Η ομάδα που θέλει τον Σισέ τον χρειάζεται για άλλη δουλειά

Έναν απρόσμενο σύμμαχο από τα παλιά βρίσκει ο Τζιμπρίλ Σισέ στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να βρει ομάδα στη Ligue 1. Μόνο που τον θέλει για κάτι άλλο απ' αυτό που ψάχνει ο Γάλλος.

Η ομάδα που θέλει τον Σισέ τον χρειάζεται για άλλη δουλειά
COPYRIGHT 2020 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED

Καιρό τώρα ο Τζιμπρίλ Σισέ επιδίδεται σ' ένα, μάλλον καινοφανές, κυνήγι υστεροφημίας προκειμένου να γίνει ο ενδέκατος ποδοσφαιριστής εκ συστάσεως της Ligue 1 που θα συμπληρώσει τριψήφιο αριθμό γκολ. Έχουν προηγηθεί αυτού ο Ζαν-Πιέρ Παπέν (156), ο Παουλέτα (141), ο Έντισον Καβάνι (138), που θα βελτιώσει την επίδοσή του αν δεν φύγει, ο Σόνι Άντερσον (138), ο Λιλιάν Λαλάντ (126), ο Μπαφετιμπί Γκομίς (122), ο Ζλάνταν Ιμπραχίμοβιτς (113), ο Αντρέ-Πιέρ Ζινιάκ (103) και οι Αλεξάντρ Λακαζέτ - Μαμαντού Νιανγκ (από 100 έκαστος).

Όταν το καλοκαίρι του 2008 ο βετεράνος Γάλλος άφηνε τη Μαρσέιγ για την αγγλική Σάντερλαντ και κατόπιν για την πιο παραγωγική διετία του στον Παναθηναϊκό είχε σταματήσει στα 94 τέρματα (τα περισσότερα φυσικά ως παίκτης της Οσέρ, όντας δύο φορές αρχισκόρερ της σεζόν), ενώ σημείωσε άλλα 2 όταν το 2014 υπέγραψε στην Μπαστιά. Στο σύνολό τους 96. Αναζητά δηλαδή τέσσερα ακριβώς για να συμπληρώσει το 'magic number' και να ξορκίσει ένα απωθημένο που τον στοιχειώνει χρόνια τώρα και γιγαντώνεται, 'πνίγοντάς' τον, όσο μεγαλώνει και δεν υλοποιείται η εκπλήρωσή του.

Η πρόσφατη απόπειρά του να ενταχθεί αφιλοκερδώς σε όποια ομάδα της πρώτης κατηγορίας θα του προσφέρει χρόνο συμμετοχής και τη δυνατότητα να διεκδικήσει το μεγάλο στόχο δεν έτυχε της ανταπόκρισης που θα επιθυμούσε. Ως φιάσκο θα την περιέγραφες. Κάθε άλλος θα είχε απογοητευτεί. Αυτός πείσμωσε. Έκανε σημαία τα hashtag #unlionnemeurtjamais (ένα λιοντάρι δεν πεθαίνει ποτέ) και με καθημερινές αναρτήσεις στο instagram που επιδείκνυαν την κατάσταση του κορμιού του (με στοιχεία, όχι αστεία) πάλευε να πείσει ότι αξίζει μιας ευκαιρίας στο δρόμο για τα 100 (ένα άλλο μόνιμο hashtag που συνόδευε τις φωτογραφίες του).

Μεταξύ μας, ομάδα της Ligue 1 που θα του χαρίσει μια θέση από το ρόστερ της δύσκολα θα υπάρξει. Η τελευταία φορά που ο Σισέ εμφανίστηκε σε επίσημο ματς ήταν προ διετίας, στις 25/5 του 2018. Ήταν ένα παιχνίδι για την τρίτη κατηγορία της Ελβετίας, τότε που έπαιζε ακόμη στην Ιβερντόν. Κατόπιν δοκίμασε στην Ιταλία. Προορισμός του η Βιτσέντζα, αλλά όχι η γνωστή, η οποία είχε χρεοκοπήσει και διαλυθεί, αλλά ένας από τους συλλόγους που προέκυψαν απ' αυτήν την εξέλιξη. Έλα όμως που η ομάδα αυτή δεν κατάφερε να ενταχθεί στο πρωτάθλημα της Serie D, τη σεζόν 2018-2019, με αποτέλεσμα ο Σισέ κάνει έκτοτε σκόρπιες εμφανίσεις ως dj TCHEBA σε πάρτι και κλαμπ.

Η μοναδική προοπτική που ξεπροβάλλει στον οριζόντα ως ενδεχόμενο ένταξής σε γαλλικό κλαμπ της ανώτερης βαθμίδας είναι η πρόσληψή του από την Ντιζόν. Προφανώς στην ομάδα της Βουργουνδίας δεν τον έχουν ανάγκη ως γκολτζή. Ζητούν παρόλα αυτά τις γνώσεις του πάνω στην τέχνη του σκοραρίσματος προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των επιθετικών.

Μια τέτοια έκτακτη συνεργασία αποτελεί ιδέα του Πεγκί Λουγιντουλά. Στις αρχές του Μάη ο 41χρονος σήμερα παλαίμαχος φορ, με δύο παραγωγικές σεζόν στη Λιόν και άλλα 5.5 χρόνια στην Παρί Σεν Ζερμέν, ανέλαβε το πόστο του γενικού κουμανταδόρου και κατά το France Football έχει προτείνει στον πρόεδρο Ντελκούρ την πρόσληψη του Σισέ και επιχειρεί να τον πείσει για την αξία αυτής. Όπως συνέβη με τον Γκρεγκορί Κουπέ, ο οποίος ανέλαβε να γυμνάζει τους τερματοφύλακες του κλαμπ και ταυτόχρονα να έχει την εποπτεία της προόδου των γκολκίπερ που δραστηριοποιούνται στην ακαδημία.

Πώς προέκυψε όλο αυτό ως σκέψη, δεν το γνωρίζουμε. Ούτε τις ακριβείς σχέσεις των Λουγιντουλά-Σισέ. Αν είναι δηλαδή φίλοι και ο πρώτος προσπαθεί να εξυπηρετήσει τον δεύτερο με κάποιον τρόπο. Ξέρουμε ωστόσο πως ο Σισέ υπήρξε η αφορμή προκειμένου ο Ζαϊρινός με τη γαλλική υπηκοότητα να μην γυρίσει ποτέ από την Οσέρ στη Μαρσέιγ, το καλοκαίρι του 2006, αλλά να φύγει απευθείας δανεικός στη Λεβάντε, διότι δεν χωρούσαν μαζί, μια και υπήρχαν ακόμα ο Μαμαντού Νιανγκ, ο Μικαέλ Παζίς και ο Τοϊφιλού Μαουλιντά. Ούτε τον Φλεβάρη που διακόπηκε η σύμβαση του Λουγιντουλά με την ισπανική ομάδα βρήκε ελεύθερο ντουλάπι στ' αποδυτήρια του 'Βελοντρόμ', καταλήγοντας στην Παρί πριν από την εκτόξευσή της.

Ο Πεγκί Λουγιντουλά με τη φανέλα της Μαρσέιγ
Ο Πεγκί Λουγιντουλά με τη φανέλα της Μαρσέιγ AP PHOTO/CLAUDE PARIS

Κόντρα πάντως στο παρελθόν που τους χώριζε, το μέλλον ίσως τους ενώσει. Σίγουρα ο Σισέ έχει ένα δηλωμένο σύμμαχο στην προσπάθειά του. Διότι, αν βρει τρύπα να τρυπώσει, ποιος λέει ότι δεν θα φορέσει φόρμα, παπούτσια και μια φανέλα με το 100;


News 24/7

24MEDIA NETWORK