Παναγία των Παρισίων: Η οικογένεια που θα βοηθήσει στην ανακατασκευή είναι ποδοσφαιρική

Ο φιλότεχνος Φρανσουά-Ανρί Πινό, ιδιοκτήτης της γαλλικής Ρεν, θα είναι ένας από τους μεγάλους δωρητές της ανακατασκευής της Νοτρ Νταμ. Πώς αντέδρασε ο αθλητικός κόσμος στην καταστροφή του καθεδρικού ναού.

Παναγία των Παρισίων: Η οικογένεια που θα βοηθήσει στην ανακατασκευή είναι ποδοσφαιρική

Φως και σκότος, λάμψη και στάχτη. Έννοιες παράλληλες και συγχρόνως αντιστρόφως ανάλογες. Οι φλόγες έδρασαν για άλλη μια φορά ύπουλα από νωρίς το βράδυ της (Μεγάλης) Δευτέρας (για τους Καθολικούς) και η ' Παναγία των Παρισίων' παραδόθηκε στην αχαλίνωτη δράση τους.

Σε διάστημα 8,5 ωρών, έως ότου οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξουδετερώσουν την έσχατη σπίθα, ο 'πύρινος βιασμός' που υπέστη το γοτθικό εκκλησιαστικό δημιούργημα ηλικίας 850 ετών υπήρξε σαδιστικός. Τα σημάδια που άφησε μοιάζουν μ' ανεξίτηλες μελανιές στον κορμό του. Τα 2/3 της οροφής καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ μεγάλες φθορές έχει υποστεί το εσωτερικό του καθεδρικού ναού, ο οποίος μοιάζει ν' αναδύεται από το νερό του ποταμού Σηκουάνα, εγκατεστημένος στη νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ (Νησί της Πόλης).

Flames rise from Notre Dame cathedral as it burns in Paris, Monday, April 15, 2019. Massive plumes of yellow brown smoke is filling the air above Notre Dame Cathedral and ash is falling on tourists and others around the island that marks the center of Paris. (AP Photo/Thibault Camus)
Flames rise from Notre Dame cathedral as it burns in Paris, Monday, April 15, 2019. Massive plumes of yellow brown smoke is filling the air above Notre Dame Cathedral and ash is falling on tourists and others around the island that marks the center of Paris. (AP Photo/Thibault Camus) AP PHOTO/THIBAULT CAMUS

AP Photo/Thibault Camus

Η Γαλλία θρηνούσε, με προσευχές, όλο το βράδυ για την απώλεια ενός μεγάλου κομματιού της πολιτιστικής κληρονομιάς της ζωής 9 αιώνων που είχε αντέξει πολέμους, συγκρούσεις και βομβαρδισμούς. Δάκρυζε μπροστά στην όψη του -εγκλωβισμένου στις φλόγες- βέλους ενός από τα δύο κωδωνοστάσια που κατέρρεε σε δημόσια θέα και έσβηνε μεμιάς ένα κεφάλαιο της ιστορίας. Μια ιστορία που θα πρέπει να γραφεί από την αρχή. Κατάρρευση.

Ουδείς έμεινε απαθής μπροστά στη συντριβή, ακόμη κι αν η πολύωρες προσπάθειες των πυροσβεστών, ένας εκ των οποίων τραυματίστηκε κατάφεραν να διασώσουν το κεντρικό οικοδόμημα. Η οδύνη περικύκλωσε (άλλη μια φορά) το Παρίσι, όπως ο πυκνός καπνός απ' ό,τι καιγόταν σταδιακά.

Θρήνος στα social media

Μεταξύ των σοκαρισμένων πολιτών υπήρξαν και άνθρωποι του αθλητισμού, ντόπιοι ή ξένοι, οργανισμοί ολόκληροι που εξέφρασαν τη λύπη τους για ό,τι είχε συμβεί κατά τη διάρκεια εργασιών, μια και ήδη ο εμπρησμός ή η τρομοκρατική ενέργεια ήταν εκδοχές που είχαν εξ αρχής απορριφθεί.

View this post on Instagram

A post shared by Leandro (@leoparedes20) on

View this post on Instagram

A post shared by Rudy Gobert (@rudygobert27) on

View this post on Instagram

Sad forThe Cathédrale Notre Dame de Paris

A post shared by didierdrogba (@didierdrogba) on

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που ακύρωσε ομιλία του λόγω του αναπάντεχου συμβάντος, δεσμεύτηκε για την ανακατασκευή του μνημείου, διότι " είναι μέρος του πεπρωμένου του γαλλικού λαού και θα τη χτίσουμε όλοι μαζί".

Τα 100 εκατ. του ιδιοκτήτη της Ρεν

Άμεση ήταν η ανταπόκριση επιφανών και μη Γάλλων προς ενίσχυση της προσπάθειας είτε απευθείας είτε μέσα από διάφορες πλατφόρμες. Μόνο η οικογένεια Πινό, η περιουσία της οποίας εκτιμάται 35 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, έσπευσε ν' αναγγείλει τη δωρεά 100 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών.

Ο 56χονος Φρανσουά-Ανρί Πινό, σύζυγος της χολιγουντιανής σταρ Σάλμα Χάγεκ με την οποία παντρεύτηκαν στο Παρίσι το 2009 και έχουν μια 12χρονη κόρη (Βαλεντίνα), είναι πλέον ο επικεφαλής των ομίλων Κέρινγκ και Άρτεμις, φυσικός διάδοχος του 82χρονου Φρανσουά Πινό του πρεσβύτερου.

Actress Salma Hayek, left, and her husband François-Henri Pinault arrive for the screening of Madagascar 3: Europe's Most Wanted, at the 65th international film festival, in Cannes, southern France, Friday, May 18, 2012. (AP Photo/Loic Venance, Pool)
Actress Salma Hayek, left, and her husband François-Henri Pinault arrive for the screening of Madagascar 3: Europe's Most Wanted, at the 65th international film festival, in Cannes, southern France, Friday, May 18, 2012. (AP Photo/Loic Venance, Pool) AP PHOTO/JOEL RYAN

AP Photo/Joel Ryan

Ο πρώτος όμιλος, αφού ιδρύθηκε τη δεκαετία του '60 ως εταιρία εμπορίου και παροχής υλικών οικοδομής/ξυλείας, άλλαξε ρότα και από το 1999 ασχολείται με τις επενδύσεις στο χώρο των ακριβών ρούχων εκπροσωπώντας φίρμες όπως οι Gucci, Yves Saint Laurent, Alexander McQueen. Ο δεύτερος όμιλος κατέχει μεταξύ άλλων από το 1998 το 100% των μετοχών της Σταντ Ρεν από τη Βρετάνη. Της ομάδας που από 1994-95 είναι σταθερά στη Ligue 1 και έχει συμμετάσχει σε τρεις τελικούς εγχώριων διοργανώσεων (δύο κυπέλλου, ενός λιγκ καπ) - τους έχασε όλους.

Παρά τη μεγάλη οικονομική επιφάνειά του, ο Πινό δεν φημίζεται για τις δαπανηρές μεταγραφές του, ποντάροντας στις ακαδημίες και την ισορροπία εσόδων-εξόδων. Δεν ξοδεύει άσκοπα, δεν του αρέσει ν' αγοράζει ακριβά, αλλά κυρίως να πουλάει σε υψηλές τιμές, όπως φερ' ειπείν τον Πετρ Τσεχ στην Τσέλσι, τον Κιμ Σέλστρεμ στη Λιόν και τον Ασαμόα Γκιάν στη Σάντερλαντ ή (πιο πρόσφατα) τον Ουσμάν Ντεμπελέ στη Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Προτιμάει, όπως φαίνεται, να ξοδεύει τα χρήματά του σε σπάνια και δημοφιλή έργα τέχνης, μια και στην κατοχή του έχει δημιουργίες του Πάμπλο Πικάσο, του Πιτ Μοντριάν και του Τζεφ Κουνς. Μάλιστα έχει προγραμματίσει το 2020 τα εγκαίνια ιδιόκτητου μουσείου προκειμένου να εκθέτει τους πίνακες και όλα τ' άλλα αποκτήματά του. Μεταξύ άλλων μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οίκου δημοπρασιών Christie's.

Αποδεδειγμένα φιλότεχνος ο Πινό, δεν άργησε να διαρρεύσει το ενδιαφέρον του για την αποκατάσταση των ζημιών στην 'Παναγία των Παρισίων'.

Οι προηγούμενες αποκαταστάσεις του ναού

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που 'Νοτρ Νταμ' θ' ανακατασκευαστεί. Ποτέ άλλοτε όμως δεν είχε χρειαστεί τέτοια ευρεία επέμβαση. Άρχισε να οικοδομείται το 1163, αντί του ναού του Αγίου Στεφάνου ο οποίος είχε γκρεμιστεί, και ολοκληρώθηκε το 1345. Έκτοτε δεν διέφυγε των φθορών ή των λεηλασιών.

Τη μία λόγω των άγριων θρησκευτικών συγκρούσεων στο Παρίσι και την άλλη μετά το τέλος της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης αποκατέστησε τη χρήση της και εκεί το 1804 (2/12) στέφθηκε Αυτοκράτορας της Γαλλίας.

Αργότερα το κτίσμα πέρασε από τη φάση της ανυποληψίας και την εγκατάλειψης μέχρι που μετά την κυκλοφορία του μυθιστορήματος του Βίκτορος Ουγκό 'Η Παναγιά των Παρισίων' που τόσο μεγάλη απήχηση είχε, ο Βασιλιάς Φίλιππος διέταξε την ανακατασκευή του ναού και ανέθεσε το έργο σε δύο επιφανείς καλλιτέχνες, με αποτέλεσμα την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε τα σημάδια του, αλλά όσες ζημιές υπέστησαν τα βιτρό ή άλλα κομμάτια της εκκλησίας αντικαταστάθηκαν σταδιακά. Μάλιστα χάρη στις ειδικές εργασίες φάνηκε το αυθεντικό χρώμα του κτίσματος. Τα τελευταία χρόνια το κόστος εργασιών είχε αυξηθεί πολύ και ο Δήμος του Παρισιού δεν ήταν εύκολο ν' ανταπεξέλθει, με συνέπεια τα όποια έργα να προχωρούν αργά.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Thibault Camus

News 24/7

24MEDIA NETWORK