Η ρεαλιστική πρόταση 5 σημείων του Νέβιλ για να σωθεί η σεζόν

Το ποδόσφαιρο δεν θα έπρεπε να απασχολεί κανέναν εν μέσω πανδημίας, αν ήταν ακόμη απλά ένα άθλημα. Δεν είναι όμως. Και η ακύρωση της σεζόν, σε αντίθεση με το μπάσκετ, είναι ένα μη ρεαλιστικό σενάριο.

Ο Γκάρι Νέβιλ στον πάγκο της Βαλένθια το 2015. (AP Photo/Alberto Saiz)
Ο Γκάρι Νέβιλ στον πάγκο της Βαλένθια το 2015. AP PHOTO/ALBERTO SAIZ

Εδώ και εβδομάδες πλέον υπάρχει μια αμφιβολία και αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν πρέπει ή είναι εφικτό να ολοκληρωθούν για φέτος οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, που έχουν αναβληθεί ελέω της πανδημίας του κορονοϊού. Μια κουβέντα που είναι σχετικά ουτοπική, αφού καμία λίγκα ή ομάδα στην Ευρώπη δεν είναι σε θέση να σηκώσει τις απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ που θα σημειωθούν στο σενάριο ακύρωσης της σεζόν. Εντούτοις οι συζητήσεις για το πότε και πώς συνεχίζονται. Ο Αλεξάντερ Τσεφέριν σε συνέντευξη του κατέθεσε το πλάνο ολοκλήρωσης της σεζόν, που αναλύεται τρεις βασικούς άξονες.

"Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει η επιδημία. Για αυτό το λόγο έχουμε τρία διαφορετικά σχέδια, τρεις διαφορετικές λύσεις για τη χρονιά. Πρέπει να περιμένουμε όπως κάνουν όλοι. Η αναβολή του EURO ήταν μία θυσία η οποία επηρέασε οικονομικά 50 από τις 55 Ομοσπονδίες, όμως ήταν μία σωστή απόφαση. Το πρώτο και το καλύτερο για όλους μας είναι να μπορέσει να συνεχιστεί η σεζόν στα τέλη Μαΐου και να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Υπάρχουν πολλές λύσεις. Ελπίζουμε να επιστρέψουμε στη δράση κάποια στιγμή από τον Μάιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αν δεν συμβεί αυτό τότε πιθανότατα δεν θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη χρονιά.

Υπάρχει όμως και μία ακόμα πρόταση που θέλει να τελειώσουμε τη χρονιά λίγο πιο αργά και να καθυστερήσει λίγο η έναρξη της επόμενης. Θέλουμε η λύση που θα βρεθεί να είναι η καλύτερη για τους συλλόγους και τα πρωταθλήματα" είπε χαρακτηριστικά. Υπάρχει ένα ακόμα θέμα που πρέπει να δούμε και να δώσουμε λύση. Αν συνεχιστεί η χρονιά, αλλά αυτό αργήσει να συμβεί υπάρχουν παίκτες που τα συμβόλαιά του ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με αυτούς. Παράλληλα, η νέα σεζόν δεν πρέπει να καθυστερήσει γιατί το EURO το επόμενο καλοκαίρι πρέπει να ξεκινήσει στις 11 Ιουνίου", τόνισε στη "La Reppublica" ο πρόεδρος της UEFA.

Σε αντίθεση με το ό,τι συμβαίνει στο μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει χώρος για πρόωρη ολοκλήρωση της σεζόν. Τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια. Ουδείς μπορεί να αντέξει το βάρος της χασούρας. Ήδη το Canal+ στην Γαλλία ενημέρωσε τις ομάδες πως δεν διατίθεται να πληρώσει την τελευταία δόση των 110 εκατ. ευρώ... Μια κατάσταση που είχαμε αναλύσει τόσο για την Αγγλία, όσο και για γενικότερα για το Top-5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Στην Premier League η κουβέντα καλά κρατεί, με τον Γκάρι Νέβιλ να βάζει στο τραπέζι μια πρόταση 5 σημείων.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι παίκτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την προοπτική να δίνουν 3 ματς ανά 5-6 μέρες (!) προκειμένου να ολοκληρωθεί η σεζόν. Ο Νέβιλ πάλι υποστηρίζει πως είναι αναπόφευκτο να μην πραγματοποιηθεί μια 10άδα αγώνων σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ υποστηρίζει πως τα συμβόλαια που λήγουν 30 Ιουνίου θα πρέπει να πάρουν μια μικρή παράταση. Ήδη υπάρχουν ρεπορτάζ στο Νησί για ολοκλήρωση της σεζόν αργά τον Ιούλιο... Η πρόταση του πρώην διεθνή μπακ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνοψίζεται ως εξής:

  • Να τελειώσει η σεζόν μέσα σε ένα μικρό χρονικό πλαίσιο όταν κριθεί πως άπαντες είναι ασφαλείς.
  • Να συρρικνωθεί χρονικά η επόμενη σεζόν.
  • Το μεταγραφικό παράθυρο να ανοίξει από τον Μάιο και να 'τρέξει' σε όλη τη διάρκεια της σεζόν 2020-2021 για να αποκτήσουν ευχέρεια κινήσεων οι ομάδες.
  • Να γίνει μια μικρή επέκταση των συμβολαίων για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα σεζόν.
  • Να εκδοθούν οικονομικά πακέτα για συλλόγους που παρουσιάζουν μεγάλη ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών σε μη εθνικές κατηγορίες.

Ο δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν διαφώνησε: "Τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Κανείς δεν θέλει να βλέπει τρία ματς την εβδομάδα κεκλεισμένων των θυρών, με προφανές το ρίσκο τραυματισμού των παικτών. Μόνη λύση να κριθεί ως μη γενόμενη η σεζόν και να αρχίσουμε πάλι όταν μπορούμε. Είναι κρίμα για την Λίβερπουλ, την Λιντς κτλ., αλλά αυτό είναι άσχετο με δεδομένη την κρίση που αντιμετωπίζουμε".

Ο Νέβιλ επέμεινε: "Πιρς, θα δουλέψει και πιθανότατα αυτό θα συμβεί όταν είναι ασφαλές. Κανείς δεν ξοδεύει ενέργεια για να σώσει το ποδόσφαιρο. Το να μείνουμε σπίτι, ασφαλείς και να βοηθάμε τις ευπαθείς ομάδες είναι η προτεραιότητα όλων. Ωστόσο το να κάνουμε σχέδια για μετά την πανδημία είναι ζωτικής σημασίας για το 99% του κόσμου που έχει ανάγκη εισοδήματος και εργασίας στο μέλλον".

Η Premier League από την πλευρά παραδέχεται πως βρίσκεται μπροστά από μια σειρά δύσκολων αποφάσεων. "Στη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε την αυξάνουσα σοβαρότητα της πανδημίας του COVID-19. Οι σκέψεις όλων μας βρίσκονται με τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τον ιό. Συμφωνήσαμε πως θα πρέπει να λάβουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της τρέχουσας αναστολής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Αγγλία και το ίδιο αναγκαίο είναι να συνεργαστούμε για την εξεύρεση κοινών λύσεων. Τα πρωταθλήματα δεν θα ξαναρχίσουν μέχρι τις 30 Απριλίου. Θα συμβεί μόνο όταν είναι ασφαλές και το επιτρέπουν οι συνθήκες. Περαιτέρω συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα με σκοπό τη διαμόρφωση κοινού σχεδίου αντιμετώπισης των δύσκολων περιστάσεων που αντιμετωπίζουν τα πρωταθλήματα, οι σύλλογοι, οι παίκτες, το προσωπικό και οι οπαδοί τους ".

Είναι σαφές πως σε μια τέτοια κρίση παγκοσμίως, το ποδόσφαιρο θα έπρεπε να είναι δεύτερης, τρίτης και σίγουρα μη ζωτικής σημασίας. Ωστόσο πλέον -καλώς ή κακώς- δεν μιλάμε απλά για ένα άθλημα που διασκεδάζει τον κόσμο. Πρόκειται για μια παγκόσμια επιχείρηση, δισεκατομμυρίων -τουλάχιστον- ευρώ. Η ζωή πολλών ανθρώπων, πλην παικτών, προπονητών, μάνατζερ κτλ., εξαρτάται από την βιωσιμότητα αυτής της επιχείρησης. Επομένως ακόμη και σε μια τέτοια συγκυρία, η μη ολοκλήρωση της σεζόν μοιάζει ως ένα μη ρεαλιστικό σενάριο - αν και αυτό ακριβώς θα έπρεπε να είναι. Έτσι, η πρόταση 5 σημείων του Γκάρι Νέβιλ είναι εξαιρετικά πιθανό να υιοθετηθεί. Αν όχι εξ ολοκλήρου, τότε σίγουρα σε ένα σημαντικό ποσοστό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK