Η στιγμή που ο Ντιντιέ Ντρογκμπά πίστεψε στα πάντα

Συμπληρώθηκαν αισίως 8 χρόνια (παρά μία ημέρα) από την ημέρα που η Τσέλσι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στα χρονικά και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά είχε ένα διδακτικό thread για την περίσταση.

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά έχει μόλις σκοράρει το 1-1 για ην Τσέλσι στον τελικό του Champions League απέναντι στην Μπάγερν, τον Μάη του 2012
Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά έχει μόλις σκοράρει το 1-1 για ην Τσέλσι στον τελικό του Champions League απέναντι στην Μπάγερν, τον Μάη του 2012 AP PHOTO/MATT DUNHAM

Κυριακή πρωί στο Λονδίνο του 2012 και το ημερολόγιο δείχνει 4 Μαρτίου. Με γκολ ενός Βορειοϊρλανδού (ΜακΚόλι), η Τσέλσι έχει ηττηθεί 1-0 από τη Γουέστ Μπρομ του Ρόι Χόντσον (που το κάνει ακόμη χειρότερο) το Σάββατο στο 'Χόθορνς' και αφού ξημερώνει η επόμενη μέρα ο Αντρέ Βίλας-Μπόας παραδίδεται βορά στους επικριτές του που ζητούσαν από καιρό την κεφαλή του επί πίνακι. Η εκτέλεση δια αποκεφαλισμού εκτελείται χωρίς άλλη καθυστέρηση. Πανηγυρισμοί από το πλήθος την ώρα που η γκιλοτίνα πέφτει με φόρα.

"Δυστυχώς τα αποτελέσματα και οι εμφανίσεις της ομάδας δεν είναι αρκετά καλά και δεν φαίνονται σημάδια βελτίωσης σε μια κομβική στιγμή της σεζόν. Η ομάδα ανταγωνίζεται ακόμη στα υψηλά επίπεδα του Champions League και το Κυπέλλου, διεκδικώντας επίσης μια θέση στην τετράδα της Premier League και σκοπεύουμε να παραμείνουμε όσο ανταγωνιστικοί γίνεται σε όλα επίπεδα. Μ' αυτό στο μυαλό, νιώσαμε ότι η μοναδική επιλογή ήταν να κάνουμε μια αλλαγή αυτήν τη στιγμή", ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι 'μπλε' και έφερε τους τίτλους τέλους στην τρομερά σύντομη συνεργασία με τον ανερχόμενο Πορτογάλο προπονητή. Για τον οποίο, μην ξεχνάμε, τον Ιούνιο του 2011 ο Ρόμαν Αμπράοβιτς είχε καταβάλει ρήτρα 15 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να τον αποδεσμεύσει από την κάτοχο του Europa League Πόρτο.

Ο Αντρέ Βίλας-Μπόας στον πάγκο της Τσέλσι τον Γενάρη του 2012
Ο Αντρέ Βίλας-Μπόας στον πάγκο της Τσέλσι τον Γενάρη του 2012 AP PHOTO/ALASTAIR GRANT

Ο Ρώσος μεγιστάνας είχε πειστεί ότι ο Βίλας-Μπόας θα είναι η απόλυτη συνέχεια του Ζοζέ Μουρίνιο σε μια πιο πιο μοντέρνα εκδοχή. Φρούδες οι ελπίδες του και 9 μήνες αργότερα αφαιρεί το προσωπείο του καλοσυνάτου και (παγωμένα) χαμογελαστού παράγοντα και φορά το αμείλικτο βλέμμα που (κατα)δικάζει προπονητές χωρίς ελαφρυντικά.

Η Τσέλσι, ξοδεύοντας περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ στις δύο μεταγραφικές περιόδους, έχει ήδη αποκλειστεί στο Λιγκ Καπ χάνοντας από τη Λίβερπουλ, έχει γίνει άνω-κάτω στ' αποδυτήρια όταν τίθεται εκτός ομάδας οι Ανελκά-Άλεξ, έχει προκριθεί στο όριο από τον όμιλο του Champions League νικώντας 3-0 την ισόβαθμη Βαλένθια στο τελευταίο παιχνίδι και κυνηγά μια ανατροπή σχεδόν ουτοπική ύστερα το σοκαριστικό 3-1 της ασύλληπτης Νάπολι με Χάμσικ-Λαβέτσι-Καβάνι στο 'Σαν Πάολο' για να συνεχίσει στα προημιτελικά. Όλα είναι εις βάρος της. Υπό ασφυκτική πίεση χρόνου προκρίνεται η λύση του υπηρεσιακού προπονητή ως το τέλος της σεζόν και ο Ρομπέρτο ντι Ματέο, ο άνθρωπος της διοίκησης δίπλα στον Βίλας-Μπόας με μεροκάματα σε χαμηλότερες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου, αναλαμβάνει το κουμάντο ενός καραβιού που έμπαζε νερά από το αμπάρι του. Καμία έκπληξη, όταν στην ίδια θέση είχε προαχθεί προ ετών ο Άβρααμ Γκραντ.

Βεβαίως οι Λονδρέζοι, με ποιοτικότατο ρόστερ, μεταμορφώνονται αγωνιστικά. Χάρη σε γκολ του Ιβάνοβιτς στην παράταση αποκλείουν με 4-1 τους 'παρτενοπέι' στο Λονδίνο πετυχαίνοντας μια μεγάλη έκπληξη δεδομένων των συνθηκών, πέφτουν με την Μπενφίκα και επικρατούν δύο φορές χωρίς να απειληθούν, πετούν εκτός την Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα με τα δύο περίφημα γκολ των Ραμίρες - Τόρες στο 'Καμπ Νόου', μολονότι από το 37' έχει αποβληθεί ο Τέρι και στο 43' χάνουν ήδη 2-0, και φτάνουν ως τον τελικό του Μονάχου. Παράλληλα, καταγράφουν θριαμβευτική πορεία στον Κύπελλο, κατατροπώνοντας διαδοχικά Λέστερ-Τότεναμ, και νικώντας 2-1 τη Λίβερπουλ στον Τελικό του Γουέμπλεϊ κατακτούν το τρόπαιο για 7η φορά!

Ο Ιταλός προπονητής πιστώνεται εξ ολοκλήρου την πλήρη μεταμόρφωση του συνόλου και ανταμείβεται με μια μόνιμη σύμβαση συνεργασίας που θα γέμιζε το λογαριασμό του με 130.000 λίρες εβδομαδιαίως τουλάχιστον ως το φθινόπωρο του 2013. Λεπτομέρεια: Είχε απολυθεί πριν βγει ο Νοέμβριος του 2012. Βλέπετε, παρά την 6η θέση στο πρωτάθλημα (πίσω από Τότεναμ και Νιούκαστλ), έχει στις 21/5 φέρει την Τσέλσι στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στα χρονικά και ο Αμπράμοβιτς τον έλουσε με χρυσάφι. Η αγγλική ομάδα είναι τυχερή ως το 83' που ο Τόμας Μίλερ ανοίγει το σκορ για την έτερη φιναλίστ Μπάγερν. Μολαταύτα οι 'μπλε' προλαβαίνουν να ισοφαρίσουν στο 88' και να νικήσουν 4-3 στα πέναλτι, παρόλο που ο Μάτα αστόχησε στην πρώτη εκτέλεση. Όλιτς και Σβαϊνστάιγκερ δεν βρίσκουν τα δίχτυα του Τσεχ και οι Λονδρέζοι παίρνουν αυτό που άξιζαν περισσότερο το 2008.

Οκτώ χρόνια μετά, γιορτάζοντας πρόωρα την επέτειο της κατάκτησης του τροπαίου, ο Ντιντιέ Ντογκμπά επέλεξε να μας μυήσει σ' εκείνη την περίοδο των 2.5 μηνών. Αμέσως μετά την απόλυση του Βίλας-Μπόας και την αναπάντεχη τροπή των πραγμάτων. Εξηγώντας πώς και τι συνέβη και αποδίδοντας τα του Καίσαρος Καίσαρι. Δίχως αναφορά στον Ντι Ματέο, όχι κανείς θεωρούσε το αντίθετο. Μαρτυρώντας μια κουβέντα των ποδοσφαιριστών, ευλογώντας την τύχη φυσικά και αποθεώνοντας την έννοια της πίστης, που πήγαζε από έναν 23χρονο της εποχής, ως το τελευταίο λεπτό. Διότι στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν τελειώνει πριν σφυρίξει λήξη ο διαιτητής Πέδρο Προέντσα. Ακόμη κι αν είσαι σίγουρος το αντίθετο βάζοντας τα κλάματα.

Η ζωηρή διήγηση του Ιβοριανού γκολτζή που είχε ισοφαρίσει στο 88' προτού εκτελέσει το τελευταίο πέναλτι ζωντανεύει την εποχή μέσα από το thread στο twitter.

"Πριν από οκτώ χρόνια, ο προπονητής είχε απολυθεί από την ομάδα και εμείς, οι ποδοσφαιριστές είχαμε μια ομαδική συνάντηση στην οποία αναγνωρίσαμε ότι ευθυνόμασταν κατά μέρος για την αποχώρηση. Ο αρχηγός Τζον Τέρι μίλησε, ο Φρανκ Λάμπαρντ, ο Πετρ Τσεχ και άλλοι ηγέτες στο σύνολο επίσης. Αποφασίσαμε να δώσουμε τα πάντα στη διοργάνωση, παρά την ήττα με 4-1 από τη Νάπολι. Κυνηγούσαμε αυτό το τρόπαιο για οκτώ χρόνια και δεν είχαμε καταφέρει κάτι περισσότερο από το να είμαστε φιναλίστ. Όλοι μας συμφωνήσαμε να βάλουμε το εγώ παράπλευρα και να προκαλέσουμε τον καθέναν στον ίδιο σκοπό.

Μετά τη συνάντηση ζήτησα από τον 23χρονο νεαρό Χουάν Μάτα 'σε παρακαλώ μαέστρο, βοήθησέ με να κερδίσουμε το Champions League'. Με κοίταξε 'φίλε, είσαι τρελός. Είσαι ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, εσύ θα με βοηθήσεις να το κερδίσουμε'. Του είπα ότι 'είμαι 8 χρόνια εδώ και δεν το κερδίσαμε ποτέ, οπότε πιστεύω ότι εσύ είσαι αυτός που θα μας βοηθήσει να νικήσουμε. Θα σου κάνω ένα δώρο, αν το κερδίσουμε' .

Ήταν τέλη του Φλεβάρη. Τρεις μήνες μετά, ήμασταν στο Μόναχο, στον τελικό, στο γήπεδό τους, βυθισμένοι κάτω από ένα κόκκινο κύμα. Οι γηπεδούχοι πήραν το προβάδισμα οκτώ λεπτά πριν από τη λήξη και στη διαδρομή για τη σέντρα για τα τελευταία οκτώ λεπτά ήμουν τόσο πολύ χωρίς κουράγιο που ο νεαρός άνδρας μου είπε 'πίστεψε Ντίντι, πρέπει να το πιστέψεις'.

Σχεδόν δακρυσμένος απάντησα, αφού κοίταξα στον πίνακα 'να πιστέψω σε τι; έχει σχεδόν τελειώσει. Θα κλάψω όπως πριν από λίγους μήνες, όταν έχασα στον τελικό με την Ακτή Ελεφαντοστού'. Τελευταίο λεπτό, τελευταίο κόρνερ, εννοώ πρώτο κόρνερ για εμάς έναντι των δεκαοκτώ της Μπάγερν. Φανταστείτε ποιος εκτέλεσε το κόρνερ. Ο Χουάν Μάτα και υπόλοιπα είναι ιστορία. Το μάθημα είναι ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕ. Χρόνια μας πολλά".

News 24/7

24MEDIA NETWORK