Η στρατηγική του Guardiola για τα νέα ρεκόρ της Manchester City

Θα έλεγες πως η Manchester City πήρε με στιλ το περυσινό πρωτάθλημα στην Premier League. Φέτος εμφανίζει καλύτερα νούμερα. Δες τα στοιχεία και την άποψη του λαού, στο τελευταίο poll.

Η στρατηγική του Guardiola για τα νέα ρεκόρ της Manchester City

Την 1η Φεβρουαρίου του 2016, ο Pep Guardiola υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την Manchester City. Στο πρώτο φιλικό, με την Bayern, έχασε (1-0). Στο πρώτο επίσημο ματς, στις 13/8 του 2016 -για την Premier League- νίκησε 2-1 τη Sunderland. Για να μη σε πάω καρέ-καρέ, η πρώτη σεζόν ήταν ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Παρεμπιπτόντως, συνέχισε να μετρά νίκες επί του José Mourinho, επίσης τότε νέο πρόσωπο στην Αγγλία.

Η City αποκλείστηκε στους 16 του UEFA Champions League, έκανε 100 τα παιχνίδια του -ως προπονητής- στην Ευρώπη και το ρεκόρ 61 νίκες, 23 ισοπαλίες του έδωσε την πρώτη θέση στον ιστορικό πίνακα. Αυτήν που έως τότε κρατούσε ο προπονητής του στην Barcelona, Louis van Gaal.

Τρόπαιο δεν σήκωσε και αυτή ήταν η πρώτη του σεζόν, χωρίς έστω μια άρση. Το 0/4 χαρακτηρίστηκε ως "αποτυχία". Εκείνος δεν ασχολήθηκε περισσότερο από το να πει "του χρόνου θέλω να δω να παίζουμε καλύτερα". Είχε προσδιορίσει την άμυνα ως ένα στοιχείο που έπρεπε να βελτιωθεί "για να πάρουμε τίτλο". Την ενίσχυσε με τους Ederson Moraes, Benjamin Mendy, John Stones και Kyle Walker. Γενικά, το σπατάλησε το ευρώ/δολάριο/λίρα. Είδε και χαΐρι και προκοπή.

Brazil's goalkeeper Ederson Moraes attempts to save a shot as he takes part in the Brazilian soccer teams training session at Tottenham Hotspur's training ground in north London, Monday, Oct. 8, 2018. (AP Photo/Alastair Grant)
Brazil's goalkeeper Ederson Moraes attempts to save a shot as he takes part in the Brazilian soccer teams training session at Tottenham Hotspur's training ground in north London, Monday, Oct. 8, 2018. (AP Photo/Alastair Grant) AP

H δεύτερη χρονιά του στους "Πολίτες" δεν ήταν ό,τι περίμεναν όλοι, βάσει των δεύτερων σεζόν του στις προηγούμενες ομάδες. Ήταν κάτι ακόμα καλύτερο: οδήγησε την ομάδα σε 32 νίκες, στο σύνολο των 38 ματς, είδε τους παίκτες του να σκοράρουν 106 γκολ και να δέχονται μόνο 27, καθ' οδόν για το στέμμα του πρωταθλητή. Σημειωτέων, το φόρεσε συγκεντρώνοντας 100 βαθμούς, που ήταν ρεκόρ. Ρεκόρ ήταν και ο αριθμός νικών -όπως φυσικά και τα γκολ.

Οι διοικούντες του έδωσαν να υπογράψει ένα νέο συμβόλαιο. Αυτό λήγει το 2021. Θα έλεγες ότι είχε δικαιολογήσει κάθε cent του μισθού του. Ακριβώς αυτό κάνει και φέτος, με τους ειδικούς των στατιστικών στο ποδόσφαιρο ( Gracenote) να προειδοποιούν πως η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη.

Φέτος έχει φτάσει στις 20 προσπάθειες για γκολ, ανά αγώνα. Αριθμός που πέρυσι ήταν κάτω των 17. Και έχει χάσει τον Kevin de Bruyne με τραυματισμό στο γόνατο, στην πρεμιέρα.

Η City έχει παίξει πολύ καλύτερα, στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές της φετινής σεζόν στην Premier League, συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Έχει δημιουργήσει 20% περισσότερες ευκαιρίες και έχει ένα βαθμό περισσότερο". Στο γράφημα που δημιούργησε για να εξηγήσει όσο πιο απλά γινόταν, τα δεδομένα, η Gracenote ανέφερε και τα προσδοκώμενα γκολ, για τα οποία το Contra.gr σε έχει ενημερώσει ενδελεχώς.

Οι ίδιοι άνθρωποι κατέληξαν, μετά την έρευνα τους, στο ότι η City δεν έχει βελτιωθεί μόνο στην επίθεση. Έχει γίνει καλύτερη και στην άμυνα. Μολονότι δίνει 19% περισσότερες ευκαιρίες στις αντιπάλους, οι πιθανότητες που υπάρχουν να γίνουν αυτές γκολ έχουν μειωθεί κατά 25%. " Ένας από τους λόγους αυτής της μείωσης, είναι το γεγονός ότι οι παίκτες παίκτες που βρίσκονται στην άμυνα παίζουν μαζί για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου".

Οι ειδικοί πιστεύουν και ότι η βελτίωση στα στατιστικά μπορεί να οφείλεται στο ότι " οι full backs δεν μπλέκουν σε πιο προωθημένες θέσεις, ιδιαίτερα", κάτι που έγινε ξεκάθαρο στο Anfield την Κυριακή 7/9, όπου η ήττα της περασμένης σεζόν (4-3) έγινε 0-0. " Και αυτό οφείλεται στην πιο ρεαλιστική προσέγγιση του Guardiola". Ας μείνουμε όμως, λίγο ακόμα στις ομάδες που έπαιξαν στο Alfield.

Συμφωνεί ο λαός με την κυριαρχία

Η Virgiun Media, εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες τηλεόρασης, τηλεφώνου και Internet στη Μεγάλη Βρετανία διενήργησε έρευνα, με τη συμμετοχή 4.300 φιλάθλων που κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση "ποιος θα πάρει φέτος το πρωτάθλημα". Το 53% προτίμησε τη Manchester City και το 47% τη Liverpool. Οι περισσότεροι από αυτό το 47% εξήγησαν πως στηρίζουν την επιλογή τους στο γεγονός ότι καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να κρατήσει τον τίτλο σε back το back χρονιές, μετά τη Manchester United το 2008 και το 2009. Ξεκαθαρίζεται πως " η αναζήτηση του Pep στην 'καταστροφή του ποδοσφαίρου' και τις νέες επιτυχίες εξαρτάται απόλυτα από τους Moraes, Mendy, Stones και Walker και την ανταπόκριση τους στα τεστ που τους περιμένουν φέτος".

Credits: AP Photo/Alastair Grant, Rui Vieira

News 24/7

24MEDIA NETWORK