Premier League: Ποια ομάδα είναι πρώτη στο τρέξιμο και ποια στις χαμένες ευκαιρίες

Δεν θα εκπλαγείς όταν διαβάσεις ποια είναι η ομάδα της Premier League, με τους δυο πιο αργούς επιθετικούς. Αυτό θα το πάθεις όταν διαβάσεις το όνομα εκείνης που 'χει χάσει τις περισσότερες 'άχαστες' ευκαιρίες. Ας δούμε πόσο τρέχουν εκεί στην Αγγλία και ποιοι έχουν προορισμό.

Premier League: Ποια ομάδα είναι πρώτη στο τρέξιμο και ποια στις χαμένες ευκαιρίες

Η ιστοσελίδα της Guardian περίμενε να ολοκληρωθούν οι 12 πρώτες αγωνιστικές της Premier League, για να ασχοληθεί με το ποια ομάδα κάνει καλά τι. Σε αυτό το διάστημα όλος ο πλανήτης είδε πως οι πέντε πρώτες ομάδες έχουν μεταξύ τους διαφορά οκτώ βαθμών.

Premier League: Ποια ομάδα είναι πρώτη στο τρέξιμο και ποια στις χαμένες ευκαιρίες

Άρα όλα μπορούν να συμβούν στη συνέχεια. Ή μήπως όχι; Οι καθ' ύλην αρμόδιοι έθεσαν το συγκεκριμένο ερώτημα στο μηχάνημα της Opta, στο οποίο έχουν φορτωθεί όλα τα στατιστικά στοιχεία της σεζόν. Mη φανταστείς πως το τερμάτισαν, μολονότι η Premier League φημίζεται ως λάτρης της τεχνολογίας. Ήταν από τους πρωτοπόρους του είδους και βασίστηκε σε αυτό, για να μεταμορφώσει το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Η τελευταία αποστολή του 'μηχανήματος' ήταν να βρει το στιλ κάθε ομάδας και μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Ως πρώτο ζητούμενο τέθηκε η προσπάθεια. Που αναμφίβολα σχετίζεται άμεσα με τα αποτελέσματα.

Στις δέκα ομάδες που έτρεξαν πιο πολύ (ως σύνολα), ανήκουν οι πρώτες επτά της βαθμολογίας. Μετά την Arsenal (24) είναι οι Bournemouth και η Watford (έχουν από 20 βαθμούς). Από τις επτά που έτρεξαν λιγότερο, οι τρεις είναι στις τέσσερις τελευταίες θέσεις (Southampton, Cardiff City, Huddersfield και Fulham).

Την έκπληξη κάνει η Manchester United, που μολονότι είναι η πέμπτη πιο αργή ομάδα της λίγκας, διεκδικεί το δικαίωμα της στην ευρωπαϊκή διάκριση.

Ναι, αλλά να δούμε πόσο έτρεξαν.

Premier League: Ποια ομάδα είναι πρώτη στο τρέξιμο και ποια στις χαμένες ευκαιρίες

Η Arsenal έκανε τα περισσότερα χιλιόμετρα (1376). Ήταν οριακά πιο πολλά από αυτά της Tottenham (1371), με την Everton να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα (1356).

Σε ατομικό επίπεδο, μάλλον δεν θα μείνεις άναυδος όταν διαβάσεις πως ο N’Golo Kanté (Chelsea) είναι αυτός που 'χει διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση, μέχρι αυτό το σημείο της σεζόν. Το στοιχείο που προέκυψε από την ατομική καταμέτρηση ήταν πως όποιος αγωνίζεται στο κέντρο, δεν μπορεί να είναι τεμπέλης -γιατί δεν θα επιβιώσει. Μόνο τρεις εν τω μεταξύ, έχουν ξεπεράσει τα 13 χιλιόμετρα, στο ίδιο ματς. Ένας εμφανίζεται τρεις φορές στο ΤΟΡ10. Είναι και επικεφαλής. Λέγεται Bernardo Silva.

Στην άλλη άκρη της λίστας, σε αυτούς που κάλυψαν το μικρότερο έδαφος σε 90 αγωνιστικά λεπτά, στο Τop25 έξι δεν είναι κεντρικοί αμυντικοί. Μόλις τρεις είναι επιθετικοί.

Premier League: Ποια ομάδα είναι πρώτη στο τρέξιμο και ποια στις χαμένες ευκαιρίες

Ο πιο αργός είναι ο Anthony Martial, o δεύτερος πιο αργός -τρέχει 300 περισσότερα μέτρα ανά ματς- είναι ο Romelu Lukaku και ο τρίτος είναι ο Marko Arnautovic (West Ham). Στα θετικά για τον Martial είναι πως το 42.86% των σουτ του κατέληξαν στο πλεχτό. Άρα μπορεί να πει πως... πάει αργά, γιατί βιάζεται. Κάτι που δεν μπορούν να πουν οι παίκτες του Μοurinho.

H ΟptaSports παρακολουθεί και καταγράφει όλες τις ευκαιρίες. Συμπεριλαμβανομένων αυτών που χαρακτηρίζονται ως 'άχαστες' και παρ' όλα αυτά, δεν βρίσκουν στόχο.

Οι Manchester City, Chelsea, Bournemouth, Tottenham και Manchester United είναι οι -ας πούμε- κορυφαίες αυτού του είδους: της απώλειας τεράστιων ευκαιριών, που προσδιορίζονται από την εταιρεία των analytics ως “οι περιπτώσεις στις οποίες ένας παίκτης αναμενόταν λογικά να ευστοχήσει, συνήθως σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός ή από πολύ κοντά”.

Η ανωμαλία

Η Watford είναι αυτή που δεν κατάφερε να σκοράρει μόνη της 25 φορές, τις περισσότερες μετά τη Manchester City (26). Μόνο που οι 'πολίτες' είναι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Η Burnley έχασε 20 λιγότερες μεγάλες ευκαιρίες συγκριτικά με τη Watford, αλλά έχει βάλει ένα παραπάνω γκολ.

Η Opta διαθέτει και ένα εργαλείο που ενημερώνει πριν την πρεμιέρα κάθε σεζόν, για όσα θα ήταν χρήσιμο να αναμένουν οι φαν από κάθε ομάδα -μαζί και οι ίδιες οι ομάδες. Βάσει λοιπόν, των μετρήσεων που είχαν γίνει πριν το opening, η Manchester City έχει σκοράρει έξι περισσότερα γκολ από τα 'αναμενόμενα', με την Arsenal να 'χει εκθέσει το μηχάνημα, έχοντας σκοράρει 9 περισσότερες φορές από τις εκτιμήσεις. Η Southampton δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, με την κακή την έννοια, καθώς έχει βάλει οκτώ λιγότερα γκολ από όσα περίμενε το μηχάνημα.

Premier League: Ποια ομάδα είναι πρώτη στο τρέξιμο και ποια στις χαμένες ευκαιρίες

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK