπωμένες, από βουνά και από την περίφημη paramo, ένα ερημικό τοπίο αρκετά συχνό στις Άνδεις. Κανένα εμπόδιο δεν μπορούσε να τον σταματήσει από το να φτάσει στον γιο του.

Ο πατέρας Σιλβάνο έφτασε τελικά στο Κίτο τη μέρα αναχώρησης της αποστολής της εθνικής Εκουαδόρ. Εξουθενωμένος, έβαλε την υπογραφή του στα έγγραφα που έπρεπε και ο υιός Σιλβάνο πραγματοποίησε το ταξίδι με προορισμό τη Βραζιλία. Το περασμένο Σάββατο, το Εκουαδόρ αντιμετώπισε την Αυστραλία στην Γκοϊάνα. Ο 17χρονος Σιλβάνο βρέθηκε στον πάγκο και πέρασε στον αγώνα ως αλλαγή στο 86' κι ενώ η χώρα του ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0. Παρότι οι Αυστραλοί μείωσαν στο τέλος, αυτά τα 7 λεπτά (μαζί με τις καθυστερήσεις) στα οποία αγωνίστηκε, ήταν μια μικρή ωδή στο μεγαλείο του πατέρα.

Πατέρας και υιός Σιλβάνο, ύστερα από την επανένωσή τους στο Κίτο
Πατέρας και υιός Σιλβάνο, ύστερα από την επανένωσή τους στο Κίτο

"Αυτά τα 7 λεπτά ήταν τα πιο σημαντικά της ζωής μου", δήλωσε ο Σιλβάνο Ζούνιορ μετά το τέλος του αγώνα. Και για τον πατέρα του, όπως απέδειξε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK