Η τελευταία ευκαιρία του Κώστα Μανωλά

Ο Κώστας Μανωλάς παρασύρεται σε χαμηλό επίπεδο ως παίκτης της Ρόμα και η Νάπολι του πετάει σωσίβιο. Αν δεν το πιάσει, μοιάζει απίθανο να ξαναβρεί τον δρόμο προς την ελίτ του ποδοσφαιρικού κόσμου.

Ο Κώστας Μανωλάς της Ρόμα αντιδρά μετά από χαμένη ευκαιρία του στη διάρκεια του αγώνα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης για τους ομίλους του Champions League 2018-2019, στο 'Ολίμπικο' της Ρώμης, Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018
Ο Κώστας Μανωλάς της Ρόμα αντιδρά μετά από χαμένη ευκαιρία του στη διάρκεια του αγώνα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης για τους ομίλους του Champions League 2018-2019, στο 'Ολίμπικο' της Ρώμης, Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Ο Κώστας Μανωλάς αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Εθνικής Ελλάδας με βάση το χρηματιστήριο που έχει επιβληθεί στο άθλημα από την ιστοσελίδα Transfermarkt. Η αξία του ανέρχεται σε 45.000.000 ευρώ, παρότι είναι στόπερ και μάλιστα Έλληνας, συνδυασμός που είθισται να συμπιέζει προς τα κάτω τα ποσά.

Παράλληλα, ο 28χρονος ποδοσφαιριστής βρίσκεται μπλεγμένος σε μία μεταγραφική υπόθεση εβδομάδων, η οποία δύσκολα θα κλείσει εντός των προσεχών ημερών. Η Νάπολι τον διεκδικεί, ο ίδιος φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους 'παρτενοπέι', όμως η Ρόμα δεν δέχεται να χάσει φθηνά τον 'στυλοβάτη' της άμυνάς της. Το φθηνά αποτιμάται σε λιγότερο από 36.000.000 ευρώ, όσο είναι η ρήτρα αποδέσμευσής του από το συμβόλαιο που υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2017 και το οποίο θεωρητικά θα τον κρατούσε στο 'Ολίμπικο' της Ρώμης μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Ήταν ένα συμβόλαιο που του προσφέρθηκε για να σταματήσει η σεναριολογία που τον ήθελε εκτός Ρώμης κάθε καλοκαίρι, αφού οι απολαβές του ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Ο διεθνής στόπερ έφτασε στα 2.700.000 ευρώ από 1.600.000 ευρώ που έπαιρνε, μετά από την αγορά του από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2014 για 15.000.000 ευρώ. Το ποσό ήταν μεγάλο την ώρα των υπογραφών, ωστόσο τα νούμερα εκτοξεύονται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και μόλις 1,5 χρόνο μετά, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Ο ηγέτης της άμυνας της Ρόμα, ένας από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας σε απόδοση (και) τη φετινή σεζόν, είναι μόλις ο 7ος πιο ακριβοπληρωμένος του ρόστερ, πίσω από Έντιν Τζέκο (4,5 εκατ.), Χαβιέρ Παστόρε (3,5), Στεβέν Ενζονζί (3,1), Ντανιέλε ντε Ρόσι (3), Αλεσάντρο Φλορέντσι (2,8) και Ντιέγκο Περότι (2,8). Από τα ρόστερ των 20 ομάδων της Serie A που άρχισαν τη σεζόν 2018-2019, ο Μανωλάς είχε μόλις το 46ο πιο υψηλό συμβόλαιο! Κάτι έπρεπε να αλλάξει...

Ρόμα και Μανωλάς έπεσαν επίπεδο

Η απόδοσή του τη φετινή χρονιά είχε σκαμπανεβάσματα, γκάφες, ήττες, άσχημες εμφανίσεις, τραυματισμούς. Δεν έπιασε το ζενίθ της τελευταία διετίας, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχασε την αξία του ως παίκτης. Ουσιαστικά επηρεάστηκε από την αγωνιστική καθίζηση των Ρωμαίων, μετά από την περσινή εκπληκτική σεζόν που τους βρήκε μια ανάσα από τον τελικό του Champions League. Η απόλυση του Εουζέμπιο ντι Φραντσέσκο ήταν χαρακτηριστική της κατάστασης στην οποία βρέθηκε ο σύλλογος, από την οποία δεν μπόρεσε να σωθεί ουδείς παίκτης του.

Ο Μανωλάς δεν πτοήθηκε, γνωρίζοντας ότι οι μετοχές του στην Ιταλία παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Εξάλλου, όλες οι κορυφαίες ομάδες τα τελευταία καλοκαίρια 'ξεφορτώνονται' τους γηρασμένους στόπερ τους και παίρνουν πιο νεαρούς, φρεσκάροντας το ρόστερ. Ο Μίλαν Σκρίνιαν και ο Στέφαν ντε Φράι στην Ίντερ, ο Ματία Καλντάρα στη Γιουβέντους και στη Μίλαν είναι μερικά από τα παραδείγματα. Υπάρχουν, βέβαια, και ορισμένοι στόπερ κορυφαίου επιπέδου που δεν χρειάζονται αντικατάσταση, αφού βρίσκονται σε ιδανική ηλικία, όπως ο Καλιντού Κουλιμπαλί της Νάπολι και ο Αλέσιο Ρομανιόλι της Μίλαν.

Στην τελευταία κατηγορία θεωρητικά ανήκει και ο Μανωλάς, ωστόσο η απουσία της ομάδας του από την ελίτ την περσινή σεζόν ουσιαστικά υποβιβάζει και τον Έλληνα στόπερ. Το επεισοδιακό διαζύγιο με τον αθλητικό διευθυντή Μόντσι και η πρόσληψη του Πάουλο Φονσέκα δεν προδιαθέτουν για έναν αγωνιστικό σχεδιασμό ενόψει της νέας σεζόν με πολλές πιθανότητες να επαναφέρει τους 'τζιαλορόσι' σε αυτήν την ελίτ. Μια ομάδα που για μια 5ετία, από το 2014 μέχρι το 2018, τερμάτιζε στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας, φέτος υποχώρησε στην 6η θέση και αυτό μόνο επειδή η Τορίνο δεν άντεξε στο φινάλε της σεζόν. Μπορεί η απόσταση που τη χωρίζει από την 3η Αταλάντα να είναι μόλις 3 βαθμοί, ωστόσο σε αγωνιστικό επίπεδο η απουσία της από τους ομίλους του Champions League τη νέα σεζόν μοιάζει δίκαιη.

Αυτό είναι ένα επίπεδο στο οποίο ο Μανωλάς θα εξακολουθήσει να διακρίνεται, ως παίκτης της Ρόμα. Εξάλλου, ο Έλληνας στόπερ δεν φοβήθηκε να πάρει φανέλα βασικού από την αρχή της θητείας του στην Τριγκόρια, όταν ο σύλλογος ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Τι γίνεται με το υψηλότερο, όμως;

Ο Ράιολα και το 'άκυρο' από Γιουβέντους και Μίλαν

Τα βήματα προς τα πίσω που έγιναν την περσινή σεζόν οδηγούν εκτός ομάδας τον 28χρονο ποδοσφαιριστή, ο οποίος αντιλήφθηκε εγκαίρως τις καταστάσεις και ενεργοποίησε γι' αυτήν τη δουλειά τον κορυφαίο ατζέντη Μίνο Ράιολα. Την ώρα που ο Πολ Πογκμπά ζητάει να κλείσει ο κύκλος του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να ανοίξει εκείνος της Ρεάλ Μαδρίτης, την ώρα που ο Ματάις ντε Λιχτ γίνεται 'μήλον της έριδος' για τη μισή Ευρώπη, ο πολυμήχανος ατζέντης βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί και με τον Έλληνα ποδοσφαιριστή υπό έναν όρο: να πάρει μεταγραφή, ώστε να εισπράξει και ο ίδιος την πολύ υψηλή προμήθειά του. Μόνο από την επιστροφή Πογκμπά στους 'κόκκινους διαβόλους' έβγαλε περίπου 45.000.000 ευρώ και ως εκ τούτου, ποτέ δεν θα δεχόταν να αναλάβει την υπόθεση Μανωλά, αν δεν γνώριζε εκ των προτέρων την... κατάληξη.

Ο Κώστας Μανωλάς βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' πριν από τον αγώνα Champions League 2013-2014 με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014
Ο Κώστας Μανωλάς βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' πριν από τον αγώνα Champions League 2013-2014 με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο παίκτης συνδεόταν με τη Γιουβέντους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένα ΜΜΕ ισχυρίζονταν ότι ήταν επιθυμία του ίδιου του Κριστιάνο Ρονάλντο να τον έχει συμπαίκτη στο Τορίνο, για να ενισχύσει την άμυνα των 'μπιανκονέρι', στην επόμενη διεκδίκηση του Champions League. Κάτι τέτοιο έμοιαζε αρκετά τραβηγμένο για να είναι αληθινό, με συνέπεια η επόμενη ομάδα η οποία ενεπλάκη να είναι η Μίλαν. Οι 'ροσονέρι', όμως, τη φετινή σεζόν δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τη Ρόμα. Μάλιστα, μπορεί να τερμάτισαν μια θέση πάνω από τους 'τζιαλορόσι', όμως ενδέχεται να μην αγωνιστούν καν στην Ευρώπη, αφού φέρονται να ζήτησαν τον αποκλεισμό τους από την UEFA, ώστε να έχουν χρόνο να διορθώσουν τα οικονομικά τους. Το 'απαγορευτικό' υψώθηκε αμέσως για μεταγραφή 'κόστους Μανωλά' κι έτσι η επόμενη εφικτή λύση εντός συνόρων έμοιαζε με μονόδρομο.

Η Νάπολι είχε Κουλιμπαλί και τώρα χρειάζεται Μανωλά

Η Νάπολι είναι η ομάδα που μονομαχούσε με τη Ρόμα τα προηγούμενα χρόνια για τη 2η θέση της Ιταλίας, πίσω από η Γιουβέντους. Εν τέλει βγήκε νικήτρια από αυτήν τη μάχη, εξαιτίας της μεταμόρφωσης που προέκυψε από τον Μαουρίτσιο Σάρι και μάλιστα τη σεζόν 2017-2018 έχασε στο τέλος το σκουντέτο. Φέτος, με τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο, δεν έφτασε στα ίδια ύψη, όμως ήταν ξεκάθαρα πιο πάνω από όλες τις άλλες ομάδες, πλην της 'γηραιάς κυρίας'. Ουσιαστικά, εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, από την περίοδο των Τριών Τενόρων (των Έντισον Καβάνι, Εσεκιέλ Λαβέτσι και Μάρεκ Χάμσικ), ο σύλλογος αποτελεί τη 2η δύναμη του κάλτσιο, αφήνοντας πίσω Ίντερ, Μίλαν, παρά τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών τους, τη Ρόμα μετά από αρκετό κοντράρισμα και σίγουρα τη Λάτσιο ή τη Φιορεντίνα.

Αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο θέλει να επιστρέψει ο Μανωλάς. Μία ομάδα που δεν κοιτάζει από πίσω της, μήπως την ξεπεράσει κάποια ανταγωνίστρια, αλλά κοιτάζει μόνο από πάνω, αφού μέχρι στιγμής μόνο αυτή έχει απειλήσει ρεαλιστικά να σπάσει την κυριαρχία της Γιουβέντους. Αυτή είναι και η ομάδα που μέχρι τώρα δεν τον είχε ανάγκη, αφού μαζί με τον Μανωλά, στην Ιταλία αφίχθη και ο Καλιντού Κουλιμπαλί. Ο Σενεγαλέζος στόπερ των 195 εκατοστών προήλθε από τη Γκενκ και από ένα 'στοίχημα' που κόστισε λιγότερα από 8.000.000 ευρώ (περίπου τα μισά χρήματα σε σχέση με του Μανωλά δηλαδή), εξελίχθηκε στον καλύτερο κεντρικό αμυντικό του πλανήτη.

Δίπλα του βρέθηκαν αρκετοί στόπερ όπως ο Ραούλ Αλμπιόλ, ο Μιγκέλ Μπρίτος, ο Βλαντ Κίρικες, ο Νίκολα Μακσίμοβιτς, ο Λορέντσο Τονέλι, όμως ο Κουλιμπαλί ήταν πάντα η αδιαφιλονίκητη σταθερά. Από τη στιγμή, όμως, που ο Αλμπιόλ μεγάλωσε και δεν μπορούσε να πλαισιώσει το ίδιο αποτελεσματικά τον Σενεγαλέζο, η Νάπολι έπρεπε να βρει τη διάδοχη λύση.

Τα παιχνίδια τακτικής του Ντε Λαουρέντις

Enter Ράιολα. Ο Ολλανδοϊταλός ατζέντης διαπραγματεύτηκε συμβόλαιο 4ετούς διάρκειας, με απολαβές 3.500.000 ευρώ ετησίως, με μπόνους επιπλέον 500.000 ευρώ. Σε σχέση με τα φετινά συμβόλαια της ομάδας, μόνο ο αρχηγός Λορέντσο Ινσίνιε (4.600.000) και ο αρχισκόρερ Ντρις Μέρτενς (4.000.000) παίρνουν περισσότερα αυτήν τη στιγμή. Μόνο που ο 'σκόπελος' της Ρόμα δεν ξεπεράστηκε ποτέ. Οι Ρωμαίοι ζητούν ολάκερο το ποσό που προβλέπεται από τη ρήτρα αποδέσμευσης για να αφήσουν τον Μανωλά. Τα 36.000.000 ευρώ θα ήταν μικρό ποσό για τον παίκτη σε αυτήν την ηλικία και σε αυτό το 'τρελό' ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, ωστόσο αφενός ο ιδιοκτήτης της Νάπολι, Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, δεν φημίζεται για ξόδεμα χρημάτων, αφετέρου η Ρόμα εγκλωβίστηκε και οι 'παρτενοπέι' προσπαθούν να επωφεληθούν της κατάστασης.

Η ανανέωση του συμβολαίου του Μανωλά δεν συνδυάστηκε με μία πανύψηλη ρήτρα αποδέσμευσης, ως είθισται αν ένας παίκτης θέλει πραγματικά να μείνει σε μία ομάδα. Τα 36.000.000 ευρώ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι λίγα χρήματα, ειδικά για έναν ποδοσφαιριστή που στο παρελθόν ενεπλάκη σε σενάρια που αφορούσαν τις ζάπλουτες ομάδες της Premier League. Ακόμα και για ορισμένες γερμανικές, ισπανικές ή και ιταλικές είναι ποσό που θα μπορούσαν να καταβάλουν, αν ενδιαφέρονταν για τον παίκτη. Μόνο που για τη Νάπολι είναι το ανώτατο 'ταβάνι' και γι' αυτό μπαίνει σε διαπραγματεύσεις, για να βρει μήπως υπάρχει κάποιο πιο χαμηλό.

Ο Κώστας Μανωλάς στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου πριν από τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με την Αρμενία για τα προκριματικά του Euro 2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, Τρίτη 11 Απριλίου 2019
Ο Κώστας Μανωλάς στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου πριν από τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με την Αρμενία για τα προκριματικά του Euro 2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, Τρίτη 11 Απριλίου 2019 ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντε Λαουρέντις υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ότι έχει ενδοιασμούς για τον χαρακτήρα του Μανωλά και θεωρεί πως δεν κοστίζει τόσα χρήματα, αλλά λιγότερα. "Δεν πιστεύω ότι οι δηλώσεις του Ντε Λαουρέντις μπορούν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για τη μεταγραφή. Τον ξέρουμε τον Ντε Λαουρέντις, μιλάει πολύ και για τους δικούς του λόγους. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Στο παρελθόν έχει μιλήσει άσχημα για τον Μάουρο Ικάρντι και πήγε το επόμενο καλοκαίρι να τον κλείσει. Θεωρώ ότι τα λόγια του Ντε Λουρέντις ήταν μια κίνηση τακτικής. Κατά τη γνώμη μου συμφωνημένη με τον ίδιο τον Ραϊόλα. Για να αποπροσανατολίσει τον Τύπο, για να ρίξει τις απαιτήσεις", υποστήριξε στο Sport24.gr ο Αντρέα Πουλιέζε, ρεπόρτερ Ρόμα στην Gazzetta dello Sport.

Μονόδρομος η Νάπολι

Η Νάπολι είναι η τελευταία ευκαιρία του Μανωλά να βρεθεί ξανά στην ελίτ του ποδοσφαίρου. Όσο η Ρόμα ασθμαίνει και δεν δείχνει ικανή να επιστρέψει εκεί και όσο οι 'παρτενοπέι' βρίσκονται αρκετά πιο ψηλά στην κλίμακα εν έτει 2019, η αποχώρηση του Έλληνα διεθνή από το 'Ολίμπικο' μοιάζει με μονόδρομο. Η πόρτα που φαίνεται να του ανοίγει στο 'Σαν Πάολο' θα του δώσει τη δυνατότητα να συγκριθεί άμεσα με έναν κορυφαίο παίκτη στη θέση του όπως ο Κουλιμπαλί και πιθανόν να πάρει και τη θέση του, αν τελικά κάποια ομάδα αρπάξει τον Σενεγαλέζο για το σχεδόν 9ψήφιο ποσό που ζητάει ο Ντε Λαουρέντις.

Προ ετών, το 2013, ήταν η τελευταία ευκαιρία του Σωκράτη Παπασταθόπουλου να πετύχει στο υψηλό επίπεδο, μετά από την αποτυχημένη σεζόν του στη Μίλαν. Η μεταγραφή στη Ντόρτμουντ του έδωσε την ευκαιρία, όμως δεν κατάφερε να αποτρέψει την πτωτική πορεία των Βεστφαλών, που από ομάδα που έφτανε σε τελικό Champions League, βρέθηκε ουραγός στο τέλος 1ου γύρου της Bundesliga 2014-2015. Ακόμα και η Άρσεναλ στην οποία πήρε μεταγραφή ο υπαρχηγός της Εθνικής Ελλάδας δεν είναι η ομάδα που επίσης έφτανε σε τελικούς Champions League, αλλά η ομάδα που δεν μπορεί τα τελευταία χρόνια να τερματίσει ούτε στην 4άδα της Premier League, ώστε να ξαναπαίξει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Αν ο Μανωλάς παραμείνει στη Ρόμα, διακινδυνεύει να παρασυρθεί ακόμα πιο χαμηλά από τη φετινή σεζόν ή να βρεθεί σε μία κατάσταση αναμονής, μέχρι την ανοικοδόμηση του συλλόγου. Η μεταγραφή στη Νάπολι είναι εκείνη που θα τον φέρει σε απάτητες κορυφές στην καριέρα του και αυτή που θα φανερώσει δίχως περιστροφές το πραγματικό επίπεδό του. Το πιο είναι αυτό, θα αποδειχθεί από το αν ανταπαξέρθει στις απαιτήσεις ή όχι...

News 24/7

24MEDIA NETWORK