Η προφητεία του Σάντος

Ο δημοσιογράφος της Πορτογαλικής εφημερίδας "Α Βola" Ούγκο Ντο Κάρμο αρθρογραφεί στο Contra.gr λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του μεγάλου τελικού του Euro 2016 μεταξύ της Πορτογαλίας και της Γαλλίας.

Η προφητεία του Σάντος

Κατά σύμπτωση το πρώτο παιχνίδι του Φερνάντο Σάντος με την Πορτογαλία ήταν με αντίπαλο τη Γαλλία. Μίλησε τότε στους παίκτες του και τους εξέφρασε την επιθυμία να τελειώσει αυτή η περιπέτεια με ακόμη ένα παιχνίδι κόντρα στους Γάλλους. Οπως και έγινε.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Λίγοι άνθρωποι στην Πορτογαλία περίμεναν ότι σ' αυτό το Euro η Εθνική ομάδα ομάδα θα έφτανε τόσο μακριά. Με τον Σάντος όμως κάποια πράγματα άλλαξαν.

Κάναμε καλά παιχνίδια στα προκριματικά και όταν έγινε κλήρωση του τουρνουά που έβγαλε αντιπάλους στον όμιλο την Ισλανδία, την Αυστρία και την Ουγγαρία είπαμε ότι υπάρχει μία ευκαιρία.

Η ομάδα δεν κατάφερε να παίξει πολύ καλά στον όμιλο. Το αποκορύφωμα; Τρεις φορές στο παιχνίδι κόντρα στην Ουγγαρία βρεθήκαμε εκτός τουρνουά. Γι' αυτό και θεωρώ πολύ σημαντική την απόδοση του Κριστιάνο Ρονάλντο σε εκείνο το ματς, με τα δύο γκολ και την ασίστ.

Η προφητεία του Σάντος

Η Ισλανδία με το γκολ που πέτυχε στο 94' την ίδια ώρα μας έφερε στο εύκολο μπράκετ. Ξανά εκεί κάναμε λόγο για ευκαιρία.

Η απόδοση στα νοκ-άουτ ανέβηκε άσχετα αν κάποιοι από εμάς πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε να είχαμε πάει και καλύτερα. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει πως θα παίξει η ομάδα.

Κακά τα ψέματα ο τελικός με την Ελλάδα δεν έχει ξεχαστεί. Και οι περισσότεροι θεωρούν ότι έφτασε η ώρα για ένα μεγάλο τρόπαιο για την Εθνική μας ομάδα.

Ο Σάντος έτσι και αλλιώς το έχει πει σε όλους τους τόνους. Δεν τον ενδιαφέρει το θέαμα, το καλό ποδόσφαιρο, τον ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα γιατί αυτό μετράει και τίποτα άλλο.

Εφτιαξε, λοιπόν, μία ομάδα που δεν θα δέχεται εύκολα το γκολ. Ο Σάντος δεν είναι Μουρίνιο, ο προπονητής-σταρ στη χώρα μας, αλλά δείχνει να ξέρει τι κάνει.

Ο τελικός βέβαια θα είναι πολύ δύσκολος. Κόντρα στη Γαλλία, η τύχη εγκαταλείπει πάντα την Πορτογαλία. Το 1984 στον ημιτελικό του Euro νικούσαμε με 2-1 στην παράταση και όμως χάσαμε. Είχαμε μεγάλη ομάδα τότε.

Ηρθε στη συνέχεια η ήττα στο Μουντιάλ του 2006. Προηγήθηκε ακόμα ένας χαμένος ημιτελικός, στο Euro του 2000, ηττηθήκαμε με τα γκολ του Ανρί και του Ζιντάν, το τελευταίο μάλιστα στα τελευταία λεπτά της παράτασης με πέναλτι που παραχώρησε ο Ξαβιέ. Οι ποδοσφαιριστές όλα αυτά τα ξέρουν και τα θυμούνται. Το ίδιο και ο κόσμος, ειδικά αυτός που βρίσκεται 24 ώρες κοντά στην ομάδα στην Γαλλία.

Η Πορτογαλία είχε επίσης μία ημέρα παραπάνω για ξεκούραση, δεν αποκλείεται να πρόκειται για λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά. Ο Σάντος θα κοιτάξει να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Γκριεζμάν, όπως έκανε και στον ημιτελιοκό με την Ουαλία πάνω στον Μπέιλ.

Νομίζω ότι στον τελικό θα υπάρξουν και διαστήματα που η Πορτογαλία θα έχει την μπάλα στα πόδια της, ανάλογα βέβαια και με το πως θα παίξει και ο αντίπαλος.

Οπως και να έχει πάντως, για μικρή χώρα στη δυτική γωνία της Ευρώπης, δύο τελικοί Euro μέσα σε 12 χρόνια είναι σπουδαία υπόθεση. Ας ελπίσουμε ότι θα έρθει και το Κύπελλο στη Λισσαβόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τελεία και παύλα: Ο Ρενάτο είναι 19 ετών
Η ευχή του Κατσουράνη στον Σάντος
Το Πορτογαλικό "Maracanazo"

News 24/7

24MEDIA NETWORK