Η Τότεναμ δεν μπορεί να σταματήσει πλέον τον Χάρι Κέιν

Η απόφαση του Χάρι Κέιν ν' αναζητήσει αλλού την ποδοσφαιρική ευτυχία είναι η ειλημμένη και το μόνο που η Τότεναμ έχει να κάνει είναι να καρπωθεί ό,τι περισσότερο μπορεί.

Ο Χάρι Κέιν δεν είναι πλέον ευτυχισμένος στην Τότεναμ
Ο Χάρι Κέιν δεν είναι πλέον ευτυχισμένος στην Τότεναμ AP PHOTO/ANDREW COULDRIDGE, POOL

Ο Χάρι Κέιν ζήτησε, λέει, να φύγει από την Τότεναμ και ουδείς έπεσε από τα σύννεφα, διαβάζοντας τα Monday news που με τη μορφή χιονοστιβάδας σε breaking ρυθμούς έπεσαν αργά το βράδυ στην Αγγλία. Το BBC έγραψε την Τρίτη πως επισήμως δεν έχει τεθεί τέτοιο εκκωφαντικό αίτημα από τον Άγγλο φορ, αλλά το ρεπορτάζ και δεν αναίρεσε ότι είχε κυκλοφορήσει ήδη και ψηφοφορία για το πού θα καταλήξει δημιούργησε.

Θεσμικά ή μη ήταν το επόμενο βήμα της διαρκούς δυσαρέσκειας που εξέπεμπε ο Άγγλος φορ όλο το προηγούμενο διάστημα. "Τα ατομικά βραβεία είναι σπουδαία, είναι φανταστικά επιτεύγματα, αυτά που θα κοιτώ στο τέλος της καριέρας μου, αλλά ο στόχος μου αυτή τη στιγμή ως ποδοσφαιριστής είναι να κατακτήσω τρόπαια. Τα μεγαλύτερα που προσφέρονται", έλεγε πριν από μερικές εβδομάδες, αφήνοντας να αιωρείται στην ατμόσφαιρα η ξεκάθαρη υπόνοια πως η ομάδα που τον βοήθησε να γίνει ό,τι είναι σήμερα, ένας από τους κορυφαίους γκολτζήδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (220 γκολ σε 334 παιχνίδια), δεν διαθέτει πια τον απαιτούμενο χώρο για να βολέψει τις προσδοκίες του.

Στην έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν ο Κέιν θα είναι κιόλας κλεισμένα 28, γεννηθείς στις 18 Ιουλίου του 1993, κι αν δεν τολμήσει τώρα τη στροφή στην ευθεία πορεία του, μοιάζει πολύ πιθανό να εγκλωβιστεί στις (επίπονες) αναμνήσεις των ημιτελών προσπαθειών που έχει καταγράψει μέχρι εδώ. Κυρίως δε την προ διετίας απώλεια του Champions League, διότι δύσκολα θα βρεθεί εκ νέου μια τέτοια πεντακάθαρη ευκαιρία για την ευρωπαϊκή υπέρβαση. Ενδεχομένως, αν η Τότεναμ δεν είχε ηττηθεί 1-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι στον πρόσφατο τελικό του λιγκ καπ, ζύγιζε διαφορετικά τις επιλογές του και χάριζε στη διοίκηση των 'σπιρουνιών' χρόνο. Παράλληλα μια νέα ευκαιρία. Την τρίτη ή τέταρτη κατά σειρά - έχει χαθεί το μέτρημα.

Την προηγούμενη, όποια κι αν ήταν στην αρίθμηση, ο Ντάνιελ Λίβι την είχε ξοδέψει πέρυσι, όταν έπειθε τον διεθνή στράικερ να παρατείνει για τουλάχιστον μια σεζόν την παραμονή προκειμένου να διαπιστώσουν παρέα τι είναι εφικτό να καταφέρουν με τον Ζοζέ Μουρίνιο από την αρχή της προετοιμασίας στα ηνία. Το (προδιαγεγραμμένο) τέλος του Πορτογάλου προπονητή οριστικοποίησε ότι η Τότεναμ θα εισέλθει αναγκαστικά σε μια διαδικασία restart, στην οποία ο Κέιν είναι αδύνατον να λάβει μέρος, ξοδεύοντας άλλους δώδεκα μήνες αθλητικής ευημερίας μόνο και μόνο για ν' αποδείξει ότι παραμένει πιστός σε μια ποδοσφαιρική ιδέα. Σ' έναν πετεινό που δεν λαλεί. Σε περίπτωση που οι Λονδρέζοι χάσουν το εισιτήριο για την Ευρώπη, τίποτα δεν θα κρατά πλέον τη σύγχρονη έκδοση του 'Mr. Tottenham'.

Το εξαετές συμβόλαιο των 10 εκατομμυρίων

Πέραν, φυσικά, της εν ισχύ σύμβασής του, η οποία φτάνει στο τέλος της το καλοκαίρι του 2024, μιας και ως ο απόλυτος 'franchise player' είχε υπογράψει για 6 χρόνια, προσδοκώντας τότε σ' ένα μέλλον με τίτλους. Όπως ήρθαν τα πράγματα, πρόκειται για το μοναδικό διαπραγματευτικό ατού του -κατά τ' άλλα έκθετου στις δεσμεύσεις του- Λίβι μέσα σε όλη αυτή τη συγκυρία. Η δεσμευτική υπογραφή του διεθνούς φορ είναι η δύναμη του Βρετανού επιχειρηματία-προέδρου του αγγλικού κλαμπ και πάνω σε αυτήν θα φροντίσει να 'χτίσει' την επόμενη ημέρα.

Με τη χρηματιστηριακή αξία του Κέιν να εκτιμάται αυτήν την εποχή στα 120 εκατομμύρια ευρώ, ο γενικός κουμανταδόρος της Τότεναμ δεν σκοπεύει να πέσει κάτω απ' αυτό το όριο σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μπει αμέσως μετά το τέλος της περιόδου, καθώς "έχουμε μια σεζόν να ολοκληρώσουμε και πρέπει να την ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα", ανέφερε ανώνυμος εκπρόσωπος των Λονδρέζων. Υπολογίζεται πάντως ότι οι αρχικές απαιτήσεις των Λονδρέζων κυμαίνονται στα 150-170 εκατ., αλλά επειδή η πανδημία ταρακούνησε τα θεμέλια και αδυνάτισε τα ταμεία των ποδοσφαιρικών κολοσσών με συνέπεια κάθε σεντ να μετρά διπλά, οι 'σπερς' παρουσιάζονται να συζητούν, εκτός του απαραίτητου ρευστού που θα είναι το βασικό σκέλος της αποζημίωσης, την εκδοχή των έμψυχων ανταλλαγμάτων. Μιας και με αυτόν τον τρόπο θα καλύψει μεμιάς το κενό που αναπόφευκτα θα προκύψει στη γραμμή κρούσης.

Γιατί στη Σίτι ή στη Γιουνάιτεντ και όχι στην Τσέλσι ή στην Παρί

Με δεδομένο ότι ο Κέιν προτιμά στο 99.9% να παραμείνει στην Αγγλία και να ενταχθεί εντός των τειχών σε μια ομάδα της πρώτης γραμμής, χωρίς φυσικά ν' αποκλείει σε δεύτερο πλάνο την Ισπανία, είναι απόλυτα λογικό στην κουβέντα να εμπλέκονται εξ αρχής η Μάντσεστερ Σίτι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Που και τις φιλοδοξίες του μπορούν να καλύψουν και τις μισθολογικές ανάγκες του (12 εκατ. ετησίως), χωρίς το κρασί του να χρειαστεί πολύ νέρωμα. Κυρίως όμως επειδή τούς ανήκουν δύο ποδοσφαιριστές που ο Λίβι θα ήθελε σφόδρα να συμπεριληφθούν στο συνολικό πακέτο της συμφωνίας.

Από τη μία είναι ο Γκάμπριελ Ζεζούς των πρωταθλητών και από την άλλη ο Αντονί Μαρσιάλ των 'κόκκινων διαβόλων'. Οι δυο τους κοστολογούνται περί τα 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ, άρα η υπόλοιπη δαπάνη θα φτάσει λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα μισά (70-80 εκατ.), αναλόγως της ορισθείσας τελικής τιμής. Επίσης τόσο ο Βραζιλιάνος όσο και ο Γάλλος βρίσκονται σε ηλικία που είναι δυνατόν να δεσμευτούν και να υπογράψουν πολυετείς συμφωνίες, προσφέροντας στην Τότεναμ άμεσα τα γκολ που θα λείψουν.

Η Τσέλσι εμφανίζεται επίσης ως διεκδικήτρια του Κέιν, μόνο που στην παρούσα φάση δεν διαθέτει το απαιτούμενο background για ν' ανταγωνιστεί τις άλλες δύο. Κι αυτό διότι στο ρόστερ της δεν θα βρεις έναν ποδοσφαιριστή που θα βόλευε την πλήρωση του κενού στην επίθεση της λονδρέζικης ομάδας. Αφενός ο Ζιρού θα γίνει 35 τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αφετέρου ο Βέρνερ δεν απέδειξε, κατά την πρώτη σεζόν του στην Premier League, ότι είναι ικανός να κουβαλήσει το σκοράρισμα. Είναι γνωστό ότι αυτό το καλοκαίρι η διοίκηση Αμπράμοβιτς προτίθεται να στηρίξει εμπράκτως τον Τόμας Τούχελ και να ξοδέψει κάτι παραπάνω για την ολοκλήρωση του σχεδίου του, αλλά να φτάσει σ' ένα τέτοιο ποσό για έναν ποδοσφαιριστή που θα φέρει μαζί του ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο δεν φαντάζει μια πιθανή εκδοχή.

Οι Άραβες της Παρί Σεν Ζερμέν ναι, θα μπορούσαν να δώσουν τα χρήματα. Αν όχι και κάποιον παίκτη. Θα ήταν ιδανικό το σενάριο για την αγγλική ομάδα, αφού θα αποτρεπόταν η ενίσχυση κάποιου ανταγωνιστή. Αλλά, αλήθεια είναι πως, ο Χάρι Κέιν δεν έχει σε προτεραιότητα τη μεταγραφή στη Γαλλία. Θα ήταν πιο αρεστό στον ίδιο η νέα σεζόν να τον βρει στη Μαδρίτη ή στη Βαρκελώνη. Κάπως. Εκτός κι αν δεν βρεθεί άλλος τρόπος διαφυγής από την Τότεναμ, προτού τραβήξει στα άκρα το σχοινί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK