Η πρωτότυπη περίπτωση του Ντανιέλ Ποντένσε

Δίχως να έχει να διαπρέψει σε κάποια στατιστική κατηγορία τη μία σεζόν και 6 αγωνιστικές πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, η ανανέωση συμβολαίου του Ντανιέλ Ποντένσε είναι σημαντική στιγμή.

Η πρωτότυπη περίπτωση του Ντανιέλ Ποντένσε
LATO KLODIAN / EUROKINISSI SPORTS

Ο Ντανιέλ Ποντένσε, που ανανέωσε ως το 2023, δεν είναι, όπως αποδεικνύεται, φαν των αριθμών. Οπότε για να μπορεί ο Ολυμπιακός να κερδίσει την υπογραφή του για επιπρόσθετη συνεργασία και με αύξηση αποδοχών, οι 'ερυθρόλευκοι' είδαν κάτι το οποίο είναι γενικώς εμφανές.

Μαιτρ στον διεμβολισμό και στην απόδραση εκ της απομονώσεως των άκρων, που σημαίνει ότι αν βγάλεις δεύτερο αμυντικό για βοήθεια κάνεις τρύπα στο βάθος της άμυνας, ένας ποδοσφαιριστής με χαμηλό κέντρο βάρους που εύκολα ελίσσεται και δύσκολα πέφτει, ένας παίκτης ρυθμού που στην απόδοσή του ενδεχομένως διακρίνεται και εκείνη όλης της ομάδας, δεν είναι παρείσακτος στη γιορτή των ποιοτικών Πορτογάλων ακραίων. Και ο Ολυμπιακός ξέρει ότι το ποδόσφαιρο που παίζει είναι ένας τρόπος αθάνατος και ανέκαθεν διασκεδαστικός.

Η εκρηκτικότητά του στα άκρα έχει 'γεννήσει' ήδη απολαυστικές ποδοσφαιρικές στιγμές, όπως το '1-2' με τον Ματιέ Βαλμπουενά, το ξεμαρκάρισμα και τη μείωση του σκορ με την Τότεναμ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'. Ο Ποντένσε έχει όλα τα εχέγγυα, όταν τελειώσει τη συνεργασία του στον Ολυμπιακό, να ανήκει στην κατηγορία 'Λουσιάνο Γκαλέτι' και να μνημονεύεται ακριβώς έτσι.

Η μακρινή μεταβίβαση είναι αξιόπιστη και μετατρέπεται σε ποιοτική, όταν γίνεται ενώ έχει κουβαλήσει την μπάλα στα πόδια του για 15-20 μέτρα, σπριντάροντας με εκείνη στα πόδια του πάει στον ελεύθερο χώρο, οπότε το παιχνίδι χωρίς την μπάλα είναι θετικό. Το αριστερό πόδι φαίνεται ότι δεν είναι το καλό του, αλλά αυτό υπερκαλύπτεται από το γεγονός ότι αν ο προσωπικός αντίπαλος του δώσει την αριστερή πλευρά, μπορεί να κουβαλήσει την μπάλα με το δεξί και να τον προσπεράσει στρίβοντας, ως εκ τούτου είναι αποδοτικός στο άκρο με το ανάποδο πόδι. Ξέρει πού βρίσκεται στο γήπεδο και γι' αυτό η ταχύτητά του είναι εφόδιο και δεν γίνεται μια ματαιότητα, με τους ακροβολισμένους συμπαίκτες του να περιμένουν την πάσα.

Ο Ντανιέλ Ποντένσε σε ένα αεροπλανικό στο ματς Ολυμπιακός-Βόλος, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Ντανιέλ Ποντένσε σε ένα αεροπλανικό στο ματς Ολυμπιακός-Βόλος, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI SPORTS

Στα 23 του είναι πολύ μακριά, όπως φαίνεται, για να μπει στην κατηγορία 'Γκαλέτι'. Ή πολύ κοντά, όπως ο Ολυμπιακός άφησε να εννοηθεί με την ανανέωση του συμβολαίου του και το ποσό που πρέπει να έρθει για να παραχωρηθεί.

Η περίπτωση Ποντένσε έχει την πρωτοτυπία της. Καταρχάς, η καριέρα του ήδη έχει σφραγίδα γνησιότητας, με το εχέγγυο 'Σπόρτινγκ Λισαβόνας' και τα συμπαρομαρτούντα. Ο Ολυμπιακός ουδέποτε έχει πάρει παίκτη σε τέτοια ηλικία, δηλαδή στα 21, που να έχει εμπειρία προηγουμένως σε τέτοιου διαμετρήματος ομάδα. Έχει πάρει ποδοσφαιριστές στο πικ της καριέρας τους, αλλά όχι παίκτη που να μπαίνει σε αυτό και να δύναται να τον έχει στο έμψυχο δυναμικό, ενώ έπαιζε ήδη κλαμπ σε αναγνωρισμένο ευρέως και ευρωπαϊκά.

Γι' αυτό, κιόλας, τελικώς τον αγόρασε από τη Σπόρτινγκ, αν και τον είχε αποκτήσει ως... ελεύθερο. Έδωσε 7 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν το λες λίγο για ποδοσφαιριστή που είναι σε δικαστική διαμάχη με την πρώην ομάδα του. Ο ατζέντης του, Ζόρζε Μέντες, βάζει το 'θεμέλιο λίθο' για τη συμφωνία.

Τα τελευταία, μόνο, 24ωρα έχουν εμφανιστεί ρεπορτάζ που ήθελαν τη Σεβίλλη και την Άρσεναλ να ενδιαφέρονται για τον 23χρονο ακραίο. Ο Ολυμπιακός τον ανανέωσε με σκοπό, προφανώς, να ανεβάσει τη ρήτρα του. Μια πληροφόρηση ανέφερε ότι στο Φάληρο δεν διατίθενται να τον πουλήσουν κάτω από 25.000.000 ευρώ, κάτι που αυτομάτως τον κάνει, με ασφαλή απόσταση από τη δεύτερη, την πιο ακριβή μεταγραφή του οργανισμού.

O Ντανιέλ Ποντένσε σε στιγμιότυπο απο την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Τότεναμ στο 'Γ. Καραϊσκάκης' (2-2), στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League 2019-2020 (18/09/2019)
O Ντανιέλ Ποντένσε σε στιγμιότυπο απο την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Τότεναμ στο 'Γ. Καραϊσκάκης' (2-2), στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League 2019-2020 (18/09/2019) LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Ο Ποντένσε, που ανανέωσε ενώ κάνει αποθεραπεία από το τράβηγμα που υπέστη στη νίκη του Ολυμπιακού στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' επί του Άρη (2-1) ήθελε να αντιγυρίσει στον Ολυμπιακό τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση με τη Σπόρτινγκ, αλλά και το γεγονός ότι ο Φερνάντο Σάντος τον κάλεσε στην εθνική Πορτογαλίας. Αισθάνεσαι την ειλικρίνεια στο τετριμμένο "περνάω μια χαρά εδώ". Η ανανέωση ήταν αυτό το μια χαρά. Αυτό που κάνει τώρα είναι να ακολουθήσει την πεπατημένη, που τον έφερε σε αυτό το σημείο. Με τον Πέδρο Μαρτίνς, ο Ποντένσε νιώθει ότι έχει βρει έναν άνθρωπο για να εκπαιδευτεί, πρώτα στην κατοχύρωση της φιλοδοξίας ως υπαρκτού στοιχείου και όχι ως ονείρου και έπειτα στις ανθυπολεπτομέρειες, που κάνουν τον καλό παίκτη πολύ καλό και τον πολύ καλό σπουδαίο.

Ο Ολυμπιακός, ανανεώνοντας τον Ποντένσε, βρέθηκε σε μία νικηφόρο κατάσταση. Για τους αγωνιστικούς στόχους του, η λιγότερο ποιοτική έκδοσή του είναι επαρκής. Για τη συμφωνία που πρόκειται να κάνει, ένας καλός Ποντένσε μπορεί να του αποφέρει αυτό που επιζητά, δηλαδή 25.000.000. Αυτήν τη στιγμή και με τον Κώστα Φορτούνη σε αποθεραπεία, ό,τι περιττό είναι να πεις πως είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου. Τα 10 γκολ σε 55 ματς και οι 9 ασίστ δεν είναι αριθμοί που απολύτως δικαιολογούν αυτήν την αξίωση. Ωστόσο, ο Ποντένσε δεν είναι φαν των αριθμών. Στην περίπτωσή του, όμως, η εικόνα τα λέει όλα.

Πρέπει να παίζει επιθετικά η Εθνική Ελλάδας; Το Pod-όσφαιρο έχει την απάντηση:

News 24/7

24MEDIA NETWORK