Η τιμωρία της FIFA γλίτωσε την Τσέλσι από το έγκλημα

Πιθανότατα η Τσέλσι την φετινή σεζόν δεν θα καταφέρει να διεκδικήσει τίτλους, ωστόσο σίγουρα θα πρέπει να ευγνωμονεί την FIFA για την τιμωρία που της επέβαλλε, αναγκάζοντας την να ανοίξει τα μάτια της στον θησαυρό που της ανήκε αλλά δεν υπολόγιζε.

Chelsea's Tammy Abraham celebrates scoring his side's second goal of the game during their English Premier League soccer match against Sheffield United at Stamford Bridge, London, Saturday, Aug. 31, 2019. (John Walton/PA via AP)
O Άμπραχαμ πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε για λογαριασμό της Τσέλσι στην αναμέτρηση με την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (2-2) στο 'Stamford Bridge' του Λονδίνου, στις 31 Αυγούστου 2019. (JOHN WALTON/PA VIA AP)

Η Τσέλσι είναι από τις ομάδες εκείνες που σπάνια έδινε σημασία σε δικά της παιδιά. Για χρόνια στήριζε την ποιότητα του ρόστερ της στην οικονομική επιφάνεια του ιδιοκτήτη της, αναζητώντας στις μεταγραφικές περιόδους τους παίκτες που θα έφερναν την αγωνιστική της βελτίωση. Δεν είχε πρόβλημα να ξοδεύει η Τσέλσι, έτσι ουδέποτε ένιωσε την ανάγκη να αναζητήσει κάτι διαφορετικό σχετικά με τον σχεδιασμό της και την στελέχωση του έμψυχου δυναμικού. Ακόμη και όταν στο πλάνο της έμπαινε η ένδειξη 'μέλλον', αυτό γινόταν με μεταγραφές και όχι την αξιοποίηση των τμημάτων υποδομής.

Αυτή η πολιτική της ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να της επιβληθεί τιμωρία από την FIFA, που ερεύνησε 19 μεταγραφικές υποθέσεις των 'μπλε' του Λονδίνου -εκ των οποίων οι 14 αφορούσαν νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές- και έκρινε παράνομες πολλές από αυτές. Η ποινή που επιβλήθηκε στην Τσέλσι ήταν η απαγόρευση μεταγραφών για δύο μεταγραφικές περιόδους.

Εξέλιξη που γλίτωσε τους Λονδρέζους από ένα έγκλημα διαρκείας. Μέισον Μάουντ, Φικάγιο Τομόρι και Τάμι Άμπραχαμ είχαν αποδείξει με την παρουσία τους ως δανεικοί πως διαθέτουν το απαραίτητο ταλέντο για πάρουν την ευκαιρία στην Τσέλσι. Δεν θα συνέβαινε ούτε φέτος, αν οι 'μπλε' δεν αντιμετώπιζαν την τιμωρία απαγόρευσης μεταγραφών.

Η ανάγκη να υπάρξουν λύσεις στο ρόστερ, η πώληση του Εντέν Αζάρ στην Ρεάλ Μαδρίτης και αυτή του Νταβίντ Λουίζ στην Άρσεναλ, σε συνδυασμό με την παρουσία του Φρανκ Λαμπάρντ στην τεχνική ηγεσία, έφεραν τους Μάουντ, Τομόρι και Άμπραχαμ στο ρόστερ και όχι σαν αναγκαίο κακό αλλά ως μονάδες με ενεργό ρόλο.

Η εικόνα τους μέχρι σήμερα εκθέτει την φιλοσοφία της Τσέλσι ανεπανόρθωτα. Ο Μάουντ στα 20 του χρόνια έκανε ντεμπούτο με την εθνική Ανδρών της Αγγλίας υπό τις οδηγίες του Γκάρεθ Σάουθγκέιτ και ως βασικός στα πλάνα του Φρανκ Λαμπάρντ μετράει ήδη τρία τέρματα στην Premier League. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η παρουρία του Άμπραχαμ. Ο 22χρονος στράικερ κάνει θραύση στο πρωτάθλημα, με επτά γκολ σε πέντε παιχνίδια και το εντυπωσιακό του χατ-τρικ στον εκτός έδρας θρίαμβο (2-5) των 'μπλε' επί της Γουλβς. Στην αναμέτρηση του 'Molineux' πήρε για δεύτερη φορά φανέλα βασικού ο Τομόρι και ήταν το δικό του εκπληκτικό σουτ που έβαλε μπροστά στο σκορ την Τσέλσι! Μάουντ και Τομόρι ήταν παίκτες του Λαμπάρντ την περσινή σεζόν στην Ντέρμπι.

Πιθανότατα η Τσέλσι την φετινή σεζόν δεν θα καταφέρει να διεκδικήσει τίτλους, ωστόσο σίγουρα μπορεί να βάλει τις βάσεις για το μέλλον δημιουργώντας έναν κορμό με δικά της παιδιά. Εξέλιξη την οποία θα χρωστάει στην... FIFA και την τιμωρία που της επέβαλλε, αναγκάζοντας την να ανοίξει τα μάτια της στον θησαυρό που της ανήκε αλλά δεν υπολόγιζε.

Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, ο Λευτέρης Ελευθερίου επιστρέφει και αποκαλύπτει τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει ο Ολυμπιακός στον όμιλο του Champions League και ο Κώστας Μπράτσος γελάει με την εθνική Αγγλίας στη συζήτηση για τον Χάρι Κέιν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK