Η Σλάβια ζει το παραμύθι, η Άιντραχτ τρέχει το αήττητο

Αφήνοντας εκτός την πολυνίκη του θεσμού, η Σλάβια Πράγας μοιάζει αποφασισμένη να πάει μακριά τη βαλίτσα στο Europa League, τη στιγμή που η Άιντραχτ Φρανκφούρτης συνεχίζει την εντυπωσιακή αήττητη πορεία της στη διοργάνωση.

Slavia players celebrate their win during their Europa League Round of 16 second leg soccer match between Slavia Praha and Sevilla at the Sinobo stadium in Prague, Czech Republic, Thursday, March 14, 2019. (AP Photo/Petr David Josek)
Slavia players celebrate their win during their Europa League Round of 16 second leg soccer match between Slavia Praha and Sevilla at the Sinobo stadium in Prague, Czech Republic, Thursday, March 14, 2019. (AP Photo/Petr David Josek) AP PHOTO/PETR DAVID JOSEK

Βιγιαρεάλ, Μπενφίκα, Άρσεναλ, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Τσέλσι, Βαλένθια, Νάπολι και Σλάβια Πράγας είναι οι οκτώ ομάδες της προημιτελικής φάσης του Europa League, με τους Τσέχους να κάνουν την έκπληξη αφήνοντας εκτός συνέχειας τη Σεβίλλη και την Άιντραχτ να "καθαρίζει" στο Μιλάνο την Ίντερ, διατηρώντας παράλληλα το αήττητο δέκα αγώνων στη διοργάνωση.

Πού το πάει η Σλάβια;

Η πορεία της Σλάβια Πράγας στα ευρωπαϊκά κύπελλα της φετινής σεζόν δεν ξεκίνησε με ιδανικό τρόπο, καθώς οι Τσέχοι αποκλείστηκαν από την Ντινάμο Κιέβου στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Η αναμέτρηση στην Πράγα ολοκληρώθηκε με σκορ 1-1 και στη ρεβάνς του Κιέβου οι Ουκρανοί πήραν το εισιτήριο για τα play offs επικρατώντας με σκορ 2-0. Η Σλάβια Πράγας "υποβιβάστηκε" στο Europa League και αποφάσισε να... πάει μακριά την φετινή βαλίτσα.

Στη φάση των ομίλων, η πρόκριση ήρθε με ασυνήθιστο τρόπο. Τέσσερα γκολ έβαλε όλα κι όλα, αλλά ήταν αρκετά για να της χαρίσουν 10 βαθμούς και την δεύτερη θέση στο Group C πίσω από την Ζενίτ και μπροστά από τις Μπορντό, Κοπεγχάγη. Η άμυνα ήταν το "όπλο" των Τσέχων στην φάση των ομίλων, με μόλις τρία γκολ παθητικό, ωστόσο αυτό άλλαξε στα νοκ-άουτ.

Η κληρωτίδα έφερε τη Γκενκ στο διάβα της Σλάβια στους "32" της διοργάνωσης και το 0-0 της πρώτης αναμέτρησης στο "Sinobo Stadium" έδινε τον πρώτο λόγο στους Βέλγους ενόψει της ρεβάνς. Η αλήθεια αποδείχθηκε λίγο διαφορετική, καθώς οι Τσέχοι διέλυσαν την Γκενκ στο "Luminus Arena" και με γκολ των Κουφάλ, Τραορέ και δύο από τον Σκόντα πήραν την πρόκριση για τους 16, με το υπέρ τους 4-1!

Ο δρόμος για τα προημιτελικά έδειξε να φράζει για τα καλά, καθώς τα μπαλάκια τη ζευγάρωσαν με τη Σεβίλλη, ομάδα που έχει συνδέσει το όνομα της με το Europa League, μετρώντας πέντε κατακτήσεις του τροπαίου από το 2006 μέχρι το 2016!

Τόσο η αναμέτρηση του "Ramón Sánchez Pizjuán", όσο και αυτή στο "Sinobo Stadium", ολοκληρώθηκαν με σκορ 2-2 και μόλις ο Φραν Βάσκες σκόραρε στην παράταση για το 2-3 στο 98', ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο θα πόνταραν έστω και πέντε φακές στους Τσέχους.

Κι όμως. Με γκολ του Φαν Μπούρεν στο 102' και ένα ακόμη του Τραορέ στο 119', η Σλάβια Πράγας πέτυχε μια μυθική ανατροπή απέναντι στους Ανδαλουσιάνους και άρπαξε το εισιτήριο για τα προημιτελικά!

Αήττητη κι ωραία στο Μιλάνο η Άιντραχτ

Όσο εντυπωσιακή ήταν η ανατροπή της Σλάβια Πράγας απέναντι στην Σεβίλλη, άλλο τόσο και περισσότερο είναι η συνολική παρουσία της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στη φετινή διοργάνωση. Η γερμανική ομάδα αφού ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο Group H με έξι νίκες σε ισάριθμα ματς (αφήνοντας δεύτερη τη Λάτσιο και εκτός συνέχεια Μαρσέιγ και Απόλλωνα Λεμεσού), κλήθηκε να κοντραριστεί με την Σαχτάρ Ντόνετσκ στην νοκ-άουτ φάση των 32.

Η αναμέτρηση του "OSC Metalist" έληξε ισόπαλη με σκορ 2-2 και στη ρεβάνς του "Commerzbank-Arena" οι Γιόβιτς, Αλέρ και Ρέμπιτς διέλυσαν την ουκρανική άμυνα για το 4-1 και την πρόκριση της Άιντραχτ στους 16 της διοργάνωσης.

Εκεί οι Γερμανοί ήταν το θεωρητικό αουτσάιντερ στις διπλές αναμετρήσεις με την Ίντερ, που πήρε το 0-0 εκτός έδρας αλλά το πέταξε στα σκουπίδια στη ρεβάνς. Η Άιντραχτ πήρε προβάδισμα με τον Γιόβιτς στο 6' στο Μιλάνο, εκμεταλλεύτηκε την απουσία φορ στην ενδεκάδα των "νερατζούρι" (εκτός Ικάρντι και Λαουτάρο Μαρτίνες), κράτησε το "μηδέν" στην άμυνα και μαζί το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Η ομάδα του Άντι Χούτερ συνεχίζει την εκπληκτική της πορεία στη διοργάνωση διατηρώντας αήττητο δέκα αγώνων (οκτώ νίκες - δύο ισοπαλίες).

Στην παράταση η Μπενφίκα, στο 93' η Βαλένθια

Η Τσέλσι πήρε την πρόκριση με το συνολικό... 8-0 επί της Ντινάμο, καθώς το 3-0 του "Stamford Bridge" ακολούθησε το 0-5 στη ρεβάνς του Κιέβου.

Με δύο γκολ και μια ασίστ του Ομπαμεγιάνγκ η Άρσεναλ επικράτησε πιο εύκολα από όσο δείχνει το τελικό 3-0 της Ρεν, ανέτρεψε το 1-3 του πρώτου ματς και συνεχίζει στη διοργάνωση.

Η Μπενφίκα ζορίστηκε αρκετά απέναντι στην Ντινάμο Κιέβου και χρειάστηκε την παράταση για να κάμψει οριστικά την αντίσταση των Κροατών. Ο Ζόνας στο 71' ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα και οι Φέρο, Γκριμάλντο υπέγραψαν την πρόκριση των "αετών" της Λισσαβώνας στο έξτρα ημίωρο.

Η Βιγιαρεάλ ντούμπλαρε τις νίκες της επί της Ζενίτ και πέρασε με το συνολικό 3-1 (1-0, 2-1), ενώ η Νάπολι έπαιξε με τη φωτιά αλλά δεν κάηκε στην Αυστρία. Οι "παρτενοπέι" ηττήθηκαν με σκορ 3-1 από την Ζάλτσμπουργκ, ωστόσο με το υπέρ τους 3-0 στο "San Paolo" ήταν αυτοί που χαμογέλασαν στο τέλος.

Στο "Krasnodar Stadium" η Βαλένθια κόντεψε να δει τα ραδίκια ανάποδα, αλλά σώθηκε με ένα γκολ στις καθυστερήσεις. Οι "νυχτερίδες" κλήθηκαν να υπερασπιστούν το υπέρ τους 2-1 στη ρεβάνς της Ρωσίας και είδαν την Κρασνοντάρ έτοιμη να τους... πιει το αίμα σκοράροντας με τον Σουλεϊμάνοβ στο 85' για το 1-0. Οι γηπεδούχοι κρατούσαν την πρόκριση στα χέρια τους, αλλά ο Γκουέντες τους έκλεψε τη χαρά ισοφαρίζοντας στο 93' για το τελικό 1-1.

AP Photo/Petr David Josek

News 24/7

24MEDIA NETWORK