Η σύνδεση της Σάλκε με τον Χίτλερ είχε το τέλος του παράφρονα δικτάτορα

Ένα άρθρο των 'Times' το 2008 ήθελε τον Αδόλφο Χίτλερ 'υπεύθυνο' για την κυριαρχία της Σάλκε στο γερμανικό πρωτάθλημα την περίοδο 1933-1945. Ισχυρισμός που είχε τέλος παρόμοιο με αυτό του παράφρονα δικτάτορα, χάρη στην απάντηση του Γκερντ Βος.

Ο τελικός του γερμανικού πρωταθλήματος το 1939 διεξήχθη ανάμεσα σε Σάλκε και Αντμίρα. Στις 11 Απριλίου του 2005, η Σάλκε δημοσίευσε μια έρευνα με την ιστορία του συλλόγου στην διάρκεια του Τρίτου Ράιχ. Είναι η πρώτη ομάδα της Bundesliga που έξετασε το παρελθόν της ουδέτερα, στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας. Τα αποτελέσματα βρίσκονται στο βιβλίο 360 σελίδων "Ανάμεσα στο μπλε και το λευκό είναι το γκρι", των εκδόσεων Klartext Verlag. (AP Photo/Klartext Verlag)
Ο τελικός του γερμανικού πρωταθλήματος το 1939 διεξήχθη ανάμεσα σε Σάλκε και Αντμίρα. Στις 11 Απριλίου του 2005, η Σάλκε δημοσίευσε μια έρευνα με την ιστορία του συλλόγου στην διάρκεια του Τρίτου Ράιχ. Είναι η πρώτη ομάδα της Bundesliga που έξετασε το παρελθόν της ουδέτερα, στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας. Τα αποτελέσματα βρίσκονται στο βιβλίο 360 σελίδων "Ανάμεσα στο μπλε και το λευκό είναι το γκρι", των εκδόσεων Klartext Verlag. AP PHOTO/KLARTEXT VERLAG

Ένα άρθρο των Times από το 2008, με τίτλο "Οι 50 χειρότεροι διάσημοι οπαδοί του ποδοσφαίρου", εξακολουθεί να έχει επίδραση στην κοινή γνώμη. Μια λίστα μάλλον εκλεκτική, με την -υποτιθέμενη- συμπάθεια του Σιλβέστερ Σταλόνε στην Έβερτον ή του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Άρσεναλ. Σε κάθε περίπτωση, η πλέον πολυσυζητημένη σύνδεση ήταν αυτή του Αδόλφου Χίτλερ με την Σάλκε.

Στις 26 Νοεμβρίου του 2008 ο Κάβεχ Σόλχεκολ, που υπογράφει το άρθρο, υποστήριζε χαρακτηριστικά πως "ο Fuhrer είχε συμπάθεια στην Σάλκε, που όλως τυχαίως, ήταν πρωταθλήτρια Γερμανίας 6 φορές από το 1933 ως το 1945. Η νίκη σε ένα ματς, έγραψε ο Τζόζεφ Γκέμπελς, επικεφαλής προπαγάνδας του Χίτλερ, είναι σημαντικότερη για τον λαό από την κατάκτηση μιας πόλης ανατολικά. Προφανώς δεν πήγε ποτέ σε μια αναμέτρηση Νόριτς-Μίλγουολ".

Το ίδιο προφανές ωστόσο ήταν το γεγονός πως η Σάλκε -και όχι μόνο- είναι μια ομάδα που δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με έναν παράφρονα που ευθύνεται για την απώλεια εκατομμυρίων ψυχών. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η σύνδεση γίνεται με άλματα λογικής και σίγουρα όχι τεκμηριωμένα. Έτσι η απάντηση του διευθυντή επικοινωνίας της Σάλκε, Γκερντ Βος, δεν άργησε επίσης να γίνει viral...

"Αγαπητέ συντάκτη

Το άρθρο σου "Οι 50 χειρότεροι διάσημοι οπαδοί του ποδοσφαίρου" ήταν ενδιαφέρον. Μέχρι τότε δεν γνωρίζαμε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ συμπαθούσε την Σάλκε, πολύ περισσότερο πως υπήρξε οπαδός της. Ήμασταν πολύ περίεργοι να ανακαλύψουμε τι ώθησε τους σεβάσμιους Times να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Έτσι ερευνήσαμε ξανά και ξανά, αν η διοίκηση της ομάδας από το 1933 μέχρι το 1945, ονόμασε κάποια εξέδρα 'Fuhrer Stand' για παράδειγμα, ενώ παρακολουθήσαμε κάθε επεισόδιο του 'Allo 'Allo για να βρούμε κάποιο στοιχείο. Τίποτα.

Στην πραγματικότητα πρέπει να ήταν οπαδός του καναπέ, αφού δεν έκανε τον κόπο να εμφανιστεί σε κάποιο παιχνίδι μας, ακόμη κι αν επρόκειτο για τελικό του πρωταθλήματος που διεξαγόταν στο κατώφλι του, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Μάλλον θα ήταν απασχολημένος με την πολιτική γενοκτονίας, ή μπορεί και να μην καν φίλος του ποδοσφαίρου. Τουλάχιστον αυτό αποκάλυψε μια επιστημονική έρευνα που διεξήγαγε ο σύλλογος το 2004. Ο αρθρογράφος ανέλυσε μια θεωρία πως η Σάλκε κατέκτησε 6 πρωταθλήματα στην διάρκεια του Τρίτου Ράιχ γιατί είχε την υποστήριξη των Ναζί.

Το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο: αυτή η θεωρία είναι για τα σκουπίδια. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι Ναζί προσπάθησαν να γευτούν λίγο από τον ήλιο της σπουδαίας δημοτικότητας μιας ομάδας που ήταν ανάμεσα στις κορυφαίες της χώρας από το 1927. Ο Χίτλερ δεν το έκανε ποτέ για δύο λόγους. Ο πρώτος, γιατί η φυσιογνωμία των ποδοσφαιριστών, με τα στραβά πόδια και τα σακατεμένα γόνατα δεν αντιπροσώπευε ακριβώς την ιδέα μιας ανώτερης γερμανικής φυλής.

Ο δεύτερος, γιατί πήγε σε ένα ποδοσφαιρικό ματς μια φορά στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το 1936, αλλά η Γερμανία έχασε με 2-0 από τη Νορβηγία. Ατυχία! Το συμπέρασμα ότι ο Χίτλερ ήταν οπαδός της Σάλκε επειδή η ομάδα κέρδισε τίτλους στην διάρκεια της θητείας του πρέπει να σημαίνει πως η Μάργκαρετ Θάτσερ είναι οπαδός της Λίβερπουλ. Το αστείο είναι πως ποτέ δεν υπήρξε.

Χαιρετισμούς, Γκερντ Βος"

Το γράμμα του Γκερντ Βος μάλλον δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Ωστόσο το πλέον αδιάσειστο επιχείρημα που αντικρούει τους ισχυρισμούς των Times, αφορά το γεγονός πως όχι μόνο η Σάλκε, αλλά το ποδόσφαιρο ως άθλημα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ιδεώδη του Χίτλερ και τα μηνύματα μίσους και μισαλλοδοξίας που θέλησε να περάσει στην ανθρωπότητα. Παίρνοντας, στο τέλος, την απάντηση που του άξιζε.


News 24/7

24MEDIA NETWORK