Η Ρεάλ κάνει μότο-Κρόος με αναβάτη τον Βινίσιους

Η άλλη Ρεάλ που από τις 30/1 μετράει 10 νίκες και 2 ισοπαλίες, είχε έτοιμο τον άνθρωπο που θα εξουδετέρωνε τη Λίβερπουλ. Ο Ζιντάν έδωσε εντολή να πάει η μπάλα στα πόδια του Κρόος. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε ο υπερταλαντούχος Βινίσιους τζούνιορ

Δυο γκολ από τον καταπληκτικό 20χρονο της Ρεάλ, Βινίσιους τζούνιορ
Δυο γκολ από τον καταπληκτικό 20χρονο της Ρεάλ, Βινίσιους τζούνιορ AP/MANU FERNANDEZ

Η Ρεάλ Μαδρίτης έριξε τρία γκολ στη Λίβερπουλ, έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League και αν νικήσει το Σάββατο την Μπαρτσελόνα κάνει βήμα ακόμη και για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, καθώς η απόσταση που τη χωρίζει από την συμπολίτισσα Ατλέτικο είναι, πλέον, τρεις βαθμοί (με το Μπαρτσελόνα-Ατλέτικο να ακολουθεί αργότερα). Αν τα λέγανε όλα αυτά πριν τρεις μήνες στη Μαδρίτη, θα σε κοίταζαν περίεργα. Οι 'μερένγκες' παραπατούσαν κι ο Θανάσης Κρεκούκιας έγραφε τον επικήδειο του Ζιντάν στις 30 Ιανουαρίου.

Έλα όμως που η χρονιά δεν τελειώνει ποτέ το Γενάρη. Η Ρεάλ από τον Φεβρουάριο και μετά είναι μια άλλη ομάδα. Από τις 30/1 όταν έχασε από την Λεβάντε στο Αλφρέδο Ντι Στέφανο' (το γήπεδο μέσα στο προπονητικό κέντρο της ομάδας), ξέχασε τι σημαίνει ήττα. Δέκα νίκες (μεταξύ των οποίων οι δυο επί της Αταλάντα και η μία κόντρα στη Λίβερπουλ στην Ευρώπη) και δυο ισοπαλίες είναι ο απολογισμός. Τι λέτε τώρα κύριε Κρεκούκια;

Οι 'μπλάνκος' άρχισαν να παίζουν ξανά ποδόσφαιρο, περισσότερο ρεαλιστικό από θεαματικό και στηριζόμενοι σε παλιοσειρές όπως ο Σέρχιο Ράμος, ο Λούκα Μόντριτς και κυρίως ο Καρίμ Μπενζεμά, έγιναν ξανά... Ρεάλ. Η ομάδα που δεν χάνει, που θυμίζει σε όλους ότι όταν διεκδικεί τρόπαια σπανίως τα χάνει. Μπορεί όλη αυτή η μεταμόρφωση να είναι εντυπωσιακή, ωστόσο, τώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία, είναι αποφασισμένη να χτυπήσει ξανά.

Ο Ζιντάν που ξέχασε οριστικά τον Εντέν Αζάρ και τους τραυματισμούς του, πήρε τις αποφάσεις του και βλέπει την ομάδα του να παίζει με την αυτοπεποίθηση της κανονικής Ρεάλ. Το πρώτο μισό της χρονιάς ήταν το ακριβώς αντίθετο, με τους παίκτες σχεδόν φοβισμένους, χωρίς σύνδεση μεταξύ τους, μια ζέστη και πολύ κρύο. Όλα άλλαξαν από τις αρχές του Φλεβάρη, όταν ο Ζιντάν οριστικοποίησε στο μυαλό του ότι η μεσαία γραμμή με Κασεμίρο, Μόντριτς και Κρόος, δεν μπορούσε να αλλάξει, ενώ αντί του Αζάρ, θέση βασικού έπαιρνε ο Βινίσιους τζούνιορ.

"Ο κόουτς μου λέει ότι παίζω καλά..."

Ο 20χρονος Βραζιλιάνος, με το περισσό ταλέντο αλλά και το μυαλό σχεδόν πάνω από το κεφάλι του, ήταν ένα ζητούμενο για τη Ρεάλ. Οι απαιτήσεις τεράστιες, η απόδοση μεταξύ σόου και τρέλας. Πολλοί αμφέβαλαν αν αυτός ο υπερ-ταλαντούχος ποδοσφαιριστής μπορούσε να μπει σε καλούπια. Ή να γίνει, πράγματι, ο παίκτης που θα μπορούσε πάνω του να στηριχθεί η Ρεάλ.

Από τη στιγμή, ωστόσο, που του έδωσε φανέλα βασικού ο Ζιντάν, ο Βινίσιους έδειξε έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία. "Ο κόουτς μου λέει ότι παίζω καλά" δηλώνει και η Ρεάλ με τον νεαρό στο ένα άκρο της επίθεσής της, μετράει 8 νίκες σε 11 αγώνες. Η Αταλάντα βίωσε για τα καλά τις δυνατότητές του, ενώ και η άμυνα της Λίβερπουλ ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από την ταχύτητα, το ντρίμπλιγνκ και εν τέλει τα δυο γκολ που πέτυχε στον αγώνα της Τρίτης.

Ο Βινίσιους δεν είναι πια ο μικρός που μπαίνει για να εισπράξει το χειροκρότημα, να κάνει μια κούρσα, ή να βάλει ένα γκολ και να κάνει το κομμάτι του. Όχι. Έγινε αυτό που υπαγορεύει το ταλέντο και η τεράστια προοπτική. Η Ρεάλ μπορεί να λοξοκοιτάζει προς τον Εμπαπέ, μπορεί όμως να έχει στο ρόστερ της έναν εφάμιλλο σε δυνατότητες ποδοσφαιριστή.

Ο Γερμανός μαέστρος

Ο Βινίσιους τρέχει ασταμάτητα. Κι είναι έτοιμος να πάρει μια μαγική πάσα σαν αυτή που έκανε ο Τόνι Κρόος στην φάση του πρώτου γκολ εναντίον των 'κόκκινων'. Ο Γερμανός χαφ, ένας μαέστρος, ήταν ίσως ο κορυφαίος παίκτης της Ρεάλ στον πρώτο ημιτελικό. Η Λίβερπουλ που δεν θα 'λεγε όχι αν το καλοκαίρι ο 31χρονος άσος έκανε το ταξίδι Μαδρίτη-Άνφιλντ, γνώρισε από πρώτο χέρι το πόσο ικανός πλέι-μέικερ είναι ο Κρόος. Η εντολή του Ζιντάν ήταν σαφής: "Δώστε την μπάλα στον Τόνι". Ο Γάλλος προπονητής έχει εμπιστοσύνη στα πόδια του Γερμανού, που σπανίως λαθεύει όταν πασάρει, είναι μέσα σε όλες τις φάσεις, κερδίζει μπάλες και δημιουργεί φάσεις ο ίδιος. Ο Ζιντάν γνωρίζει, βέβαια, την μεγάλη εφετινή αδυναμία της Λίβερπουλ να δέχεται μακρινές μπαλιές, στην πλάτη της άμυνας. Και ο Κροος ανέλαβε να δικαιώσει την επιλογή του.

Η φάση του πρώτου γκολ είναι η επιτομή της σπουδαίας πάσας του χαφ, αλλά και της καταπληκτικής υποδοχής του Βινίσιους που τελείωσε με υποδειγματικό τρόπο.

Οι κινήσεις του Γερμανού σε όλο το παιχνίδι είχαν στόχο την αποδιοργάνωση της Λίβερπουλ. Καθώς, μάλιστα, λειτουργούσε ανενόχλητος (κανείς από τους αντιπάλους του, δεν θέλησε να τον πιέσει σε μια τραγική εκτίμηση του Κλοπ), επανέλαβε την ίδια φάση και στο δεύτερο γκολ. Η μακρινή του πάσα, σημαδεύει τον Βινίσιους, ξανά. Εκεί προσπαθεί να αποκρούσει την μπάλα ο Αλεξάντερ Άρνολντ, αλλά άθελά του στρώνει την μπάλα στον Ασένσιο, που δεν έχει κανένα πρόβλημα να νικήσει τον μυστακοφόρο Άλισον.

Μπορεί εδώ να έχει ευθύνη η κωμική άμυνα της Λίβερπουλ, ωστόσο, και πάλι το γκολ προέρχεται από τον τρόπο που είχε επιλέξει να αγωνιστεί η Ρεάλ στο ματς. Με τον Κρόος να κρατάει την μπαγκέτα και να επιλέγει αυτός που θα δώσει την μπάλα και πως θα επιτεθεί η ομάδα του. Αυτό το απλό σχέδιο του Ζιντάν, που βασίστηκε βέβαια στις αδυναμίες της Λίβερπουλ, αποδείχθηκε καταλύτης για το 3-1. Ο Κρόος ήταν παντού. Και από τα δικά του πόδια προήλθαν τα δυο γκολ της Ρεάλ (άσχετα αν στο 2-0, δεν του πιστώθηκε ασίστ) και δημιουργήθηκαν κι άλλες δυο ευκαιρίες. Η στατιστική του κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή και ενδεικτική, ωστόσο, της επιρροής του σε ολόκληρο το παιχνίδι της Ρεάλ.

Χωρίς Ράμος-Βαράν

Κι όλα αυτά ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης κατέβηκε στο ματς χωρίς τον τραυματία Σέρχιο Ράμος αλλά και τον Ραφαέλ Βαράν, ο οποίος προσβλήθηκε από κορονοϊό. Οι δυο βασικοί στόπερ, δηλαδή, που προσφέρουν σιγουριά στα μετόπισθεν και στον σπουδαίο τερματοφύλακα Τίμπο Κουρτουά. Με τον Βραζιλιάνο Έντερ Μιλιτάο και τον Νάτσο Φερνάντεθ κεντρικούς οπισθοφύλακες, η άμυνα της Ρεάλ δεν φοβήθηκε τη Λίβερπουλ. Μπορεί ο Σαλάχ να σκόραρε στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, ουσιαστικούς κινδύνους, ωστόσο, οι Μαδριλένιοι δε γνώρισαν, ενώ στα συν της αμυντικής τους συμπεριφοράς ήταν η πλήρης εξουδετέρωση του Σαντιό Μανέ, ο οποίος πάντως δεν βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της χρονιάς.

Από την άλλη, η ποιότητα ορισμένων παικτών είναι ξεχωριστή. Και ο Λούκα Μόντριτς στη φάση του τρίτου γκολ, είχε την έμπνευση να πασάρει στον Βινίσιους για να γίνει το 3-1. Ο Κροάτης έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που κάνει τρεις σερί ασίστ σε αγώνες Champions League. Ο Ράιαν Γκιγκς το 'χε πετύχει το 2011 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ηλικία 37 ετών. Ο Μόντριτς είναι 35!

Κάπως έτσι η Ρεάλ έγινε φαβορί για την πρόκριση στα ημιτελικά του C.L Φυσικά, οι Μαδριλένιοι δεν έχουν περάσει ακόμη. Το Άνφιλντ μπορεί να μην έχει κόσμο, υπήρξε όμως κατά καιρός τόπους μαρτυρίου για πολλές ευρωπαϊκές ομάδες, οι οποίες είχαν νικήσει τη Λίβερπουλ ακόμη και με μεγαλύτερο σκορ. Το ειδικό βάρος της Ρεάλ, όμως, όπως και να' χει, σε αυτή τη διοργάνωση είναι πολύ μεγάλο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK