Η Ρεάλ Μαδρίτης 'σκότωσε' τα νιάτα του Άγιαξ

Τι δουλειά έχει μία πορεία συνταξιούχων με το Champions League, πώς κατάφερε η Ρεάλ να τιθασεύσει τους πιτσιρικάδες και γιατί η Τότεναμ ακόμα και με το 3-0 δεν είναι το απόλυτο φαβορί;

Η Ρεάλ Μαδρίτης 'σκότωσε' τα νιάτα του Άγιαξ

Ο Άγιαξ του πρώτου ημιχρόνου κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης θύμισε Άγιαξ της δεκαετίας του '90. Ο παλιός καλός Άγιαξ, που λέμε. 'Έτρεξε' τους Μαδριλένους, τους έβγαλε τη γλώσσα (οι 6 από τους 11 της αρχικής σύνθεσης είχαν ηλικία από 19 έως 22!), έκανε 11-4 τελικές, είχε δοκάρι, είχε ακυρωθέν γκολ, είχε όλο το μομέντουμ να πάρει το προβάδισμα, αλλά όχι μόνο δεν το κατάφερε, αλλά στο 60' βρέθηκε να κυνηγά το σκορ.

Το πρώτο ημίχρονο στο Άμστερνταμ είχε το ρυθμό εκείνο που ο Έλληνας θεατής δεν έχει συνηθίσει στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ο ρυθμός εκείνος που μετά βλέπεις Λεβαδειακό-Απόλλων και νομίζεις ότι παρακολουθείς πορεία συνταξιούχων στο Σύνταγμα (με όλο το σεβασμό στα σωματεία και στους συμπαθείς συνταξιούχους).

Δεν είχε, όμως, μόνο ρυθμό, τρεξίματα και φάσεις. Είχε και VAR, το πρώτο σε αυτή τη φάση του Champions League. Αφού πρώτα προηγήθηκε το λάθος του βοηθού του Σκόμινα που είδε οφσάιντ σε αντεπίθεση του Άγιαξ πίσω από τη σέντρα, λίγο μετά ο Ταλιαφίκο σκόραρε, αλλά ο Τάντιτς ήταν τόσο όσο οφσάιντ για να το δουν οι VARίστες στην ειδική αίθουσα, να ειδοποιήσουν τον διαιτητή και αυτός, αφού πρώτα είδε στοπ-καρέ τη φάση, να ακυρώσει το γκολ.

Δέκα λεπτά πριν το ακυρωθέν γκολ ο Άγιαξ θα μπορούσε να σκοράρει πιο καθαρά, αλλά το σουτ του Τάντιτς βρήκε το δοκάρι της εστίας των φιλοξενούμενων.

Ο νεός είναι ωραίος, αλλά...

Ajax goalkeeper Andre Onana fails to save the ball as Real forward Karim Benzema scores his side's opening goal during the first leg, round of sixteen, Champions League soccer match between Ajax and Real Madrid at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday Feb. 13, 2019. (AP Photo/Peter Dejong)
Ajax goalkeeper Andre Onana fails to save the ball as Real forward Karim Benzema scores his side's opening goal during the first leg, round of sixteen, Champions League soccer match between Ajax and Real Madrid at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday Feb. 13, 2019. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ρεάλ αναζητούσε τη λύση στα πνευμόνια της ολλανδικής ομάδας και το έκανε με τον πιτσιρικά τον Βινίσιους. Το next big thing των 'μερένχες' που μία μπαλιά του ήταν αρκετή στον Μπενζεμά για να ανοίξει αυτός με τη σειρά του με ωραίο σουτ του σκορ.

Ο Άγιαξ όχι μόνο δεν παράτησε το ματς, αλλά ανέβασε την έντασή του και στο 75' απάντησε δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο ματς. Σκόρερ ο Ζιγές, ο οποίος βρήκε δίχτυα από 30 (ο αθεόφοβος) τελικές στη διοργάνωση. Οι τρεις το βράδυ της Τετάρτης με την τελευταία να είναι και η 'φαρμακερή' για τους φιλοξενούμενους.

Και μη νομίζετε ότι μετά το 1-1 ο Άγιαξ πήρε σβάρνα τη Ρεάλ έχοντας το ψυχολογικό προβάδισμα με το μέρος του. Η 'Βασίλισσα' έπαιξε σαν τον ηλικιωμένο στην ουρά της τράπεζας για να εξυπηρετηθεί. Έκανε υπομονή και 'χτύπησε' στο τέλος. Όταν ο ρυθμός του αγώνα κατέβηκε και όλα έδειχναν πως το 1-1 θα γράψει την ιστορία της αναμέτρησης, ο Μάρκο Ασένσιο εκμεταλλεύτηκε την κακή έξοδο του Ονανά και 'σκότωσε' τα... νιάτα του Άγιαξ. Η γριά κότα έχει το ζουμί. Έτσι δεν λένε;

Η Τότεναμ το έκανε πιο εύκολο

Tottenham defender Jan Vertonghen, left, celebrates after scoring his side's second goal during the Champions League round of 16, first leg, soccer match between Tottenham Hotspur and Borussia Dortmund at Wembley stadium in London, Wednesday, Feb. 13, 2019. (AP Photo/Alastair Grant)
Tottenham defender Jan Vertonghen, left, celebrates after scoring his side's second goal during the Champions League round of 16, first leg, soccer match between Tottenham Hotspur and Borussia Dortmund at Wembley stadium in London, Wednesday, Feb. 13, 2019. (AP Photo/Alastair Grant) AP

Σε αντίθεση με τη Ρεάλ που πήρε το 1-2 με γκολ λίγο πριν το φινάλε, η φοβερή και τρομερή Τότεναμ που για τους ιστορικούς του μέλλοντος θα είναι η αδικημένη της Αγγλίας που δεν πήρε πρωτάθλημα στο καλύτερο μομέντουμ της ιστορίας της, έκανε περίπατο κόντρα στη Ντόρτμουντ του +5 από τη δεύτερη Μπάγερν στη Bundesliga. Σημαίνει κάτι αυτό; Θεωρητικά της έδινε ένα κλικ παραπάνω για το Λονδίνο, αλλά ο μελλοντικός (ευχής έργο) προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε διαφορετικά σχέδια.

Η Τότεναμ χτύπησε σαν τη Κόμπρα. Άφησε τη γερμανική ομάδα να κυριαρχήσει σε κατοχή και έλεγχο στο πρώτο μέρος, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο άρχισε να τη σφυροκοπά από το 47' όταν ο Σον άνοιξε το σκορ. Στο 83' ο Φερτόνχεν έβαλε ακόμα πιο δύσκολα στη Ντόρτμουντ και τρία λεπτά αργότερα ο Γιορέντε έβαλε το γκολ που ουσιαστικά στέλνει από τώρα τους 'πετεινούς' στην επόμενη φάση. Οh wait, για την Τότεναμ μιλάμε. Αν ήταν τόσο σίγουρο τότε θα είχε ήδη ένα πρωτάθλημα στην κατοχή της και δεν θα χρειαζόταν ανάλυση από τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Extra time

> Η Ρεάλ Μαδρίτης δέχθηκε 11 τελικές από τον Αγιαξ στο πρώτο ημίχρονο, τις περισσότερες που έχει δεχθεί σε 45 λεπτά στο Champions League. Για να καταλάβετε πόσο άσχημα πέρασε...

> Ο Μπενζεμά συμπληρώνει τη 'μαγική τετράδα' της διοργάνωσης, όταν ο τέταρτος που σκοράρει τουλάχιστον 60 γκολ. Στην κορυφή ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 121, δεύτερος ο Μέσι με τα 106 και τρίτος, χωρίς να αισθάνεται ακόμα μεγάλη απειλή, ο Ραούλ με 71.

> Ο Άγιαξ ηττήθηκε από τη Ρεάλ και 'έσπασε' ένα τρομερό σερί που μετρούσε στην έδρα του. Ο Αίαντας είχε να χάσει στο Άμστερνταμ από τον Νοέμβριο του 2017 και μετρούσε 30 συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς ήττα (26 νίκες, 4 ήττες).

(φωτογραφίες: AP Images)

News 24/7

24MEDIA NETWORK