Η τιμωρία της WADA φέρνει 15 εκατ. ευρώ στην τσέπη του Σακό

Τον Απρίλιο του 2016 η WADA τιμώρησε τον Μαμαντού Σακό με 30 μέρες αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο. Τρία χρόνια μετά, ο Γάλλος διεθνής στόπερ μπορεί να κερδίσει 500.000 ευρώ για κάθε μια από εκείνες τις μέρες ξεχωριστά.

Liverpool's Mamadou Sakho gestures at one of the assistant referees during the English Premier League soccer match between Watford and Liverpool at Vicarage Road stadium in Watford, Sunday, Dec. 20, 2015. (AP Photo/Matt Dunham)
Ο Σακό διαμαρτύρεται στον επόπτη, στη διάρκεια της αναμέτρησης Γουότφορντ - Λίβερπουλ στο 'Vicarage Road', στις 20/12/2015. (AP Photo/Matt Dunham) AP

Ο ρόλος της WADA είναι να ανιχνεύει απαγορευμένες ουσίες στον οργανισμό των αθλητών μέσω του ελέγχου για ντόπινγκ, αποτρέποντας έτσι τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Και οι τιμωρίες ποικίλουν ανάλογα το άθλημα και την ουσία που ανιχνεύθηκε στο αίμα των αθλητών. Ενίοτε τους στοιχίζει έναν βαρύ αποκλεισμό, κάποιες φορές όμως μπορεί να φέρει και το τέλος της καριέρας τους σε συλλογικό επίπεδο ή την εθνική τους ομάδα. Αυτό συνέβη και με τον Μαμαντού Σακό. Ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται ο Γάλλος στόπερ.

Ο Σακό τιμωρήθηκε με αποκλεισμό ενός μήνα τον Απρίλιο του 2016, όταν βρέθηκε θετικός σε ουσία λιποδιάλυσης μετά από αναμέτρηση της Λίβερπουλ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Europa League. Κατά συνέπεια, ο παίκτης έχασε τον τελικό της διοργάνωσης κόντρα στην Σεβίλλη στην Ελβετία και όπως υποστήριξε σε ακρόαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, μια θέση στην αποστολή της εθνικής Γαλλίας για το Euro 2016.

Ο 29χρονος σήμερα αμυντικός εντέλει αθωώθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA, καθώς ανακαλύφθηκε πως η ουσία (higenamine) για την οποία είχε τιμωρηθεί δεν βρισκόταν στην απαγορευμένη λίστα της WADA. Το διοικητικό όργανο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας δημοσίευσε αργότερα μια αναφορά, όπου ασκούσε σκληρή κριτική στην WADA, τονίζοντας πως υπήρχαν αμφιβολίες ανάμεσα στους ειδικούς σχετικά με το αν η συγκεκριμένη ουσία βρίσκεται στο γκρουπ των B2-agonists, ουσιών που απαγορεύει η WADA, ενώ υποστήριζε πως τα εργαστήρια του οργανισμού δεν προχώρησαν στα καθιερωμένα τεστ.

FILE- In this file photo dated Sunday, Dec. 20, 2015, Liverpool's Mamadou Sakho during the English Premier League soccer match against Watford at Vicarage Road stadium in Watford, England. It has been announced Saturday April 23 2016. Sakho is being investigated by UEFA over failed drugs test after last months Europa League game against Manchester United. (AP Photo/Matt Dunham, FILE)
Ο Μαμαντού Σακό με τη φανέλα της Λίβερπουλ, διαμαρτύρεται σε απόφαση του διαιατητή (AP Photo/Matt Dunham, FILE) AP

Μετά από την τιμωρία, ο Σακό ποτέ δεν ξανακέρδισε την θέση του στην ενδεκάδα της Λίβερπουλ και πουλήθηκε στην Κρίσταλ Πάλας για 30 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβρη του 2017, ομάδα στην οποία είχε αγωνιστεί δανεικός τους προηγούμενους μήνες. Τώρα ο Γάλλος στόπερ αποφάσισε να κυνηγήσει δικαστικά την WADA, με τους δικηγόρους του να υποστηρίζουν πως το ποσό των 15 εκατ. ευρώ -που αξιώνουν ως αποζημίωση- αντιστοιχεί στην απώλεια κερδών και αξίας που υπέστη ο πελάτης τους φεύγοντας από την Λίβερπουλ.

"Παρά το γεγονός πως η Κρίσταλ Πάλας είναι ένας διακεκριμένος σύλλογος της Premier League, δεν έχει την παγκόσμια φήμη ή την αναγνώριση της Λίβερπουλ, με την αξία που προσθέτει αυτό σε έναν παίκτη και τα συνδεδεμένα δικαιώματα της εικόνας του", δήλωσε ο ο συνήγορος του Σακό, Στιούαρτ Ριτσι, στο δικαστήριο προσθέτοντας πως "μόλις πρόσφατα έχει κληθεί ξανά για να παίξει για την εθνική Γαλλίας".

Η υπερασπιστική γραμμή της WADA αρνείται κάθε υπαιτιότητα του οργανισμού στην μετακίνηση του Σακό από την Λίβερπουλ στην Κρίσταλ Πάλας, υποστηρίζοντας πως αυτή προήλθε από 'ζητήματα απειθαρχίας' του παίκτη και την 'σύγκρουση προσωπικοτήτων' με τον τεχνικό των 'κόκκινων', Γιούργκεν Κλοπ.

Με την ολοκλήρωση της ακρόασης, ο δικαστής έδωσε εντολή να διεξαχθεί η δίκη για πιθανή ευθύνη ή αμέλεια της WADA, πριν αποφασιστεί το ενδεχόμενο έκδοσης ποσού της αποζημίωσης.

Αν ο Μαμαντού Σακό καταφέρει να αποδείξει πως η τιμωρία του από την WADA ήταν λανθασμένη και πολύ περισσότερο αν αυτή του στέρησε την δυνατότητα μιας μεγαλύτερης καριέρας, τότε το επόμενο λεπτό θα είναι πλουσιότερος κατά 15 εκατ. ευρώ. Προφανώς  πολλά περισσότερα από όσα θα είχε κερδίσει, αν εκείνες τις 30 ημέρες βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο και όχι στην εξέδρα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK