Η περηφάνια του Κλοπ για τον Ράσφορντ που 'απειλεί' Premier League και κυβέρνηση

Ο Ράσφορντ με τη δράση του έχει καταφέρει να δημιουργήσει το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των οπαδών όλων των αγγλικών ομάδων, ακόμη κι όσων θεωρούνται παραδοσιακά 'εχθροί'. Την ίδια στιγμή οι κινήσεις του αφήνουν εκτεθειμένες στα μάτια της κοινής γνώμης τόσο την Premier League, όσο και την αγγλική κυβέρνηση.

O Μάρκους Ράσφορντ, το 10 το καλό όλης της Βρετανίας
O Μάρκους Ράσφορντ, το 10 το καλό όλης της Βρετανίας AP

Ο Μάρκους Ράσφορντ μπορεί να φέρει πλέον τον τίτλο του ΜΒΕ (Μέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) για τον αγώνα του υπέρ των δωρεάν γευμάτων στα παιδιά φτωχών οικογενειών, ωστόσο για τον 22χρονο επιθετικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έρχονται πολύ σημαντικότερες στιγμές. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Ίαν Μπάιρν, βουλευτής των Εργατικών στην εκλογική περιφέρεια του West Derby στο Λίβερπουλ.

"Δεν ξεπερνά τα όρια της πιθανότητας να τραγουδήσει το όνομα ενός επιθετικού της Γιουνάιτεντ το Kop και η Gwladys Street"... Ο Ράσφορντ είναι ένα πρόσωπο που μέσα από τη δράση του έχει γίνει ήρωας στα μάτια των οπαδών του ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Μεταξύ των οποίων και αυτών της Λίβερπουλ, που παραδοσιακά τρέφουν αντιπάθεια για τους 'κόκκινους διαβόλους'.

Ο Ράσφορντ ήταν αυτός που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας εκστρατείας για την παράδοση δωρεάν σχολικών γευμάτων στις διακοπές, σε μια προσπάθεια να μετριάσει την πείνα για τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών. Προέτρεψε με επιτυχία την κυβέρνηση να παράσχει κουπόνια για ευάλωτους μαθητές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και εξέφρασε την απογοήτευσή του την Τετάρτη, όταν η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε κατά της παράτασης του καθεστώτος για το επερχόμενο εξάμηνο και μετά. Επιχειρήσεις και συμβούλια σε ολόκληρη τη χώρα βομβαρδίζουν τη ροή του 22χρονου Άγγλου διεθνή στο Twitter, προσφέροντας δωρεάν φαγητό σε όσους αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού.

"Ο Μάρκους άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή. Έχεις τις αρχές, τις ηθικές αξίες που κατέχουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Είναι έξυπνος, παθιασμένος και έχει σωστή καθοδήγηση. Τα δωρεάν σχολικά δείπνα είναι απαραίτητα για πολλούς ανθρώπους. Οι οικογένειες τρομοκρατούνται σε αυτό το οικονομικό κλίμα", τόνισε ο Ίαν Μπάιρν, συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Fans Supporting Foodbanks (οπαδοί στηρίζουν τις τράπεζες φαγητού).

Ο βουλευτής, ο οποίος εξελέγη στο κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, κατανοεί το επίπεδο της απελπισίας που βιώνουν οι γονείς. Το Fans Supporting Foodbanks δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια, όταν οι οπαδοί των Έβερτον και Λίβερπουλ συνεργάστηκαν για να συλλέξουν δωρεές για τους άπορους με το μήνυμα 'Η πείνα δεν φοράει τα χρώματα του συλλόγου'. Οι τράπεζες τροφίμων είναι πλέον συχνό φαινόμενο στα στάδια, στη διάρκεια των παιχνιδιών.

"Η προσπάθεια ολοένα και εντείνεται. Οι δωρητές είναι πολύ γενναιόδωροι. Δυστυχώς, πρέπει να είναι...", λέει ο Ίαν Μπάιρν. Το πάθος που έδειξε ο Μάρκους Ράσφορντ προς αυτή την κατεύθυνση, κινητοποίησε πολύ κόσμο. Σε επίπεδο οπαδών μάλιστα, η διαμάχη που υπάρχει με την Premier League, η οποία χρεώνει με 14,95 λίρες το PPV (pay per view) εν μέσω covid-19, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί οπαδοί να γυρίσουν την πλάτη στα παιχνίδια των ομάδων τους και να προχωρήσουν σε δωρεές στις τράπεζες τροφίμων.

"Η αίσθηση είναι πως πρόκειται για ένα σημείο καμπής στον ψυχισμό του έθνους", δήλωσε ο Μπάιρν, ο οποίος αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε μια συζήτηση στο Westminster Hall με στόχο να κατοχυρώσει το δικαίωμα στη διατροφή στη νομοθεσία. "Όταν ξεκίνησε ένα μποϊκοτάζ για αυτά τα παιχνίδια, ήταν μια ευκαιρία να κάνουμε κάτι καλό και να χρησιμοποιήσουμε τις δωρεές για τράπεζες τροφίμων. Ακριβώς από το πρώτο παιχνίδι, οι υποστηρικτές της Νιουκάστλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συγκεντρώθηκαν αμέσως και έδειξαν πραγματική αλληλεγγύη. Γκρουπ οπαδών και από τα 20 κλαμπ της Premier League συμμετέχουν στην εκστρατεία "Charity Not PPV" (φιλανθρωπία όχι pay per view).

Είναι ένα αυτογκόλ για την Premier League. Είχαν την ευκαιρία να ευχαριστήσουν τους οπαδούς σε μια δύσκολη περίοδο, αλλά επέλεξαν να δημιουργήσουν έσοδα από τα παιχνίδια στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Οι σύλλογοι επίσης είχαν την ευκαιρία να πράξουν διαφορετικά. Αντιθέτως έχουν ουσιαστικά εξαιρέσει τους οπαδούς τους ακόμη κι από την παρακολούθηση των αγώνων. Στις περιοχές που υπάρχει lockdown της βαθμίδας 3 δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι και δεν μπορείς να καλέσεις κανέναν στο δικό σου. Οι οπαδοί δεν μπορούν καν να μοιραστούν το κόστος του pay per view".

Ο τρόπος που οπαδοί όλων των ομάδων συνεργάζονται για να καταπολεμήσουν την πείνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ξεκάθαρο προσωπικό συμφέρον που προκύπτει μέσα από το Project Big Picture και τα σχέδια για μια ευρωπαϊκή Super League. Στο παιχνίδι φαίνεται να κυριαρχεί η απληστία, αλλά ο Μπάιρν υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες του Ράσφορντ και των οπαδών στην καταπολέμηση της πείνας δείχνουν την αληθινή ψυχή του αθλήματος.

"Ο Μάρκους έχει δημιουργήσει ένα ασταμάτητο κίνημα. Το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι μια δύναμη για το καλό".

Για τον 22χρονο επιθετικό των 'κόκκινων διαβόλων' μίλησε με συγκινητικά λόγια και ο Γιούργκεν Κλοπ. "Παίζει στην Γιουνάιτεντ και είναι λίγο περίεργο. Όμως στις στιγμές σαν αυτές είμαστε ενωμένοι ως ποδοσφαιριστές και άνθρωποι. Αυτό που ξεκίνησε ο Μάρκους είναι εκπληκτικό. Είναι τόσο όμορφο. Ελπίζω η μητέρα του να είναι πραγματικά υπερήφανη για εκείνον. Δεν τον γνωρίζω, αλλά ακόμη κι εγώ είμαι υπερήφανος γι' αυτόν. Το ποδόσφαιρο μπορεί να κάνει θαύματα και αποδεικνύει πως το θέμα αυτό είναι πραγματικά πολύ σοβαρό. Γι' αυτό όλοι αφήνουν την αντιπαλότητα τους στην άκρη και σκέφτονται τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή. Επομένως είμαι πολύ χαρούμενος που η Λίβερπουλ μπορεί να δείχνει αλληλεγγύη σε αυτές τις στιγμές", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός τεχνικός.

Την Παρασκευή, ο Μάρκους Ράσφορντ εργάστηκε εθελοντικά σε μια τράπεζα τροφίμων FareShare στο Μάντσεστερ, όπου ένα από τα κτίρια πήρε το όνομα της μητέρας του, Μέλανι. Ο Άγγλος διεθνής επιθετικός με τη δράση του έχει καταφέρει να δημιουργήσει το αίσθημα αλληλεγγύης ανάμεσα στους οπαδούς όλων των ομάδων της Premier League, ακόμη και όσων θεωρούνται παραδοσιακά 'εχθροί'. Την ίδια στιγμή οι κινήσεις του και το αποτέλεσμα τους αφήνουν εκτεθειμένες στα μάτια της κοινής γνώμης τόσο την Premier League, όσο και την αγγλική κυβέρνηση. Κατά πολλούς, ξεσκεπάζοντας το πραγματικό τους πρόσωπο, αυτό που σκέφτεται και πράττει μόνο προς μια κατεύθυνση: το χρήμα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK