Η Σαπεκοένσε έγινε ξανά πρωταθλήτρια χάρη στους επιζώντες

Για πρώτη φορά έπειτα από το αεροπορικό δυστύχημα που ισοπέδωσε τη Σαπεκοένσε, οι επιζώντες έπαιξαν ρόλο στην κατάκτηση ενός τροπαίου του συλλόγου.

Ο Άλαν Ρούσελ της Σαπεκοένσε σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης για φιλανθρωπικό σκοπό με τη Ρόμα στο 'Ολίμπικο', Ρώμη | Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017
AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Πέρασαν σχεδόν 4 χρόνια από την τραγωδία της 28ης Νοεμβρίου 2016, όταν η πτήση του LaMia Flight 2933 που μετέφερε -μεταξύ άλλων- την αποστολή της Σαπεκοένσε από τη Σάντα Κρους της Βολιβίας στο Ριονέγκρο της Κολομβίας, κατέπεσε κοντά στο Μεντεγίν, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 71 από τους 77 επιβαίνοντες.

Δεκαεννιά ποδοσφαιριστές της βραζιλιάνικης ομάδας που πετούσε για τον 1ο τελικό του Copa Sudamericana κόντρα στην Ατλέτικο Νασιονάλ έχασαν τη ζωή τους. Οι Ζάκσον Φόλμαν, Άλαν Ρούσελ και Νέτο ήταν οι μοναδικοί 3 ποδοσφαιριστές που κατάφεραν να επιβιώσουν από αυτήν την τραγωδία. Ο Φόλμαν έχασε ένα πόδι και σταμάτησε το ποδόσφαιρο, οι άλλοι δύο υποβλήθηκαν σε αρκετές εγχειρήσεις για να κατορθώσουν να επιστρέψουν σε αυτό που αγαπούσαν. Μόνο ένας το κατάφερε.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Νέτο πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τη δράση σε ηλικία 34 ετών, χωρίς να έχει αγωνιστεί ξανά έπειτα από το δυστύχημα, παρότι το συμβόλαιό του με τη Σαπεκοένσε δεν λύθηκε ποτέ. "Ο πόνος υπερκέρασε την ευχαρίστηση", εξήγησε ο Βραζιλιάνος στόπερ. Ο Ρούσελ όμως κατάφερε να ξαναφορέσει τη φανέλα της Σαπεκοένσε τον Αύγουστο του 2017 και -προφανώς- το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ήταν ο τελευταίος συνδετικός κρίκος σε επίπεδο ποδοσφαιριστών με εκείνη την ταλαντούχα ομάδα που ξεκληρίστηκε με αδιανόητο τρόπο.

Ο Νέτο δεν αποχώρησε από την ομάδα, πάντως. Τον Ιανουάριο του 2020 ανέλαβε πόστο τιμ μάνατζερ, με συνέπεια να βρίσκεται κι αυτός δίπλα στη Σαπεκοένσε. Ο σύλλογος κάνει μια νέα αρχή έπειτα από τον περσινό υποβιβασμό στη Série B, όμως παράλληλα έπρεπε να δείξει τα 'δόντια' του στο πρωτάθλημα Καταρινένσε, το τοπικό πρωτάθλημα της πολιτείας Σάντα Καταρίνα.

Η Σαπεκοένσε έφτασε μέχρι τον τελικό, παρότι στη φάση των ομίλων τερμάτισε μόλις 8η και κινδύνεψε με υποβιβασμό. Στα προημιτελικά απέκλεισε την περσινή πρωταθλήτρια Αβαΐ, στα ημιτελικά πέρασε στα πέναλτι την Κρισιούμα και στον τελικό αντιμετώπισε την Μπρούσκουε. Με μία νίκη την περασμένη Τετάρτη και μία την Κυριακή, κατέκτησε το τρόπαιο και στέφθηκε πρωταθλήτρια της πολιτείας για 7 φορά στην ιστορία της και 2η έπειτα από το δυστύχημα. Το 2017 τα κατάφερε χωρίς κάποιον συνδετικό κρίκο με το τότε. Τόσο ο Νέτο όσο και ο Ρούσελ προσπαθούσαν να επανέλθουν στη δράση και απουσίασαν από εκείνη την πορεία. Φέτος, το πέτυχε με τον έναν να σηκώνει πρώτος το τρόπαιο και τον άλλον να παίζει ρόλο ως παράγοντας του αγωνιστικού τμήματος. Ήταν το πρώτο τρόπαιο που πανηγύρισαν, στο οποίο έπαιξαν ρόλο, ύστερα από εκείνη τη μοιραία βραδιά που άλλαξε τη ζωή τους. Και το άξιζαν όσο άξιζαν εκείνο το Copa Sudamericana 2016 που τους απονεμήθηκε τιμητικά, άνευ αγώνα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK