Η προβοκατόρικη ομάδα της Δανίας που θαυμάζει η Premier League

Μια μικρή ομάδα από το Φάρουμ στηρίζεται αποκλειστικά στα ταλέντα των ακαδημιών της, με μέσο όρο ηλικίας τα 21. Θα καταφέρει να γίνει το επόμενο θαύμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου;

Η προβοκατόρικη ομάδα της Δανίας που θαυμάζει η Premier League
COPYRIGHT 2018 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED

'Integration, development, sustainability'. Μπορεί να ακούγονται αυτές οι λέξεις σε αρκετούς, ως τετριμμένες ατάκες, από αυτές που επαναλαμβάνονται ως τεχνολογικά mantra σε διάφορα TEDx και άλλα συνέδρια καινοτομίας. Σε ελεύθερη μετάφραση αυτές οι λέξεις σημαίνουν βιώσιμη, εκ των έσω, ανάπτυξη και αποτελούν την βάση της ανάπτυξης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Νόρντζελαντ.

Πρόκειται για μια ομάδα από την πόλη Φάρουμ της Δανίας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 7η θέση της πρώτης κατηγορίας, σε απόσταση 20 βαθμών από την πρωτοπόρο Μίντιλαντ. Πρόκειται επίσης για την μοναδική επαγγελματική ομάδα της χώρας, όπου ο μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών, δεν ξεπερνά τα 21 χρόνια. Η Νόρντζελαντ σκοπεύει να διαμορφώσει το ρόστερ της αποκλειστικά από παίκτες που προέρχονται από την ακαδημία της, διαγράφοντας δια παντός την έννοια '30χρονος ποδοσφαιριστής δανεικός ή με μεταγραφή' από την καθημερινότητα της. Επίσης, ένας επί μέρους στόχος αυτού του φιλόδοξου project, είναι οι μισοί παίκτες του ρόστερ της Νόρντζελαντ, να προέρχονται από την Αφρική, συγκεκριμένα από την ακαδημία 'Right To Dream' που ανήκει στην ομάδα.

Όλα ξεκίνησαν το 2016, όταν ο Μάικλ Βέρνον, ιδιοκτήτης της ακαδημίας 'Right to Dream' αγόρασε την ομάδα της Δανίας. Στόχος του Βέρνον, ήταν το να δώσει σε νεαρούς ποδοσφαιριστές από την Γκάνα αλλά και από τη Δανία, τη δυνατότητα να δουλέψουν σε επαγγελματικό επίπεδο και να εξελιχθούν σε ανταγωνιστικούς, επαγγελματίες παίκτες, μεταμορφώνοντας παράλληλα τη Νόρντζελαντ σε μια ομάδα που θα στηρίζεται αποκλειστικά στο νεανικό ταλέντο. Τη σεζόν 2017-18, η ομάδα τερμάτισε τρίτη, κερδίζοντας το δικαίωμα της συμμετοχής της στο Europa League. O Βέρνον κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των οπαδών, που πίστεψαν στο όραμα του. Αυτή ήταν μόνο μια καλή αρχή.

Στόχος της Νόρντζελαντ είναι οι νεαροί της παίκτες από την Δανία και την Γκάνα, να διαμορφώνουν συνείδηση αλληλεγγύης και προσφοράς στην κοινωνία. Σε συνέντευξη του στο Sky Sports πριν από δυο χρόνια, ο Βέρνον αποκάλυπτε πως οι παίκτες των ακαδημιών λειτουργούν εντός ενός project που στηρίζεται στη λογική της ανταπόδοσης. Κάθε παίκτης που κερδίζει χρήματα αγωνιζόμενος ως επαγγελματίας, καλείται να προσφέρει κάτι στην γενέτειρα του. Μέχρι στιγμής, Γκανέζος παίκτης της ομάδας έχει προσφέρει χρήματα στην ανακατασκευή ναού στην περιοχή της καταγωγής του, ενώ άξια αναφοράς είναι και η συντονισμένη κίνηση παικτών της ακαδημίας να βοηθήσουν οικονομικά άστεγο, που συναντούσαν κάθε πρωί στη στάση του λεωφορείου που τους πήγαινε στο γήπεδο.

Σήμερα, η Νόρντζελαντ 'χτίζει' τα δικά της αστέρια, όπως οι Αμπντούλ Μουμίν, Κλίντον Αντουί, Μοχάμεντ Κουντούς και επιχειρεί με κάθε τρόπο να εξελιχθεί σε ένα club που ορίζει την τύχη του αποκλειστικά μέσω των ταλέντων που διαθέτει. Ο προπονητής των ακαδημιών της ομάδας Γιαν Λάουρσεν, έχει δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η ομάδα του Φάρουμ δεν επιδιώκει να γίνει selling club, αλλά να στηριχθεί αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις. Ομάδες της Premier League και της Bundesliga παρακολουθούν από κοντά αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, που σκοπό έχει να αποδομήσει πλήρως την μεταγραφική αγορά. Θα αντέξουν άραγε;

News 24/7

24MEDIA NETWORK