Η πρόταση του Ανιέλι για τις μεταγραφές αλλάζει το ποδόσφαιρο που ξέραμε

Τη στιγμή που UEFA και ECA μοιάζουν να βρήκαν τη χρυσή τομή για το νέο Champions League από το 2024, ακυρώνοντας το σχέδιο των 'αντιφρονούντων' για δημιουργία μια κλειστής ευρωπαϊκής Super League, ο Αντρέα Ανιέλι πρότεινε μια διαφοροποίηση στο μεταγραφικό σύστημα που μπορεί να αλλάξει ριζοσπαστικά το ποδοσφαρικό τοπίο.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στη διάρκεια της αναμέτρησης με την Φερεντσβάρος για το Group G του Champions league, στο Allianz Stadium του Τορίνο | 24 Νοεμβρίου 2020 (Marco Alpozzi/LaPresse via AP)
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στη διάρκεια της αναμέτρησης με την Φερεντσβάρος για το Group G του Champions league, στο Allianz Stadium του Τορίνο | 24 Νοεμβρίου 2020 MARCO ALPOZZI/LAPRESSE VIA AP

Ας ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα. Το πλάνο της ευρωπαϊκής Super League, που προωθούσε η Ρεάλ Μαδρίτης και στήριζαν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ, δείχνει πλέον να μπαίνει οριστικά στον πάγο. Ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζόρτζιο Μαρκέτι, άνοιξε τη γενική συνέλευση της ECA (European Club Association) τονίζοντας πως "συνειδητοποιούμε ότι η ενότητα μπορεί εύκολα να διαλυθεί όταν επιδιώκονται ύπουλες ιδέες με το πρόσχημα της επιβίωσης, της ανάπτυξης ή των επιχειρηματικών αναγκών.

Δυστυχώς, το υπόλοιπο ποδόσφαιρο, περίπου το 99 τοις εκατό του, δεν θα κληθεί να συμμετέχει σε αυτή τη νέα σούπερ ένωση. Η επιβίωση από αυτή την εξέλιξη δεν αφορά μόνο γρήγορες επιδιορθώσεις ή αποτελεσματικές θεραπείες που ταιριάζουν στους πλουσιότερους και τους λίγους προνομιούχους, αλλά φροντίζει για όλους, ολόκληρο το ποδόσφαιρο, τους μεγάλους και τους μικρούς, τους αδύναμους και τους δυνατούς.

Οι συνδυασμένες ιδέες και προσπάθειές μας δημιούργησαν τη μεγαλύτερη ανανέωση σε μορφές ανταγωνισμού συλλόγων για δεκαετίες. Οι μεταρρυθμίσεις θα προσφέρουν νέα δύναμη και άνευ προηγουμένου ενθουσιασμό. Με το πρότζεκτ που έχουμε κατά νου, ο ανταγωνισμός των κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης μετά το 2024 θα είναι ακόμα πιο συναρπαστικός και έτοιμος να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο οπαδών και θεατών".

Το σχέδιο της UEFA για το νέο Champions League από το 2024 προϋποθέτει την συμμετοχή 36 ομάδων στη διοργάνωση, που θα παίζουν δέκα παιχνίδια στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, χρησιμοποιώντας το 'Swiss System'.

Οι κορυφαίες οκτώ ομάδες μετά από δέκα αγώνες θα φτάσουν αυτόματα στους τελευταίους 16. Οι άλλες οκτώ θέσεις θα προκύπτουν μέσα από διαδικασία playoffs (διπλοί αγώνες νοκ-άουτ με εντός κι εκτός έδρας ματς), ανάμεσα στις ομάδες που τερμάτισαν από την 9η έως την 24η θέση.

Ο πρόεδρος της Γιουβέντους και επικεφαλής της ECA, Αντρέα Ανιέλι, κατέστησε σαφές ότι θέλει οι σύλλογοι να υποστηρίξουν αυτό το μοντέλο της UEFA και να αγνοήσουν το όποιο σχέδιο για μια ευρωπαϊκή Super League.

"Η ιδέα της Super League είναι πλέον κοινό μυστικό. Οργανισμοί όπως η JP Morgan, που την υποστήριξαν, βλέπουν μεγάλη ανταποδοτικότητα στις επενδύσεις τους, αλλά όχι αλληλεγγύη.

Αλλά αν αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε, μπορούμε να προσβλέπουμε σε αυτές τις αποδόσεις της επένδυσης για τους εαυτούς μας. Πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις και να δράσουμε, ή να διακινδυνεύσουμε την διάσπαση.

Όπως επεσήμανε ο Τζόρτζιο Μαρκέτι, θα έχουμε μια παρουσίαση σχετικά με τις αναθεωρημένες μορφές από το 2024 και μετά.

Υπήρξε πολλή σπέκουλα στα μέσα ενημέρωσης. Που αφορούσε το περίφημο 'Swiss System'. Η πρώτη εντύπωση για αυτό που είναι τώρα ένα πρωτοποριακό σύστημα, ήταν πολύ δύσπιστη. Aλλά νομίζω ότι η ομορφιά του συστήματος έχει πλέον αναγνωριστεί από όλους.

Τώρα ελπίζω πραγματικά και ζητώ να εγκρίνουμε αυτό το σύστημα και να δώσω εντολή στο διοικητικό συμβούλιο να εκτελέσει τις τελευταίες λεπτομέρειες, το σύστημα πρόσβασης που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Υπάρχουν πάρα πολλά παιχνίδια που δεν είναι ανταγωνιστικά, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι οπαδοί δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένοι και πρέπει να προσφέρουμε τον καλύτερο δυνατό ανταγωνισμό ή να διακινδυνεύσουμε να τους χάσουμε".

Από τη στιγμή που η UEFA βρήκε σημείο επαφής με την ECA, όλα δείχνουν συναίνεση και σύμπλευση για την επόμενη μέρα στο ανώτατο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ακυρώνοντας το όποιο σχέδιο υπήρξε από 'αντιφρονούντες' για τη δημιουργία μιας κλειστής ευρωπαϊκής Super League.

Ο πρόεδρος της Γιουβέντους, αλλά και της ECA (Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων), Αντρέα Ανιέλι.
Ο πρόεδρος της Γιουβέντους, αλλά και της ECA (Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων), Αντρέα Ανιέλι. Ⓒ 2021 ANTONIO CALANNI/ASSOCIATED PRESS

Ωστόσο ο Αντρέα Ανιέλι θέλει να το πάει ένα βήμα πιο μακριά. Στη γενική συνέλευση της ECA πρότεινε μια αλλαγή στο σύστημα μεταγραφών προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στους συλλόγους που θα διαγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο. Ποια ακριβώς ήταν η πρόταση; Να μην επιτρέπεται η αγοραπωλησία παικτών μεταξύ των συλλόγων που συμμετέχουν στο Champions League!

Προ τριετίας η Γιουβέντους απέκτησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο αντί 100 εκατ. ευρώ από την Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ φέτος τα ονόματα των Κιλιάν Εμπαπέ, Νεϊμάρ, Χάαλαντ και Σάντσο είναι μεταξύ αυτών που παίζει να αλλάξουν στρατόπεδο το καλοκαίρι. Προφανώς αφορούν πιθανές κινήσεις από μια ομάδα που αγωνίζεται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση σε μια άλλη που επίσης συμμετέχει στον θεσμό. Τέτοιες ομάδες εξάλλου είναι αυτές που μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιες μεταγραφικές κινήσεις. Ωστόσο, αν περάσει η πρόταση του Ανιέλι, κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό από το 2024 και μετά!

"Είναι μια γόνιμη στιγμή να σκεφτούμε νέες και σπουδαιότερες λύσεις. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα διπλό μονοπάτι για το σύστημα μεταγραφών, σύμφωνα με το οποίο οι σύλλογοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για ευρωπαϊκούς αγώνες εισέρχονται σε συγκεκριμένες βαθμίδες. Αν συνέβαινε αυτό, δεν θα τους επιτρεπόταν να αγοράσουν ο ένας από τον άλλον παίκτες, έτσι ώστε να βελτιωθεί η έμμεση αλληλεγγύη προς τους άλλους συλλόγους.

Δεν θα υπήρχαν τεράστιες οικονομικά μεταγραφές μεταξύ των συλλόγων του Champions League και θα επικεντρωνόμασταν στην αγορά παικτών από άλλες χώρες και συλλόγους. Αυτά είναι στοιχεία που βρίσκονται υπό συζήτηση", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντρέα Ανιέλι.

Όπως γίνεται αντιληπτό, από το 2024 και μετά το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε σήμερα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK