Η Σοθιεδάδ φιλοξένησε μια ολόκληρη πόλη στο Anoeta

Η μικρούλα Ντεπορτίβο Μπεσερίλ, από μια πόλη 754 κατοίκων, ηττήθηκε 8-0 τον Δεκέμβρη από την Σοθιεδάδ στο Copa del Rey. Ωστόσο κέρδισε μια ανεπανάληπτη εμπειρία στο Σαν Σεμπαστιάν και το γήπεδο Anoeta.

Φίλοι της Σοθιεδάδ πανηγυρίζουν ένα γκολ της ομάδας τους σε αναμέτρηση της La Liga με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα στο 'Anoeta', στις 15 Σεπτεμβρίου του 2018. (AP Photo/Jose Ignacio Unanue)
Φίλοι της Σοθιεδάδ πανηγυρίζουν ένα γκολ της ομάδας τους σε αναμέτρηση της La Liga με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα στο 'Anoeta', στις 15 Σεπτεμβρίου του 2018. AP PHOTO/JOSE IGNACIO UNANUE

Η Ντεπορτίβο Μπεσερίλ είναι μια ομάδα της 3ης κατηγορίας στην Ισπανία. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος, υπάρχει η La Liga, η La Liga 2, η Second Division B με 80 ομάδες χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους. Και μετά η κατηγορία που αγωνίζεται η Μπεσερίλ, με 361 ομάδες χωρισμένες σε 18 γκρουπ των 20 ή περισσότερων ομάδων. Η Μπεσερίλ πήρε πέρσι την άνοδο από το περιφερειακό πρωτάθλημα και φέτος αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Copa del Rey. Μάλιστα, έγινε ο σύλλογος από την μικρότερη πόλη της Ισπανίας που πήρε ποτέ μέρος στην διοργάνωση.

Η κλήρωση την έφερε αντιμέτωπη με την Ρεάλ Σοθιεδάδ. Το τελικό 8-0 μοιάζει απόλυτα φυσιολογικό για την διαφορά δυναμικότητας μεταξύ τους. Ωστόσο μετά την λήξη της αναμέτρησης, ο Χοκίν Απεριμπάι, τους κάλεσε όλους στο Anoeta. Όταν λέμε όλους, εννοούμε όλους. Στην κυριολεξία. Ο πρόεδρος της Σοθιεδάδ κάλεσε ολόκληρη την μικρή αυτή πόλη στο Σαν Σεμπαστιάν για ένα εντός έδρας ματς της ομάδας του!

Χρειάστηκε λίγος καιρός για να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες, αλλά η υπόσχεση τηρήθηκε. Την περασμένη Παρασκευή (21/02), μετά το τέλος της απογευματινής προπόνησης, οι παίκτες της Ντεπορτίβο Μπεσερίλ μάζεψαν τα πράγματα τους και έφυγαν σφαίρα για το σπίτι. Ήταν 10 το βράδυ και την επομένη έπρεπε να σηκωθούν νωρίς. Στις 7.30 το πρωί ήταν ξανά στο προπονητικό κέντρο, για να επιβιβαστούν σε λεωφορείο πηγαίνοντας βόρεια, σε μια διαδρομή 4 ωρών. Είχαν αγώνα αλλά όχι τον δικό τους. Προορισμός ήταν το Σαν Σεμπαστιάν. Μαζί τους ήταν και μια ολόκληρη πόλη! 754 άνθρωποι μένουν στο Μπεσερίλ, μια μικρή πόλη στην περιφέρεια της Παλένσια. Περισσότεροι από 550 επιβιβάστηκαν επίσης στα λεωφορεία που τους περίμεναν για να συνοδεύσουν αυτό της ομάδας μέχρι το Anoeta.

Ξεναγήθηκαν στο Σαν Σεμπαστιάν, περπατώντας τα πανέμορφα στενά του. Χωρίς σανγκρία (αυτή την πίνουν οι Νότιοι) αλλά με πολύ πατσαράν (αγαπημένο ποτό στην Χώρα των Βάσκων) ή έστω τσακολί. Έφαγαν. Και καλά και πολύ. Κάποιοι από αυτούς μπήκαν και στη θάλασσα. Προσκλήθηκαν στην λέσχη των φίλων της Σοθιεδάδ, που είχαν από ένα δώρο για όλους... Έβγαλαν φωτογραφίες, έκαναν καινούργιους φίλους. Έμαθαν και λίγα από την Euskera, διάλεκτο στην Χώρα των Βάσκων. Δεν τους στοίχισε τίποτα. Τα πάντα ήταν πληρωμένα από την Σοθιεδάδ! Τα λεωφορεία, τα εισιτήρια του αγώνα, τα γεύματα. Περισσότεροι άνθρωποι από τα 2/3 μιας πόλης έζησαν μια τρομερή εμπειρία.

"Έμειναν τόσο λίγοι πίσω, που ζητήσαμε από το δημοτικό συμβούλιο να στείλει περιπολίες για να προσέχουν τα σπίτια μας. Ουσιαστικά λίγοι ηλικιωμένοι άνθρωποι έμειναν στην πόλη", αποκάλυψε ο Χουάν Αντόνιο Ρεδόνδο, πρόεδρος της Ντεπορτίβο Μπεσερίλ. "Για εβδομάδες κανείς δεν μιλούσε για κάτι άλλο. Έχουμε ένα γκρουπ στο what's app, όπου πρακτικά συμμετέχει όλη η πόλη", τόνισε ο δήμαρχος της Μπεσερίλ, Φραν Πέρεθ.

"Η Ρεάλ Σοθιεδάδ δεν μας έθεσε κανένα όριο, αλλά δεν θέλαμε να εκμεταλλευτούμε την γενναιοδωρία της", εξήγησε ο πρόεδρος Ρεδόνδο. "Το φαγητό ήταν σα να βρισκόμαστε σε γάμο", υποστήριξε ο Νταβίδ Γκονθάλεθ, αρχηγός της ομάδας. Παιδιά απ' την πόλη συνόδευσαν τους παίκτες της Σοθιεδάδ στον αγωνιστικό χώρο. Ίσως να έφεραν και γούρι στους γηπεδούχους, που έφτασαν σε μια σπουδαία νίκη με σκορ 3-0 επί της Βαλένθια.

Μοιραία, έφτασε η στιγμή για την πόλη και την ομάδα του Μπεσερίλ να επιβιβαστούν ξανά στα λεωφορεία για να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. "Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, έτσι πρέπει να το βλέπουμε", είπε ο αντιπρόεδρος Χοσέ Εστεμπάν. "Ελπίζω να είμαστε φίλοι για πάντα", τόνισε ένας οπαδός.

"Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε τον τρόπο που μας φέρθηκαν, από τον πρόεδρο Απεριμπάι μέχρι τον τελευταίο κάτοικο της πόλης. Ικανοποίησαν κάθε ανάγκη μας, από την άφιξη μας και σε όλη τη διάρκεια της διαμονής μας στο Σαν Σεμπαστιάν. Στους δρόμους μας χαιρετούσαν, μας επευφημούσαν. Θα μας μείνει αξέχαστη αυτή η εμπειρία", υποστήριξε ο δήμαρχος Φραν Πέρεθ. Αλλά είχε έρθει η ώρα της επιστροφής. Η Ντεπορτίβο Μπεσερίλ είχε παιχνίδι την επομένη. Κέρδισε με 1-0.

Εμπαπέ ή Χάαλαντ; Ποιος είναι καλύτερος; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

ΠΗΓΗ: 

THEGUARDIAN.COM

News 24/7

24MEDIA NETWORK