Η ομάδα που διανύει πάνω 9.000 χιλιόμετρα για ένα παιχνίδι

Η Στρογκίνο βρίσκεται στη Μόσχα. Η Σαχαλίν βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Ιαπωνία. Οι ρωσικές ποδοσφαιρικές αρχές τις τοποθέτησαν στον όμιλο όμιλο, ύστερα από γεωγραφικό διαχωρισμό στην 3η κατηγορία. Ο παραλογισμός δεν έχει προηγούμενο.

Αεροφωτογραφία από τον αγωγό πετρελαίου του Σαχαλίν
Αεροφωτογραφία από τον αγωγό πετρελαίου του Σαχαλίν AP PHOTOS

Το Όμπλαστ της Σαχαλίνης είναι το μοναδικό νησιωτικό ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Αποτελείται από τη νήσο Σαχαλίνη και τις Κουρίλες Νήσους, και πρωτεύουσά του είναι το Γιούζνο Σαχαλίνσκ (181.728 κάτοικοι στην απογραφή του 2010), σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Χοκάιντο και αρχικά αποτελούσε ιαπωνικό έδαφος, μέχρι την κατάληψή του από τη Ρωσία (και ανακατάληψή του αργότερα). Επίσης, είναι η έδρα της Σαχαλίν, μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που αγωνίζεται στην 3η τη τάξει κατηγορία του ρωσικού πρωταθλήματος.

Με δεδομένο ότι η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του πλανήτη και από άκρη σε άκρη η απόσταση ξεπερνάει τα 9.000 χιλιόμετρα, οι ποδοσφαιρικές αρχές χώρισαν την 3η κατηγορία σε 4 ομίλους, ανάλογα με τη γεωγραφική θέση κάθε συμμετέχουσας ομάδας. Όπως θα ήταν λογικό, η Σαχαλίν έπρεπε να αγωνίζεται στον όμιλο της ανατολής. Όμως για τους αρμοδίους, κάτι τέτοιο δεν ήταν λογικό και την τοποθέτησαν στον όμιλο του κέντρου. Ως συνέπεια, την Κυριακή υποδέχθηκε την Στρογκίνο, μία ομάδα με έδρα τη Μόσχα και ιδιοκτήτη τον δήμο της ρωσικής πρωτεύουσας. Η Στρογκίνο έπρεπε να διανύσει 9.300 χιλιόμετρα για να ταξιδέψει στην έδρα της αντιπάλου για την εκτός έδρας αναμέτρηση της 10ης αγωνιστικής και δεν είχε άλλη επιλογή από το να το κάνει!

Τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι άγνωστες για το ρωσικό ποδόσφαιρο. Ακόμα και στην Premier League της χώρας έχουν εμφανιστεί, όταν πχ. προβιβάστηκε η Λουχ από το Βλαδιβοστόκ. Ωστόσο, στην 1η κατηγορία δεν είναι δυνατός ο γεωγραφικός διαχωρισμός, σε σχέση με την 3η, όπου ήδη γίνεται, αλλά μάλλον πολύ λανθασμένα. Οι ποδοσφαιριστές που ταξιδεύουν στην Περιφέρεια της Σαχαλίνης αλλάζουν διάφορες ζώνες ώρας, αλλά δεν έχουν χρονικό περιθώριο να προσαρμοστούν κι έτσι αναγκάζονται να κοιμούνται την ημέρα και τους είναι αδύνατο να προπονηθούν. Παρ' όλα αυτά, οι παίκτες του Στρογκίνο κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με 1-0 σε αυτό το παιχνίδι και επέστρεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα δικαιωμένοι για τον κόπο τους.

Από την πλευρά της, η Σαχαλίν αποτελεί... θύμα των περιστάσεων. Η ανορθοδοξία του ομίλου της την αναγκάζει να κάνει πολλά περισσότερα απάνθρωπα ταξίδια προς τη δύση και φυσικά δεν μπορεί να ανταπεξέρθει. Αν για το οικονομικό φροντίζει ο δήμος, για το αγωνιστικό δεν υπάρχει λύση και γι' αυτό βρίσκεται στην τελευταία (από τις 16) θέση του ομίλου με μία νίκη και 2 ισοπαλίες και μοιάζει βέβαιο ότι θα υποβιβαστεί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK