Η πιο σύντομη εμφάνιση παίκτη στην Premier League έσπασε τα ρολόγια

Η καριέρα του Νικ Κάλκιν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κράτησε όσο ένα βολέ. Ύστερα ήρθε το σφύριγμα της λήξης.

Ο τερματοφύλακας της Σλοβακιάς Τζάν Μούντσα, μπλοκάρει ένα σουτ από τον Ένρικε Βέρα  της Παραγουάης, σε αναμέτρηση για τη φάση των ομίλων του Μουντιάλ του 2010.
Ο τερματοφύλακας της Σλοβακιάς Τζάν Μούντσα, μπλοκάρει ένα σουτ από τον Ένρικε Βέρα της Παραγουάης, σε αναμέτρηση για τη φάση των ομίλων του Μουντιάλ του 2010. ASSOCIATED PRESS

O Νικ Κάλκιν είναι 41 ετών. Ο Νικ Κάλκιν έχει να καυχιέται πως πριν από 22 χρόνια από την ομάδα της γενέτειρας πόλης του, το Γιορκ, κατάφερε να πάρει μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Το αντίτιμο ήταν 100.000 λίρες, τα χρόνια του συμβολαίου ήταν δυο και ακολούθησαν άλλα δυο, ενώ μέτρησε και τρεις θητείες σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών ως δανεικός από τους 'Κόκκινους Διαβόλους'.

Κάπου εδώ γεννιέται το ερώτημα: Πόσο έπαιξε ο Νικ Κάλκιν με τη φανέλα της Μάντσεστερ; Οι απόψεις διίστανται. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει πως κατέγραψε γ 30 δευτερόλεπτα 'καθαρού' παιχνιδιού, δηλαδή ακριβώς 2 λεπτά από τη στιγμή που σηκώθηκε η ταμπέλα της αλλαγής και μπήκε στον αγωνιστικό χώρο. Σίγουρα πάντως, ο Κάλκιν ποτέ δεν ντράπηκε για το ρεκόρ του: Είναι ο παίκτης που κατέχει το ρεκόρ της μικρότερης σε διάρκεια πρώτης εμφάνισης σε αγώνα της Premier League.


Όλα ξεκίνησαν ένα καλοκαιρινό πρωινό του 1995, όταν ο Κάλκιν καλούνταν να παρουσιαστεί στα γραφεία της διοίκησης της Γιορκ. Είχε προηγηθεί ένα αναπάντεχο, νικηφόρο αποτέλεσμα της ομάδας του Νικ ενάντια στη Μάντσεστερ για το Λιγκ Κάπ. Ο διάλογος του Νικ με την γραμματεία της Γιορκ εξελίχθηκε κάπως έτσι, σύμφωνα με την αφήγηση του ίδιου:

"Μπήκα μέσα στο γραφείο, χωρίς να έχω ιδέα τι θα ακολουθήσει. Ξαφνικά εκείνη μου λέει: "Κάτσε παιδί μου, η Μάντσεστερ θέλει να σε αγοράσει. Και εμείς θα σε αφήσουμε να πας". Είχα τρομάξει, ήταν κάτι πολύ ξαφνικό για μένα. Τη ρωτάω "Πότε πρέπει να φύγω;" Μου λέει "τη Δευτέρα". Το ξανασκέφτομαι, έχω μια ακόμα ερώτηση: "Κι αν εγώ δεν θέλω να πάω εκεί;" Εκείνη τουλάχιστον, είναι απόλυτα σίγουρη, δεν μου αφήνει αφορμή για δεύτερες σκέψεις: "Θα πας. Χρειαζόμαστε τα λεφτά". Γελάσαμε μαζί, η μεταγραφή είχε ολοκληρωθεί. Τέλος."

Fast Forward στη σεζόν 1999-2000. H Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αγωνίζεται εκτός έδρας, στο Χάιμπουρι, κόντρα στην Άρσεναλ. Το ματς εξελίσσεται θετικά για τους 'Κόκκινους Διαβόλους', που με δυο γκολ του Ροι Κιν έχουν καθαρίσει το ματς με 1-2.

Στον αγώνα, θέση βασικού είχε ο Ρέιμοντ Βαν Ντερ Γκαου, ο Ολλανδός που ήταν το #2 πίσω από τον Σμάιχελ. Στις καθυστερήσεις του αγώνα, ο Μάρτιν Κίον της Άρσεναλ χτυπούσε με το γόνατο στο πρόσωπο τον Ολλανδό πορτιέρε, βγάζοντας τον εκτός δράσης. O γιατρός του αγώνα φώναξε αμέσως "αλλαγή", ο προπονητής έκανε νόημα στον Κάλκιν. "Δεν είχα κάνει ζέσταμα, δεν είχα καν τρέξει μερικά μέτρα. Το μόνο που σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή ήταν "αυτή είναι η ευκαιρία μου". Πίστεψα ότι θα έπαιζα έστω τέσσερα λεπτά, πως θα ήμουν εκεί για να αποφορτίσω την πίεση προς την άμυνα της ομάδας μου, ώστε να φτάσουμε στη νίκη." έχει πει ο βετεράνος τερματοφύλακας.

Ο Νικ πήρε τη μπάλα στα χέρια του, την έστησε στο χορτάρι, πήρε μερικά μέτρα φόρα και ολοκλήρωσε το ελεύθερο χτύπημα. Η μπάλα προσγειώθηκε λίγο πριν τη μεγάλη περιοχή των 'Κανονιέρηδων'. Τη στιγμή που ακούμπησε το χορτάρι, ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του αγώνα. Η εμφάνιση του Κάλκιν, μαζί και η καριέρα του με τα ερυθρόλευκα της Μάντσεστερ, είχαν ολοκληρωθεί.

Τα δυο προηγούμενα χρόνια, ο Κάλκιν είχε ζήσει μια απερίγραπτη περιπέτεια, που έμοιαζε με όνειρο για κάθε νεαρό ποδοσφαιριστή. Σε ηλικία 19 ετών, ο Νικ γυρνούσε ανά την βρετανική επικράτεια μαζί με την αποστολή της Μάντσεστερ, συμμετέχοντας σε 'do or die' προπονήσεις και διτέρματα, με τον Πίτερ Σμάιχελ, τον Ερίκ Καντονά, τον Άντι Κόουλ, τον Γκάρι Νέβιλ, τον ανερχόμενο Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον Πολ Σκόουλς και όλους τους υπέρ-παίκτες της ομάδας του Φέργκιουσον.

Η πιο σύντομη εμφάνιση παίκτη στην Premier League έσπασε τα ρολόγια

Ο ίδιος μιλώντας στο επίσημο site της Γιουνάιτεντ, δεν έχει κρύψει το πόσο απολάμβανε αυτή την εμπειρία, παρά το γεγονός ότι δεν έπαιζε ποτέ: "Ήμουν η τρίτη επιλογή και ταξίδευα με την ομάδα σε αγώνες πρωταθλήματος και ευρωπαϊκών διοργανώσεων, για το ενδεχόμενο του να τραυματιστεί κάποιος παίκτης. Ήμουν μέσα στην προετοιμασία της ομάδας πριν από μεγάλα ματς, στις συζητήσεις, στην ανάλυση της τακτικής. Η προπόνηση ήταν επική εμπειρία, ειδικά όταν ήμουν μαζί με παίκτες όπως ο Ρέιμοντ, που ήταν απίστευτα γυμνασμένος για την ηλικία του. Εκείνος καθόταν μαζί μου έξτρα ώρες κάθε απόγευμα, για να μου μάθει κάτι παραπάνω. Όσο για τον Σμάιχελ, εκεί έμενα στην άκρη και κοιτούσα με δέος. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου".

"Ήξερα ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να αντικαταστήσω τον Σμάιχελ, γι' αυτό και αντιμετώπισα την εμπειρία μου στη Γιουνάιτεντ σαν μια αφορμή να ταξιδέψω ανά την Ευρώπη, να γίνω μέλος της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής ομάδας παγκοσμίως. να ζήσω ακόμα και το όνειρο μιας εμφάνισης στο χορτάρι".

Σε μια ειρωνεία της τύχης, ο Σμάιχελ αποχώρησε από τη Μάντσεστερ, δίνοντας τη θέση του σε τερματοφύλακες αμφιλεγόμενης αξίας, όπως ο Μαρκ Μπόσνιτς και ο Μάσιμο Ταΐμπι. Θεωρητικά, υπήρχαν ελπίδες για να πάρει μια συμμετοχή και ο Κάλκιν, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Ο Κάλκιν ταξίδεψε μοναχικά, παίρνοντας το National Express για την έδρα των Μπρίστολ Ρόβερς, με τη Χαλ να προηγείται και τη Λίβινγκστον να τερματίζει το σερί των δανεισμών του, το καλοκαίρι του 2002. Ο ίδιος το έχει παραδεχτεί, πως ίσως να μην ήταν ιδιαίτερα καλός για να παίξει ένα ολόκληρο παιχνίδι με τη Μάντσεστερ.

"Όχι, δεν ήμουν καλός, αλλιώς θα έπαιζα έστω για λίγο. Νομίζω αυτό είναι προφανές. Παρ`όλα αυτά, είμαι περήφανος για όσα έζησα στο Όλντ Τράφορντ επί πέντε χρόνια", έχει πει ο Νικ στο Planet Football.

Στη συνέχεια, ο Νικ Κάλκιν έπαιξε στην QPR, καταγράφοντας συνολικά περισσότερες από 100 συμμετοχές. Ένας τραυματισμός στο γόνατο τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 26 ετών. Η περιπετειώδης εξέλιξη της καριέρας και της ζωής του, τον οδήγησε να δουλέψει ως κηπουρός στα πάρκα του Μάντσεστερ. Έχοντας κερδίσει μια θέση δίπλα στην ελίτ των παικτών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Νικ Κάλκιν έζησε το κόστος μιας απότομης απογείωσης και μιας κυνικής προσγείωσης. Τουλάχιστον, συνεχίζει να παίζει, έστω σε ερασιτεχνικό επίπεδο, με μια ομάδα που φοράει ερυθρόλευκα. Το όνομα της: FC of United.

Ποιος θα κατακτήσει τη φετινή Super League 1; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK